Αποτελεί κανόνα: ένα πρόβλημα λύνεται κατά 50% όταν διατυπώνεται με σαφήνεια. Οι Αγγλοι δεν έχουν αυταπάτες με το ποδόσφαιρο. Δεν επιθυμούν γυαλιστερό αμπαλάρισμα, αποφεύγουν τις ωραιοποιήσεις και τις δικαιολογίες και θέτουν το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση.

Οι διαιτητές δέχονται επιθέσεις. Λεκτικές, σωματικές. Σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη για το θέμα, μόνο πέρυσι το 60% των διαιτητών είχε εμπειρία από φραστική επίθεση και το 19% υπέστη σωματική κακοποίηση.

Εμπειροι και παλαίμαχοι διαιτητές δεν έκρυψαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, δεν το απέδωσαν στις κακές διαιτησίες, σε χειραγωγήσεις συνειδήσεων, σε στημένους αγώνες. Το αποδέχτηκαν και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία Ref Support UK να παράσχει βοήθεια στους ρέφερι μέσω τηλεφωνικής γραμμής.

Η γραμμή βοήθειας λειτουργεί καθημερινά μέχρι τα μεσάνυχτα και τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 10 το βράδυ.

Στόχος της είναι η εξάλειψη του φαινομένου, γι’ αυτό προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα τοποθετώντας μικροκάμερες στις στολές των διαιτητών ώστε να υπάρχει αποδεικτικό υλικό για τις καταγγελίες.

Παράλληλα η αγγλική ομοσπονδία επαναδραστηριοποιεί την καμπάνια της για τον σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύεται απέναντι στους διαιτητές και εισάγει στους κανονισμούς της αυστηρότερες ποινές που θα προβλέπουν αποκλεισμό έως 84 ημερολογιακών ημερών.

Τα γράφω αυτά μήπως και φιλοτιμηθεί κανείς στην ημεδαπή και σκύψει επιτέλους σοβαρά το κεφάλι στο πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας.