Νέα ρουκέτα από τον ΣΕΒ, ο οποίος σε πλήρη ταύτιση με το ΔΝΤ ζητά μείωση του αφορολόγητου ορίου, και ενώ μερικές ημέρες πριν είχε υπεραμυνθεί των ομαδικών απολύσεων και των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

Οπως και η προηγούμενη, έτσι και η νέα τοποθέτηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για το αφορολόγητο, βρίσκεται κόντρα στη θέση των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων και εργοδοτικών ενώσεων, και απέχει παρασάγγας από μια εικόνα «κοινού μετώπου».

Η νέα παρέμβαση του ΣΕΒ που περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο του δελτίο έρχεται σε μια στιγμή που το ΔΝΤ πιέζει για νέα σκληρά μέτρα, μεταξύ των οποίων και μείωση του αφορολογήτου, την οποία η κυβέρνηση δεν δέχεται.

«Η διάρθρωση της φορολογίας πρέπει να αναθεωρηθεί με το φορολογικό βάρος να κατανέμεται σε περισσότερους ώμους, παίρνοντας λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιβάλλεται η μείωση του αφορολογήτου, των φορολογικών συντελεστών στον φόρο νομικών προσώπων και του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να δοθεί ώθηση στη δημιουργία εισοδημάτων και θέσεων εργασίας και να ανατραπεί η μη ισόρροπη κατανομή βαρών που δρα ανασταλτικά στην υγιή αύξηση των φορολογικών εσόδων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο.

Την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου –με στόχο επίσης τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» –έχει ζητήσει επανειλημμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο δελτίο, ο ΣΕΒ αναφέρει επίσης ότι η αυξανόμενη υπερφορολόγηση της οικονομίας έχει ήδη προσεγγίσει την επικίνδυνη ζώνη, καθώς και ότι «ένα διογκούμενο κύμα πολιτών και επιχειρήσεων, μπορεί ανά πάσα στιγμή, ιδίως το 2017, να αντιμετωπίσουν αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τη σταθερότητα και τη συνοχή της κοινωνίας».

Προ ημερών ο ΣΕΒ είχε ταχθεί υπέρ των ομαδικών απολύσεων ως «θέμα ζωής και θανάτου για ορισμένες παραγωγικές επιχειρήσεις», είχε υπερασπιστεί τις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών με το επιχείρημα ότι εξασφαλίζουν την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων, ενώ είχε χαρακτηρίσει «θεμελιώδη στρέβλωση» για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τον θεσμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.