Βολόντιμιρ Ζελένσκι

Βοήθεια 1 δισ. από τη Μαδρίτη

Επιασε τόπο η άσκηση πίεσης και η υπογραφή συμφωνίας που αποσκοπεί στην αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας της Μαδρίτης στο Κίεβο που είναι το επιστέγασμα της διευρυμένης συνεργασίας Ισπανίας – Ουκρανίας, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ισπανική πρωτεύουσα.

Ο ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στο Παλάτι της Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης και πρωθυπουργική κατοικία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τη Μαδρίτη ύψους 1 δισ. ευρώ. Εξάλλου, χθες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με αναφορά στο Ουκρανικό αποφάσισε ένα νέο καθεστώς κυρώσεων εις βάρος όσων ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπονόμευση του κράτους δικαίου στη Ρωσία.

 

Μπαγκράτ Γκαλστανιάν

Από αρχιεπίσκοπος, πρωθυπουργός;

Ο ηγέτης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αρμενία, αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, αποποιήθηκε τα ιερατικά καθήκοντά του, με το βλέμμα πιθανόν στη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας. Ο Γκαλστανιάν είναι ο άνθρωπος που κατέβασε στον δρόμο χιλιάδες διαδηλωτές μετά την απόφαση των αρμενικών Αρχών να επιστρέψουν στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερα μεθοριακά χωριά που είχαν καταληφθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας για τη νέα οριοθέτηση των συνόρων και η επιστροφή των χωριών, την περασμένη Παρασκευή, ενέτειναν την οργή των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν – πρώην δημοσιογράφου που ανέλαβε την εξουσία μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις του 2018.

Ωστόσο, σύμφωνα με το αρμενικό δίκαιο, ο Γκαλστανιάν δεν μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία επειδή έχει διπλή υπηκοότητα, αρμενική και καναδική. Κι ενώ μπορεί να αποποιηθεί την καναδική υπηκοότητα, η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα.

Νέστορ Ισίδρο Πέρες Σάλας

Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο «Ελ Νίνι»

Ενα από τα ηγετικά στελέχη του καρτέλ Σιναλόα στο Μεξικό, ο Νέστορ Ισίδρο Πέρες Σάλας, γνωστός ως «Ελ Νίνι», εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Πρόκειται, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, για έναν από τους εκτελεστές του καρτέλ, που «ευθύνεται για φόνους, βασανισμούς κι απαγωγές αντιπάλων και μαρτύρων που απειλούσαν τη διακίνηση ναρκωτικών» από τη συμμορία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εξαίροντας τη συνεργασία των Αρχών, έκανε λόγο για «μία από τις φονικότερες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο». Ο Σάλας φέρεται να συνδέεται με τους γιους του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν ή «Ελ Τσάπο», ο οποίος εκτίνει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την αμερικανική Δικαιοσύνη, ο «Ελ Νίνι» είχε ενεργό συμμετοχή «στην παραγωγή και στην πώληση φαιντανύλης από το καρτέλ Σιναλόα», ιδίως στην αγορά των ΗΠΑ. Το 2023, οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 107.000 θανάτους εξαιτίας υπερβολικής δόσης ναρκωτικών και η φαιντανύλη ενοχοποιήθηκε για περίπου το 70% αυτών.