Είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στο Λονδίνο ως ομιλητής τα τελευταία τρία χρόνια. Την πρώτη, τον Μάρτιο του 2014, η εμφάνισή του ήταν επεισοδιακή: η ομιλία του στο Imperial College, με την ιδιότητα του υπουργού Υγείας, είχε διακοπεί από φοιτητές που τον αποδοκίμασαν έντονα.

Τη δεύτερη φορά, το βράδυ της Τετάρτης, στη London School of Economics (LSE) ο Αδωνις Γεωργιάδης ήταν εμφανώς πιο χαλαρός: αφενός επειδή δεν βρίσκεται πια στην κυβέρνηση, αφετέρου διότι το ακροατήριο ήταν σαφώς πιο φιλικό: μεταξύ των περίπου 140 συμμετεχόντων πολλοί ήταν πολιτικοί φίλοι του Γεωργιάδη, μέλη της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, όπως μου είπε ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Κι αυτό είναι κάτι που δεν το έκρυψε ούτε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ: «Βλέπω κάποιους από την ΟΝΝΕΔ εδώ» είπε χαμογελώντας όταν ανέβηκε στο βήμα.

Είναι γνωστό ότι ο Αδωνις έχει «ρεύμα» στο Λονδίνο: στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του κόμματος, τον Δεκέμβριο του 2015, τα μέλη της Οργάνωσης ΝΔ Βρετανίας τον είχαν βγάλει δεύτερο στον πρώτο γύρο, πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (πανελλαδικά είχε έρθει τέταρτος μετά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Μητσοτάκη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα).

«Δεν είμαι αληθινός πολιτικός». Η προσέλευση στην εκδήλωση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι διοργανωτές επέτρεψαν να παραμείνουν στην αίθουσα Wolfson Theatre του πανεπιστημίου και αρκετοί όρθιοι, οι οποίοι όμως λίγο αργότερα απομακρύνθηκαν καθ’ υπόδειξιν του προσωπικού ασφαλείας της LSE. «Λυπούμαστε, αλλά αν δεν αποχωρήσουν όσοι είναι όρθιοι η ομιλία δεν θα αρχίσει» είπε ένας από τους διοργανωτές, εξηγώντας μου, λίγο αργότερα, ότι «ελήφθη κάθε δυνατό μέτρο για να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε το 2014».

Η ομιλία του Αδωνη Γεωργιάδη είχε τίτλο «Η ματιά ενός γνώστη για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα». Γιατί γνώστη; Οπως το έθεσε ο ίδιος, «υποστήριξα όλα τα Μνημόνια, συνεπώς, ναι, έχω γνώμη για το τι συνέβη σε αυτή τη χώρα». Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ομιλίας του είχε καταστεί σαφές ότι ο άνθρωπος που είχες απέναντί σου έμοιαζε περισσότερο με περφόρμερ και λιγότερο με πολιτικό. «Εγώ δεν είμαι αληθινός πολιτικός» είπε προς επίρρωσιν αυτού του συμπεράσματος. Ο Γεωργιάδης μιλούσε επί 85 λεπτά στα αγγλικά με ζηλευτή αυτοπεποίθηση χωρίς να έχει κείμενο μπροστά του. Στο γνωστό του στυλ, έκανε διαρκώς χειρονομίες, μορφασμούς και αστειάκια, με την ίδια άνεση που έχει όταν αγορεύει στη Βουλή, τσακώνεται στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές ή πουλάει βιβλία στην τηλεόραση.

Με στόχο Τσίπρα και Σώρρα.Κεντρικός στόχος του Γεωργιάδη ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο «στόλιζε» με κάθε ευκαιρία (μεταξύ άλλων τον αποκάλεσε «ταλαντούχο στον λαϊκισμό» και «πολύ καλό στο να λέει ψέματα»). Δεν δίστασε, μάλιστα, να τον παραλληλίσει με τον Αρτέμη Σώρρα: «Ο Σώρρας είναι το καλύτερο παράδειγμα του μοντέλου Τσίπρα. Δεν είναι τόσο διαφορετικοί όσο νομίζετε».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον Πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι «ο Τσίπρας σκότωσε τον μύθο της Αριστεράς. Μετά τον Τσίπρα κανείς στην Ελλάδα δεν θα λέει ότι είναι αριστερός. Θα ντρέπονται να το λένε εξαιτίας των ψεμάτων, της διαφθοράς –Καλογρίτσας και λοιποί –και των κακών χαρακτήρων όπως ο Πολάκης. Κι αυτό είναι καλό για την Ελλάδα». Στη συνέχεια έβαλε τον Τσίπρα στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή: «Δεν έχω ξαναδεί πρωθυπουργό να αγαπάει τόσο πολύ τη θέση του. Πιστεύω πραγματικά ότι όταν χάσει την καρέκλα θα αντιμετωπίσει τρομερά προσωπικά προβλήματα». Οταν το ακροατήριο ξέσπασε σε γέλια, εκείνος επέμεινε: «Οχι, αλήθεια. Την αγαπάει αυτή την καρέκλα. Θέλει να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη του πρωθυπουργού».

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ. Ο Γεωργιάδης επιχείρησε να συνδέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ όσους προκαλούσαν επεισόδια σε διαδηλώσεις. «Εκείνοι που έκαιγαν την Αθήνα τη νύχτα που ψηφιζόταν το PSI σήμερα είναι κυβέρνηση. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Πολλοί ρωτούν γιατί δεν υπάρχουν πλέον διαδηλωτές στην Αθήνα. Μα, επειδή ο Τσίπρας τους διόρισε στο Δημόσιο!». Επιπλέον, κατηγόρησε όσους διαδήλωναν όταν πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς ότι δεν τον άφησαν να κάνει μεταρρυθμίσεις. «Κάθε φορά που πήγαινε να κάνει κάτι καλό, χιλιάδες διαδηλωτές έβγαιναν στους δρόμους και εκβίαζαν την κυβέρνηση ότι «όταν έρθουμε στην εξουσία, θα σας βάλουμε φυλακή επειδή δίνετε τη χώρα στην τρόικα»».

Απορρίπτοντας τα σενάρια περί Grexit, υποστήριξε ότι «ακόμη κι αυτοί που ζητούν επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αν νιώσουν στο πετσί τους τη δραχμή, θα εισβάλουν στο σπίτι του Τσίπρα».

Η περιπέτεια του Αδωνη στη Γηραιά Αλβιώνα ολοκληρώθηκε με φωτογραφίες που διάφοροι φοιτητές ζητούσαν να βγάλουν μαζί του μετά την ομιλία. Αλλωστε, μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις –έστω κι αν είναι σέλφι.