Πυκνός ο χρόνος του Σαββατοκύριακου για τον κόσμο της τηλεόρασης. Το κλίμα αισιοδοξίας και ανακούφισης από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εξατμίστηκε σαν ανθρακικό σαμπάνιας και οι φυσαλίδες του καμπανίτη σύντομα καλύφθηκαν από το πέπλο της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα με το αδιέξοδο στο ζήτημα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ομηρεία μεταφέρουν στελέχη τηλεοπτικών επιχειρήσεων ενώ από χείλη θεωρητικών των ΜΜΕ αρθρώνεται η άποψη ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης», υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου δεν σήμανε το τέλος της ανομίας αλλά πως εγκαινίασε μια νέα περίοδο κρίσης.

Οι εξελίξεις συντηρούν –αν όχι ενισχύουν –τον σκεπτικισμό σε συστηματικούς παρατηρητές του πολύπαθου χώρου που περιγράφουν μια παγιωμένη εικόνα: «Ερχονται υπουργοί, βγάζουν νόμους φωτοβολίδες οι οποίοι εξαφανίζονται μαζί με τους εμπνευστές τους». Κύκλοι του Κοινοβουλίου αναφέρουν ότι προχωρούν με διάθεση συμφωνίας για τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ στην επικείμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα. «Σε έναν διάλογο γίνονται και συμβιβασμοί. Δεν μπορείς να είσαι αμετακίνητος από την αρχική σου θέση. Αλλιώς συντηρείται η πόλωση», εκφράζει τις προθέσεις κόμματος της αντιπολίτευσης στέλεχός του και ολοκληρώνει τη σκέψη του λέγοντας ότι «καθοριστικές θα είναι οι επαφές που θα γίνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βήματα πίσω. Αλλά και η ΝΔ αν συνεχίσει τη στρατηγική “όχι σε όλα”, ως μέρος ενός εκλογικού σχεδίου, διαμορφώνονται πολλές πιθανότητες να το βρει μπροστά της».

Κλειδί το σκεπτικό του ΣτΕ. Τα κανάλια που ήδη λειτουργούν και τα επιχειρηματικά σχήματα των Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη βρίσκονται σε αναμονή. Τηλεοπτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι καταλυτική θα είναι η δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ. «Θα τη μάθουμε το πολύ σε 20 ημέρες. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, άγονη θα είναι και η Διάσκεψη των Πρόεδρων της Βουλής της Δευτέρας. Διότι η ΝΔ θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ» υποστηρίζουν και εκτιμούν ότι με αφορμή την αντισυνταγματικότητα της επίμαχης διάταξης 2α του νόμου Παππά (μεταβίβαση αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον αρμόδιο υπουργό) το σκεπτικό που θα αναπτύξει το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο «θα τινάξει τον Νόμο 4339 του 2015 στον αέρα. Η αναστολή της διάταξης, που θέσπισε με τροπολογία ο υπουργός, θα μετασχηματιστεί σε κατάργηση η οποία θα επηρεάσει πολλές διατάξεις του νόμου».

Η υπόθεση ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου με χαρακτηριστικά σίριαλ μετατρέπει τους ανθρώπους των καναλιών σε τηλεθεατές, χωρίς όμως δυνατότητα επιλογής στο τηλεκοντρόλ, συνθήκη που δημιουργεί φόρτιση. Στελέχη τους εμφανίζονται φειδωλά σε δηλώσεις και χαρακτηρισμούς και διατηρούν χαμηλούς τόνους, για την ώρα.

Ο Μαρινάκης. «Αναμένουμε τις νομοθετικές εξελίξεις αναγκαστικά. Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι σοβαρά πράγματα και το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες» περιέγραφαν με κομψό τρόπο τη θέση στην οποία βρίσκεται το One Channel πρόσωπα κοντά στο επιτελείο της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη. Στις κτιριακές εγκαταστάσεις που μίσθωσε η εταιρεία στην Παιανία οι εργασίες διαμόρφωσης δεν έχουν ανακοπεί. «Παραμένουμε σε επίπεδο οργάνωσης και προγραμματισμού» αναφέρουν οι ίδιοι άνθρωποι, ωστόσο το εταιρικό σχήμα Μαρινάκη «έχει κατεβάσει μια ταχύτητα».

Ο Σαββίδης. Προσαρμογή έκανε και η πλευρά Σαββίδη. Το ενδιαφέρον του ομογενούς επιχειρηματία είναι αμείωτο αποσαφηνίζουν από το περιβάλλον του και δεν έχει κάνει αναπροσδιορισμό των κινήσεών του. «Περιμένουμε. Λείπουν στοιχεία από την εξίσωση για να δούμε τι θα κάνουμε. Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε σε παύση» τόνιζαν κύκλοι κοντά στην Dimera Media Investments, του Σαββίδη.

Γνώστες της περιπτωσιολογίας των ελληνικών μίντια υποστηρίζουν ότι οι διαρκείς χρονοτριβές έχουν προκαλέσει παγωμάρα και αγανάκτηση στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να επενδύουν.

Η μεσοβέζικη λύση που σχεδίαζε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση εγκαταλείφθηκε. Δεν θα είναι εκείνη που θα δώσει βεβαιώσεις προσωρινής άδειας λειτουργίας στα κανάλια και τα νεόκοπα εταιρικά σχήματα, εξηγούν κυβερνητικές πηγές, δείχνοντας την ίδια στιγμή προς το κτίριο της οδού Αμερικής 5, έδρα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Το Mega. Στην περίπτωση του Mega ειδικότερα, κύκλοι της ΓΓΕΕ αναμένουν τις κινήσεις των τραπεζών. «Δεν μπορούμε παρά να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Mega. Φαίνεται ότι ακόμα και η Εθνική τράπεζα έχει θετική διάθεση, ωστόσο πληροφορούμαστε κι εμείς ότι έχει ως όρο για τη συναίνεσή της να της χορηγηθούν οι λογαριασμοί του προσωπικού του καναλιού για να προχωρήσει σε απευθείας κατάθεση χρημάτων και όχι μέσω της Τηλέτυπος» διευκρινίζουν οι ίδιοι κύκλοι. «Αντί να ξεκαθαρίσει το τοπίο γίνεται ακόμα πιο θολό», είναι η άποψη που εκφράζουν θεωρητικοί παρατηρητές της τηλεοπτικής πραγματικότητας και υποστηρίζουν ότι «διαμορφώνονται συνθήκες ομηρείας, ανασφάλειας και επισφάλειας για όλους τους εμπλεκομένους – ενδιαφερομένους». Μιλούν δε για τρεις κατηγορίες «ομήρων»: τα εταιρικά σχήματα του διαγωνισμού που πήραν άδεια, γνωστοί και ως υπερθεματιστές, τα κανάλια που δεν πήραν άδεια και τα κανάλια που είχαν αποκλειστεί από τη διαγωνιστική διαδικασία. «Κανονικά οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις που έδωσαν χρήματα για τις άδειες έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για ό,τι συνέβη στην πορεία» θεωρούν οι ίδιοι παρατηρητές και επισημαίνουν ότι ως χώρα έχουμε καταρρίψει το ρεκόρ της Ιταλίας που χρειάστηκε 22 χρόνια για να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο της.