Εναν χρόνο αφότου η Ελλάδα είχε συμμετάσχει ως η τιμώμενη χώρα της, η 30ή Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Μόσχας βρίσκει την ελληνική αποστολή να δίνει και πάλι το «παρών», με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, αξιοποιώντας την εμπειρία της φιλόδοξης περσινής παρουσίας και, κυρίως, τα αποτελέσματά της.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο VDNH, το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, ανοίγει σήμερα, με τη συμμετοχή 35 ξένων χωρών και αφιέρωμα στη λογοτεχνία των εθνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Η ελληνική αποστολή θα ενισχυθεί από την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, η οποία φθάνει στη Μόσχα προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια και να υπογράψει με τον ρώσο ομόλογό της πενταετές μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της μετάφρασης, της λογοτεχνίας και της εκδοτικής παραγωγής.

Τι θα περιλαμβάνει αυτό; Δράσεις όπως ενίσχυση της μετάφρασης και της έκδοσης βιβλίων, επιμόρφωση μεταφραστών, ανταλλαγή πληροφοριακών βάσεων δεδομένων, καθιέρωση βραβείων αμφίδρομης λογοτεχνικής μετάφρασης, μετάκληση συγγραφέων, διοργάνωση λογοτεχνικών φεστιβάλ, κοινή συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, ανταλλαγή περιπτέρων μεταξύ εκθέσεων Θεσσαλονίκης και Μόσχας, αλλά και συνεργασία μεταξύ βιβλιοθηκών.

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ. Ως ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη των σκοπών της συνεργασίας, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, που οργανώνει το 24 τ.μ. ελληνικό περίπτερο (στέγη για περισσότερες από 150 ελληνικές νέες εκδόσεις), εξέδωσε ανθολογία με διηγήματα ή αποσπάσματα ελληνικών πεζογραφικών έργων στα ρωσικά, προκειμένου οι ρώσοι εκδότες και το κοινό να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Η ανθολογία «10+1 σύγχρονοι έλληνες λογοτέχνες –για τη χαρά της ανάγνωσης» περιλαμβάνει κείμενα των Μάρως Δούκα, Τόλη Καζαντζή, Θωμά Κοροβίνη, Χρήστου Οικονόμου, Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου, Γιάννη Παλαβού, Δημοσθένη Παπαμάρκου, Αγη Πετάλα, Γιώργου Σκαμπαρδώνη, Νίκου Χουλιαρά καθώς και της Κάλλιας Παπαδάκη που πρόσφατα πήρε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017 για το μυθιστόρημά της «Δενδρίτες» (εκδ. Πόλις, 2015).

Πέρα από την παρουσίαση της ανθολογίας, θα υπάρξουν εκδήλωση – συζήτηση ανάμεσα στις συγγραφείς Κάλλια Παπαδάκη και Αλίσα Γκανίεβα (για το ζήτημα της γλώσσας ως δομικού στοιχείου πολιτιστικής ταυτότητας, για τις επιρροές της εθνικής καταγωγής στο έργο του συγγραφέα κ.ά.), διάλεξη του καθηγητή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ Διονύση Μαρούλη για τη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με τη Ρωσία, καθώς και παιδική εκδήλωση – παρουσίαση του δίγλωσσου παραμυθιού «Μόσχος και Αθηνά», προϊόντος συνεργασίας των μαθητών του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας της Μόσχας και του Κέντρου Εκμάθησης Ρωσικής Γλώσσας του Δήμου Ασπροπύργου. Τέλος, θα πραγματοποιούνται καθημερινά Εργαστήρια Ελληνικής Γλώσσας στο ελληνικό περίπτερο από ελληνιστές καθηγητές του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.