«Σκεφτείτε καλά πριν κοινοποιήσετε». Αυτό είναι το σύνθημα που υιοθέτησε το facebook σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (ΕΚΑΔ). Μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να ενημερώσει τους χρήστες κάθε ηλικίας, αλλά πρωτίστως τους νέους, για τους κινδύνους μιας «λάθος» ανάρτησης.

Τι είναι η «λάθος» ανάρτηση; Συνήθως έρχεται ως αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας συναισθηματικής φόρτισης. Ενας ενθουσιασμός, μια απογοήτευση, ένας εκνευρισμός. H διάθεση άμεσης αντίδρασης ή η κοινοποίηση μιας ιδιωτικής στιγμής. Μια σκέψη. Μια φωτογραφία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία: η απόσταση ανάμεσα στη χρήση και την κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με πρώτο το facebook, είναι απειροελάχιστη. Οπως και η ευκολία με την οποία το προσωπικό γίνεται δημόσιο και ενδεχομένως απειλή. Για τον εαυτό μας ή για τον άλλον.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΔ, το τελευταίο εξάμηνο του 2016 το 20% των καταγγελιών στη γραμμή SafeLine (safeline.gr) αναφέρεται σε αυτό ακριβώς το θέμα. Οι χρήστες βλέπουν συχνά την προσωπική τους ζωή απροστάτευτη και ανυπεράσπιστη στη βορά του fb.

Η κουβέντα γύρω από τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα έχει ανοίξει και δεν κλείνει εύκολα. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Στο facebook ισχύει ό,τι και στο τανγκό: it takes two. Προφανώς και πρέπει να βρεθούν τρόποι προστασίας –με την αρωγή της τεχνολογίας και της γνώσης. Αλλά από την άλλη χρειάζεται και μια αυτοπροστασία. Τι γράφω, τι κοινοιποιώ και γιατί.

Δεν μιλάμε για το ημερολόγιο των παιδικών μας χρόνων, στο οποίο κλειδώναμε τις σκέψεις μας με εκείνο το μικρό κλειδάκι και μετά το κρύβαμε στο κομοδίνο, μη και το βρουν οι γονείς μας. Σύμφωνοι: τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται διαρκή ενημέρωση για τις παγίδες αυτής της ελευθερίας που προσφέρει το Διαδίκτυο. Για τους ενηλίκους όμως οι δικαιολογίες δεν είναι οι ίδιες.

Λίγη αυτοκυριαρχία, λίγη αυτοσυγκράτηση λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες. Για λόγους ασφαλείας αλλά και αυτοεκτίμησης.