Ενα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας ρήμαζε επί σειρά ετών. Αυτό, θα μου πείτε, δεν είναι είδηση. Αποτελεί αντιθέτως συνήθη πρακτική για τα ελληνικά δεδομένα.

Αυτό που μου προκάλεσε αίσθηση, ωστόσο, είναι η διαμάχη που ξέσπασε μόλις το συγκεκριμένο κτίριο –επί της οδού Αμερικής 8, για να ξέρετε –ανακαινίστηκε και ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει διάφορες χρήσεις επιχειρηματικότητας.

Κτίριο ιδιοκτησίας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), για το οποίο πριν από κάποια χρόνια υπογράφηκε σύμβαση με τον Δήμο Αθηναίων.

Βάσει αυτής, ο Δήμος με χρήματα κυρίως από το ΕΣΠΑ, αλλά και κρατικά και δικούς του πόρους, ανέλαβε την ανακαίνιση υπό την προϋπόθεση πως για διάστημα 14 ετών θα είχε δικαίωμα χρήσης του χώρου.

Τα παρατράγουδα

Για τον σκοπό αυτόν διατέθηκαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Και προ εβδομάδων το κτίριο ήταν έτοιμο να παραδοθεί με το… κλειδί στο χέρι. Κάπου εκεί άρχισαν τα παρατράγουδα, με τον Δήμο να παίρνει μεν τα κλειδιά του κτιρίου, αλλά χθες το ΕΒΕΑ να πηγαίνει να αλλάζει κλειδαριές.

Από πλευράς ΕΒΕΑ και μέσω του προέδρου του Κωνσταντίνου Μίχαλου διατείνονται πως αυθαιρέτως ο Δήμος άρχισε να μοιράζει γραφεία του κτιρίου για τη στέγαση υπηρεσιών του. Κάτι που, όπως λένε, «δεν συνάδει με τις προδιαγραφές ένταξης στο ΕΣΠΑ, καθώς στόχος ήταν να στεγάσει δραστηριότητες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας».

«Ακόμη και αν είχε ενστάσεις, ο κ. Μίχαλος θα έπρεπε να επικοινωνήσει μαζί μας, καθώς ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία» υπήρξε η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, αντί –όπως τόνισε –«να πάει το πρωί και να αλλάξει κλειδαριές και να προκαλεί με ομάδα σεκιουριτάδων».

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Εξάλλου, στελέχη του Δήμου με ενημερώνουν πως οι χρήσεις του κτιρίου είναι δεσμευτικές σύμφωνα με τους όρους για τους οποίους εκταμιεύθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Αρα, προσθέτουν, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος ο Καμίνης κατήγγειλε ευθέως από τα ερτζιανά του δημοτικού ραδιοσταθμού ότι «το ΕΒΕΑ παραβίασε προγραμματική συμφωνία που είχε κάνει με τον Δήμο Αθηναίων». Οπως επί λέξει είπε, «το κτίριο αυτό ήταν κλειστό για 15 χρόνια και συμφωνήθηκε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Είναι τώρα ένα κόσμημα, ενώ πριν ήταν με μουσαμάδες. Για την ανακαίνισή του ο Δήμος δαπάνησε πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το ΕΣΠΑ. Ο κ. Μίχαλος ξέχασε ότι έχει βάλει την υπογραφή του σε έγγραφο που λέει ότι το κτίριο θα το χρησιμοποιεί ο Δήμος». Οπότε, προσέθεσε ο δήμαρχος, τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ δεν άφησε τις καταγγελίες αναπάντητες. Εβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «ο Δήμος Αθηναίων δεν τήρησε την προγραμματική αυτή σύμβαση και κατέλαβε εν αγνοία μας το ιστορικό κτίριο ιδιοκτησίας μας, τοποθετώντας στο εσωτερικό του γραφεία και εξοπλισμό εν κρυπτώ, εγκαίρως και πάλι τον ενημερώσαμε, με την αποστολή εξωδίκου, ότι θα προβούμε στην ανάληψη της χρήσης του ακινήτου μας».

Σε αυτές τις κατηγορίες απάντησε ο Δήμος επίσης με μια ανακοίνωση: «Η ανακοίνωση του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλου μας γυρίζει πίσω σε μια Ελλάδα χωρίς κανόνες και αρχές. Παρά την όψιμη ευαισθησία για την ιστορικότητα του κτιρίου, που ρήμαζε για σχεδόν 20 χρόνια, ουδείς αμφισβητεί ότι το κτίριο ανήκει στο ΕΒΕΑ. Ομως κανένας δεν πρέπει να αμφισβητεί, και πολύ περισσότερο βεβαίως ο κ. Μίχαλος, αφού ο ίδιος έχει υπογράψει το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, ότι μετά την ανακαίνισή του το κτίριο της οδού Αμερικής 8 παραχωρείται για 14 χρόνια στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος έχει την πλήρη ευθύνη για τη χρήση του». Περιμένω με ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης.