Συνεχή ανάπτυξη γνωρίζουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες του κόσμου που δεν έχουν λάβει ακόμη ανάλογες πρωτοβουλίες.

Ανοιχτά του Λίβερπουλ στη Βρετανία μπήκαν σε λειτουργία οι μεγαλύτερες γεννήτριες αιολικής ενέργειας στον κόσμο με δυνατότητα παραγωγής 8 μεγαβάτ η καθεμία και ύψος που αγγίζει τα 200 μέτρα.
Στην Ολλανδία άρχισε να λειτουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο, με την ονομασία Δίδυμοι (Gemini). Αυτό αποτελείται από 150 γεννήτριες στα ανοιχτά της Βόρειας Θάλασσας και τα επόμενα 15 χρόνια θα καλύπτει τις ανάγκες 1,5 εκατ. ανθρώπων. Πρόκειται για αιολικό πάρκο που ανταγωνίζεται το μεγαλύτερο στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στο Λονδίνο.

Η Γερμανία που είναι μια από τις πρωτοπόρους στον τομέα αυτό, έσπασε νέο ρεκόρ στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα τέλη του Απριλίου η χώρα παρήγαγε το 85% της απαραίτητης για αυτήν ενέργειας μόνο από ανανεώσιμες πηγές.

Το πρόγραμμα Energiewende της Γερμανίας που αφορά τη μετάβαση από παραδοσιακές πηγές ενέργειας σε ανανεώσιμες είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 θα έχουν καρποφορήσει όλες οι επενδύσεις που έχουν γίνει στον κλάδο από το 2010 και μετά. Ετσι, η Γερμανία θα απολαμβάνει για πολλές ημέρες του χρόνου ενέργεια μόνο από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, από βιομάζα και από υδροηλεκτρικά εργοστάσια χωρίς να χρειάζεται λιγνίτη ή πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Το παράδειγμα της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η χώρα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη. Αλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν δεσμευτεί να παράγουν έως το 2020 το 20% της ενέργειας που χρειάζονται από ανανεώσιμες πηγές.

Η Γερμανία ανταγωνίζεται πλέον ευθέως τη Βρετανία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενδεικτικά στη Βρετανία έχουν κατασκευαστεί αιολικά πάρκα που μπορούν να παράγουν 5,3 γιγαβάτ και αρκετό ηλεκτρισμό που καλύπτει τις ανάγκες 4,5 εκατ. νοικοκυριών.