Στη γενικότερη δυσανεξία που εμφανίζει η Τουρκία σε ζητήματα σαφώς ορισμένα από το διεθνές δίκαιο αποδίδει η Αθήνα την εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν να παίζει με τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπως συνέβη και κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα προχθές στο Πεκίνο.

Σε αντίθεση με προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις του, κατά τις οποίες αμφισβητούσε ευθέως τη Συνθήκη του 1923, ο τούρκος πρόεδρος επέλεξε αυτή τη φορά να θίξει το θέμα πλαγίως. Με μια αινιγματική, όπως τη χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές, δήλωση εξέφρασε την επιθυμία για πλήρη εφαρμογή όσων απορρέουν από τη σχεδόν εκατονταετή Συνθήκη. Είναι σαφές για όσους κινούνται στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών ότι ο Ερντογάν, ενισχυμένος και από το πρόσφατο δημοψήφισμα, επιχειρεί μέσω της ανακίνησης του θέματος να κάνεις σαφείς τις προθέσεις της Τουρκίας ως προς την κυριαρχία στο Αιγαίο, επαναφέροντας εμμέσως το αίτημά της για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, αλλά και τις επιδιώξεις της σε θέματα υφαλοκρηπίδας που σχετίζονται και με το Κυπριακό.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. Για διαστρεβλωμένη ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάννης εκ μέρους της Τουρκίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης –με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, να δηλώνει ότι ο Ερντογάν αναφέρεται σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης όπως ο ίδιος την ερμηνεύει, χωρίς να αλλάζει την ουσία της πολιτικής του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για θρασύτητα εκ μέρους του τούρκου προέδρου.

ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, την ίδια ώρα, η Τουρκία φαίνεται πως πιέζει έντονα να κατοχυρώσει το δικαίωμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ για τους πολίτες της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξουν υποχωρήσεις στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το παζάρι στο παρασκήνιο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, σκληρό, με την πλευρά Ακιντζί να επιδιώκει επιιστροφή στη Γενεύη, ενδεχομένως εντός του Ιουνίου.

Υπέρ μιας διεθνούς διάσκεψης φαίνεται πως τάσσεται και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα. Από τα Ηνωμένα Εθνη θα επιδιώξουν να μπει ένα τέλος στη διαδικασία είτε με λύση είτε με αδιέξοδο. Η πλευρά Αναστασιάδη ωστόσο, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας Γενεύης, επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι οι διαφορές σε θέματα ουσίας παραμένουν σημαντικές. Εξελίξεις αναμένεται να δομολογηθούν στη νέα συνάντηση Ανασταστιάδη – Ακιντζί στις 17 Μαΐου.