Λεπτομέρειες για την πορεία της αξιολόγησης και κυρίως τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την μεταμνημονιακή εποχή και τις εκλογικές μάχες αναμένεται να δώσουν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο θα έχουν οι απόψεις που θα διατυπωθούν από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στην παρούσα συγκυρία κυβέρνηση και κόμμα μοιάζει να έχουν βυθιστεί σε μια ατέρμονη συζήτηση με αντιφατικές τοποθετήσεις σε σχέση με την ανειλημμένη δέσμευση για το κόψιμο των συντάξεων από 1/1/2019.

Τη συζήτηση πυροδότησε ο φόβος για το πολιτικό κόστος του νέου μέτρου αλλά και η επιλογή Τσίπρα να «κλείσει το μάτι» σε όσους αναμένουν πολιτικές αντι-λιτότητας μετά τις 20 Αυγούστου, αφού δύο φορές ο Πρωθυπουργός, τη μία ενώπιον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αλλά και του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, υποστήριξε δημόσια ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώθηκε και στη μεταμνημονιακή περίοδο χρειάζεται να αφαιρεθούν και όχι να επιβληθούν νέα μέτρα. Από το σημείο εκείνο και μετά κορυφώθηκε η συζήτηση με υπουργικά στελέχη και βουλευτές ο ένας μετά τον άλλον να παίρνουν δημόσια θέση είτε υπέρ της τήρησης των δεσμεύσεων για μείωση των συντάξεων είτε υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης, προκαλώντας ταραχή στον Τσακαλώτο.

Τώρα το Μέγαρο Μαξίμου τρέχει να σφίξει τα λουριά για να ανεβάσουν ρυθμούς οι υπουργοί, ώστε θεωρητικά μέχρι το Eurogroup του Μαΐου που συνέρχεται σε 13 ημέρες να υπάρχουν δυνατότητες για τεχνική συμφωνία.

Ο αργός ρυθμός υλοποίησης των 88 προαπαιτουμένων ωστόσο αποτελεί τη Νο 1 αρρυθμία της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί ακόμα και να τινάξει στον αέρα το αφήγημα της «εξόδου από το Μνημόνιο», αφού η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση της εξόδου.

«Αυτή τη στιγμή, η στοχοπροσήλωσή μας δεν είναι άλλη από την έξοδο από το Μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο. Η όποια συζήτηση για το εάν θα μπορούσαν να επιτευχθούν κάποιες ελαφρύνσεις έχει να κάνει και με τα δημοσιονομικά δεδομένα», εξηγεί σε συνομιλητές του αξιωματούχος που έχει γνώση του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ο επιτηρητής. Προς αυτή την κατεύθυνση κι αφού πρώτα στο Μέγαρο Μαξίμου μπήκαν στο μικροσκόπιο και αξιολογήθηκαν οι υπουργικές δράσεις όπως και η αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων υπουργών σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε κατεύθυνση να χτυπήσει το καμπανάκι για τους υπουργούς που βρίσκονται στο κόκκινο.

Τη δύσκολη δουλειά του επιτηρητή – αγγελιαφόρου ανέλαβε και πάλι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος για τρίτη φορά μέσα στο χρόνο έβγαλε κίτρινη κάρτα στους υπουργούς. Υπενθυμίζοντας τις οδηγίες του Αλέξη Τσίπρα αλλά και σημειώνοντας ότι απαιτείται ένταση της προσπάθειας καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών. Αλλωστε, την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του EuroWorking Group αναμένεται να γίνει η πρώτη αποτίμηση στην πορεία υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενων.

Αν και το Μαξίμου θα εντείνει την πίεση στους υπουργούς το επόμενο διάστημα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς κάποια εκ των πραγμάτων θα πάρουν χρόνο αφού χρειάζεται νομοθέτηση, εν τούτοις φαίνεται ότι ένας αριθμός αποφάσεων και εκκρεμοτήτων θα μείνει προς εκπλήρωση για μετά τα χρονικά ορόσημα και θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου στο καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας.