Ενωμένη και με τις «πληγές» της –συνέπεια της λαοσύναξης της Θεσσαλονίκης –επουλωμένες θεωρούν η Ιερά Σύνοδος και η Αρχιεπισκοπή ότι βγαίνει η Εκκλησία μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας, στο οποίο έδωσε δυναμικό «παρών». Ταυτόχρονα, η Ιεραρχία της Εκκλησίας έπειτα από τη δεύτερη συγκέντρωση για το εθνικό θέμα αισθάνεται και δικαιωμένη για την απόφασή της να βγει πολύ νωρίς και να υποστηρίξει ότι δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του στο όνομα άλλου κράτους. Πεποίθηση της Συνόδου είναι πως η Εκκλησία πάντα αφουγκράζεται τις ανησυχίες του λαού και ανέκαθεν πρωταγωνιστεί μαζί με αυτόν σε κρίσιμες στιγμές της πατρίδας. Και αυτό φάνηκε –λένε –και χθες αφού κλήρος και λαός ήταν μαζί σ’ ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Τη θέση αυτή ανέδειξε χθες και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος από το βήμα του συλλαλητηρίου εκπροσωπώντας τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. «Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας» σημείωσε.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Η Εκκλησία είναι ικανοποιημένη και για τη πολυάριθμη παρουσία ιεραρχών και κληρικών στη λαοσύναξη. Από την προπερασμένη Παρασκευή με την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που άναψε το πράσινο φως στους μητροπολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, αλλά και όλη την περασμένη εβδομάδα είχε διαφανεί πως η παρουσία της Εκκλησίας θα ήταν μαζική. Κάτι που αποδείχθηκε. Πάνω στην εξέδρα των ομιλητών δεν ήταν μόνο η τριμελής επίσημη αντιπροσωπεία που είχε ορίσει ο Αρχιεπίσκοπος αλλά και αρκετοί ακόμη ιεράρχες (Πειραιώς Σεραφείμ, επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, Σερρών Θεολόγος), ενώ ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν πολλοί ιερείς και μοναχοί.

Λίγο πριν από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης η Εκκλησία είχε εμφανιστεί διχασμένη. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε διατυπώσει γενική παραίνεση για μη συμμετοχή στα συλλαλητήρια, θέση που δεν έβρισκε σύμφωνη όμως μεγάλη μερίδα της Ιεραρχίας. Τελικά, η λύση που δόθηκε ήταν διπλωματική· συμμετοχή των μητροπολιτών στα συλλαλητήρια, αλλά χωρίς ακρότητες.

Και μπορεί ο διχασμός της Ιεραρχίας να αποφεύχθηκε, όμως η ενεργός παρουσία της Εκκλησίας στο εθνικό θέμα «ξύπνησε» έριδες για τη μετά Ιερώνυμο εποχή. Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, από τους φερόμενους ως διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου στο μέλλον –που ήταν χθες παρών στο συλλαλητήριο -, φρόντισε να πει όσο πιο εμφατικά μπορούσε ότι διαφωνεί πλήρως με τον Αρχιεπίσκοπο. Αντίθετα, ένας άλλος φερόμενος ως «μνηστήρας» της Αρχιεπισκοπής, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με δηλώσεις και αρθρογραφία υποστήριξε ότι η Εκκλησία δεν έχει καμιά δουλειά στα συλλαλητήρια.