Τη γραμμή «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο συνολικό πακέτο» επαναφέρει η κυβέρνηση αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη και αν κλείσει η τεχνική αξιολόγηση τα μέτρα πιθανότατα να μη νομοθετηθούν άμεσα, παρά όταν υπάρξει κατάληξη για τα μεσοπρόθεσμα και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ενδεχομένως, μάλιστα, οι χρονικές απαιτήσεις της διαπραγμάτευσης να μην επιτρέψουν την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή ώς τις 20 Μαρτίου καθώς τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, εξέλιξη που ωστόσο δεν θα μείωνε τη σημασία της συνεδρίασης του Eurogroup που θα κληθεί να επιβεβαιώσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σημειωτέον ότι στο διάστημα που θα εξελίσσεται η διαβούλευση στην Αθήνα με τους τροϊκανούς θα συντελείται εκ παραλλήλου διαπραγμάτευση αναφορικά με τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα μεσοπρόθεσμα αποτελούν άλλωστε το κομβικό στοιχείο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξακολουθεί να δίνει έμφαση στην επίτευξη συμφωνίας-πακέτου, κάτι που φάνηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση που έκανε το απόγευμα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και μάλιστα επικαλέστηκε και την συναντίληψη που έχει για το συγκεκριμένο θέμα και ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι «η λιτότητα δεν τελειώνει» ακόμη κι αν ληφθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα και χαρακτήρισε «προβληματικό» το γεγονός πως σε μία δημοκρατική Ευρώπη ζητείται προνομοθέτηση μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019. Σημειωτέον πως και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του την Παρασκευή στη Βουλή είχε πει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το «μείγμα πολιτικής», ωστόσο προέχει το κλείσιμο της αξιολόγησης σε συνδυασμό με την ψήφιση αντιμέτρων.

ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ. Η κυβέρνηση διέψευσε χθες τα σενάρια που διακίνησε η Νέα Δημοκρατία περί αδειάσματος του Πρωθυπουργού από τον υπουργό Οικονομικών. «Οι ειδήσεις περί δήθεν διαφωνίας Τσίπρα – Τσακαλώτου είναι τόσο αξιόπιστες όσο και εκείνοι που τις διακινούν» σχολίασε το Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι τα αντισταθμιστικά δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο εφόσον μειωθούν το αφορολόγητο και οι συνταξιοδοτικές δαπάνες. Αλλωστε ο λόγος που το ΔΝΤ εμφανίζεται να συμφωνεί με τη λήψη των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων συνδέεται με την άποψή του ότι αφορολόγητο και μείωση συντάξεων διασφαλίζουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Πάντως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σχετική ψυχραιμία, οι βουλευτές περιμένουν να ενημερωθούν για όλες τις παραμέτρους της συμφωνίας προτού πάρουν θέση. Το στοιχείο που καθησυχάζει τους βουλευτές σχετίζεται βεβαίως με τη δέσμευση του Μαξίμου να προκαλέσει δημοσιονομική ισορροπία ψηφίζοντας για κάθε ένα ευρώ μέτρα κι ένα ευρώ αντίμετρα στοχευμένα με τέτοιο τρόπο που να ανακουφίσουν τους πιο αδύναμους. Ο υπουργός Οικονομικών δίνοντας ένα πρώτο στίγμα ανέφερε χθες ότι μία από τις αρχικές προτάσεις, για τις οποίες ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση, αφορά τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στις δαπάνες φαρμάκων. Γενικώς το θέμα της αντιμετώπισης των συνταξιούχων προκαλεί μεγάλους πονοκεφάλους στο Μαξίμου, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα θα υποστεί απώλειες και από τις περικοπές στις συντάξεις και από τη μείωση του αφορολογήτου.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Την ημέρα που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των τραπεζών ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Κατά πληροφορίες στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους τραπεζίτες να δοθεί άνεση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Επίσης ζήτησε να μη γίνουν ομαδικές απολύσεις στις τράπεζες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου, συζητήθηκαν οι προοπτικές της οικονομίας, η συνεργασία κυβέρνησης και τραπεζών με στόχο τη βελτίωση της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις, η αποτελεσματική διαχείριση των μην εξυπηρετούμενων δανείων και η περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Οσο εξελισσόταν η συνάντηση Τσίπρα με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στον πρωθυπουργικό λογαριασμό στο twitter αναρτήθηκε: «Η κρίση ξεκίνησε από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα τελειώσει με την άρση αυτής της αδυναμίας».