Ψηλά διατηρεί τον πήχη των προσδοκιών από την έλευση Ομπάμα στην Αθήνα το Μέγαρο Μαξίμου. Και αφήνει να εννοηθεί ότι αναμένει μια δήλωση στήριξης από τον αμερικανό πρόεδρο, ενδεχομένως και κάποιες πρωτοβουλίες από την πλευρά του το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα φθάνει στην Αθήνα σήμερα το πρωί και αρχικώς περί τη μία το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος το βράδυ θα παραθέσει προς τιμήν του και επίσημο δείπνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα συνοδεύεται ως γνωστόν από τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, κάτι που ενισχύει την άποψη της κυβέρνησης ότι ο Ομπάμα θα αναφερθεί όχι μόνο στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους αλλά συνολικά στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος και στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Στο Προεδρικό Μέγαρο, τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα, έχει κληθεί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει και την απόλυτη εικόνα της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Μετά το Προεδρικό Μέγαρο ο αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ συγχρόνως θα εξελίσσονται διμερείς συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και ΗΠΑ για θέματα που αφορούν την οικονομία, τις επενδύσεις και τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, μετά το προεδρικό δείπνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συνεργασία με τον σύμβουλο επί των Οικονομικών του προέδρου Ομπάμα Γουόλι Αντεγέμο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών Τσίπρας και Ομπάμα θα κάνουν δηλώσεις προς τα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

ΦΙΝΑΛΕ ΟΚΤΑΕΤΙΑΣ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διατύπωσε χθες την εκτίμηση πως το ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι κορυφαίο για τον Μπαράκ Ομπάμα και εξέφρασε την άποψη (Real FM) πως επιθυμεί να κλείσει την οκταετία της προεδρίας του με λύσεις σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την αμερικανική οικονομική πολιτική.«Είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που πιθανόν η νίκη Τραμπ να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη βούληση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να δοθεί μια λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να επιλυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Ωστόσο υπενθυμίζει ότι δεδομένης της απόφασης του Eurogroup τον περασμένο Μάιο, η οποία προσδιορίζει το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης ως χρόνο για την εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Αυτό πρέπει να γίνει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου επισημαίνουν πηγές από το Μαξίμου, τονίζοντας ότι από εκεί και πέρα σημασία δεν θα έχει τόσο η στιγμή της εφαρμογής τους αλλά η δέσμευση των Ευρωπαίων και κυρίως των θεσμών για τα μέτρα που θα αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Αυτή είναι η στόχευση και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που αρχίζει και πάλι σήμερα με προγραμματισμένο ραντεβού της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου στις 11 το πρωί. Σύμφωνα με όσα εξηγεί στα «ΝΕΑ» αρμόδιος κυβερνητικός παράγων, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι στις 5 Δεκεμβρίου να έχουν συμφωνήσει και οι τέσσερις θεσμοί στα πολιτικά ζητήματα, επομένως να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Η κυβέρνηση όμως επιθυμεί μαζί τα μέτρα για την ανακούφιση του χρέους να συνδιαμορφωθούν και τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018, καθώς το ποσοστό 3,5% του ΑΕΠ θεωρείται απαγορευτικό.

Οι τροϊκανοί θα φύγουν από την Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη –σε μία εβδομάδα από σήμερα –και η επόμενη συνάντηση με τους θεσμούς θα γίνει σε επίπεδο ΕuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου, όπου θεωρητικώς μπορεί να συμφωνηθεί το Staff Level Agreement, δηλαδή η συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης. Aπό εκεί και πέρα, αναμένεται ασφαλώς και η απόφαση του ΔΝΤ για τον τρόπο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η ΕΛΣΤΑΤ. Το Μαξίμου έδειξε να ενθουσιάζεται χθες από την έκθεση των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑT που αποτυπώνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% για το τρίτο τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015 και επιπλέον μεγέθυνση 0,5% έναντι του δεύτερου τριμήνου του 2016. «Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσθέτει ότι η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις καθώς και τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη.

Επόμενοι στόχοι, εκ των πραγμάτων, η λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.