Την τεχνολογική γύμνια του ΕΣΥ και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται ξεδιπλώνει η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΠΟΕΔΗΝ). Στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο ο χαλασμένος αξονικός τομογράφος πιθανόν να συντέλεσε χθες στην απώλεια μιας ζωής, καθώς η διάγνωση δεν ήρθε έγκαιρα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, μία καρκινοπαθής με επιβαρημένο ιστορικό προσήλθε στην εφημερία το πρωί της Δευτέρας με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να υποβληθεί αμέσως σε αξονική τομογραφία, το μηχάνημα του νοσοκομείου όμως ήταν (και πάλι) εκτός λειτουργίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που διεκομίσθη στο διασυνδεόμενο Αμαλία Φλέμινγκ, όπου και κατέληξε.

«Αν ήταν σε λειτουργία ο αξονικός θα γλίτωνε την ταλαιπωρία, θα ήταν πιο άμεση η ιατρική αντιμετώπιση και μπορεί η πορεία της ασθενούς να μην είχε αυτή την τραγική έκβαση» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Τι θα συμβεί αν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο ένας βαριά τραυματισμένος από τροχαίο; Πιθανόν, οι χειρουργοί να αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν το περιστατικό στα τυφλά, όπως συνέβη πέρυσι τον Οκτώβριο όταν κατά την εφημερία του ίδιου νοσοκομείου προσήλθε ασθενής με ραγέν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής» συμπληρώνει.

Τότε, οι αγγειοχειρουργοί έκριναν ότι δεν θα άντεχε την ταλαιπωρία να μεταφερθεί για αξονική τομογραφία σε άλλο νοσοκομείο. Ετσι υπέβαλαν τον ασθενή σε επέμβαση χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη απεικονιστική εξέταση.

ΔΥΟ ΙΣΟΝ ΜΗΔΕΝ. Στο μεταξύ, αγωνία και προβληματισμό εξέφραζαν χθες και οι ειδικευόμενοι γιατροί του Σισμανόγλειου. Ο θάνατος της καρκινοπαθούς έδωσε την αφορμή και συγκάλεσαν έκτακτη συνάντηση κατά την οποία και αποφασίστηκε η άρνησή τους, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, να συνοδεύσουν ασθενή στο Αμαλία Φλέμινγκ για αξονική.

Το ερώτημα που γεννάται είναι εύλογο: «Γιατί το Σισμανόγλειο διαθέτει δύο αξονικούς τομογράφους, κανείς όμως δεν λειτουργεί;».

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι και τα δύο μηχανήματα είναι παλιά. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε δωρεά 60.000 ευρώ για την αντικατάσταση λυχνίας στον νεότερο αξονικό. Στο μεταξύ το μηχάνημα βγήκε εκ νέου off καθώς προκλήθηκαν νέες βλάβες και άρα χρειάζονται νέα ανταλλακτικά.

Δεν πρόκειται ωστόσο για το μοναδικό νοσοκομείο με σκουριασμένο εξοπλισμό. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε Κόρινθο, Λαμία, Πρέβεζα, Μεσολόγγι, Πύργο και Καρπενήσι αποτελούν αρνητικά παραδείγματα, δεδομένου ότι οι αξονικοί τομογράφοι που διαθέτουν είναι (τα περισσότερα) του περασμένου αιώνα.

ΓΡΙΦΟΣ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά κανόνα οι κατασκευάστριες εταιρείες αποσύρουν τα μοντέλα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ύστερα από μία δεκαετία και ταυτόχρονα παύουν να παράγουν τα σχετικά ανταλλακτικά. Μοιραία, η εύρεση και η αντικατάσταση χαλασμένων ανταλλακτικών γίνεται υπόθεση για δυνατούς λύτες.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αρεταίειο (όπου σημειωτέον εκπαιδεύονται νέοι γιατροί και διεξάγονται κλινικές έρευνες) η επισκευή του παλαιού μαγνητικού τομογράφου έγινε με ανταλλακτικά και επιφανειακά πηνία του αποξηλωμένου μαγνητικού τομογράφου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Οπως υπογραμμίζεται και σε σχετική απόφαση στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, τα εν λόγω ανταλλακτικά «είναι απαραίτητα για τη διατήρηση και συντήρηση σε κατάσταση καλής λειτουργίας του ίδιου τύπου μαγνητικού τομογράφου του νοσοκομείου μας, δεδομένου ότι η εξεύρεση ανταλλακτικών είναι αδύνατη λόγω παλαιότητάς του».

Τα παλιά μηχανήματα πιο ακριβά από τα νέα

Σε μάντρα παλαιών αναπνευστήρων αναδεικνύεται το ΕΣΥ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα. Ειδικότερα στις δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Ανάνηψης υπάρχουν σήμερα 1.300 μηχανήματα και το ετήσιο κόστος συντήρησης εκτιμάται άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Η αιτία: τουλάχιστον το 50% των μηχανημάτων έχει ξεπεράσει μία δεκαετία εντατικής λειτουργίας.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εικόνα που καταγράφουν οι αριθμοί για τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Συγκεκριμένα, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι εγκατεστημένα 1.810 μηχανήματα, των οποίων το κόστος συντήρησης ανέρχεται στα περίπου 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παλαιότητά τους είναι ο λόγος για τον οποίο το Δημόσιο δαπανά υπέρογκα ποσά για τη συντήρησή τους. Ωστόσο, με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε κάθε χρόνο το ΕΣΥ να προμηθεύεται 230 νέα μηχανήματα!

Η ΕΚΚΛΗΣΗ της διευθύντριας Νεφρολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών για αγορά πέντε νέων μηχανημάτων τεχνητού νεφρού –που σημειωτέον αποτέλεσε θέμα κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις αρχές του μήνα –είναι ενδεικτική.

«Να ενημερώσουμε ότι τα μηχανήματα που καλύπτουν αυτήν τη στιγμή τις ανάγκες των νεφροπαθών του νοσοκομείου μας είναι πολυκαιρικά (αγορά του 2000). Αυτό έχει σαν συνέπεια, πλην της φθοράς και των προβλημάτων που αυτή συνεπάγεται, να στερούνται οι ασθενείς τη δυνατότητα σύγχρονων μεθόδων αιμοκάθαρσης (online αιμοδιήθησης –αιμοδιαδιήθησης) που είναι απαραίτητη σε συγκεκριμένες κατηγορίες νεφροπαθών» αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο που υπογράφει η διευθύντρια της κλινικής.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, οι ασθενείς στερούνται τη θεραπεία και μοιραία «αποχωρούν προς αναζήτηση μονάδων που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες». Οσο για το κόστος των νέων μηχανημάτων, «ύστερα από μια σύντομη έρευνα, το μέσο κόστος αγοράς ανά μηχάνημα κυμαίνεται περίπου στις 12.000 ευρώ + ΦΠΑ (24%)».