Για ηχηρό ράπισμα της δημοκρατίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μιλούν τηλεοπτικοί κύκλοι με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ο Νόμος 4339 του 2015, γνωστός ως νόμος Παππά, καταρρέει σαν οικοδόμημα από σπιρτόξυλα, καταδεικνύοντας την προχειρότητα με την οποία στήθηκε και την έλλειψη μεγαπλάνου για τη συνολική ρύθμιση του τηλεοπτικού χώρου –τουλάχιστον –αλλά και την εμμονή σε μία σειρά θεμάτων, επισημαίνουν παρατηρητές του τηλεοπτικού πεδίου.

Η λέξη «ήττα» μπορεί να μην εκστομίζεται, το περίγραμμά της όμως διαμορφώνεται από τα συμφραζόμενα κυβερνητικών πηγών που ισχυρίζονται ότι «έκανε (σ.σ. η κυβέρνηση) μια ηρωική προσπάθεια σε μια ασύμμετρη μάχη».

Τα πράγματα μπορεί να είχαν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις εκτιμούν τηλεοπτικοί κύκλοι. «Αν δεν υπήρχε η ψύχραιμη φωνή του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να ανακόψει τη φόρα του υπουργού Επικρατείας με τη “δολοφονική” τροπολογία που ήθελε να περάσει για τα μη αδειοδοτηθέντα κανάλια, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση αυτή να ήταν παρελθόν» εικάζουν.

Οδηγός αισιοδοξίας

Στη χώρα των καναλιών από προχθές το βράδυ το χαμόγελο επανήλθε σε όλα τα πρόσωπα και η απόφαση του ΣτΕ σκόρπισε το βαρύ πέπλο της αβεβαιότητας και της επισφάλειας που απλώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου με την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου διαγωνιστικού πλειστηριασμού για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Κλίμα ευφορίας επικρατεί στους εργαζομένους των σταθμών και στα επιτελεία τους επικρατεί αισιοδοξία αλλά συγκρατημένη. Αυτό οφείλεται στην αναμονή της κοινοποίησης του σκεπτικού στο οποίο εδράζεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου περί αντισυνταγματικότητας του επίμαχου νόμου, αλλά και στο επικείμενο νομοσχέδιο για την προσωρινή μεταβατική περίοδο, μέχρι τη συγκρότηση ΕΣΡ και τη διενέργεια αδειοδοτικού διαγωνισμού από αυτό, στο οποίο η κυβέρνηση θέλει –σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά –να ενσωματώσει διατάξεις του αντισυνταγματικού νόμου!

Το μαύρο πάντως που επικρεμόταν στα μη αδειοδοτημένα κανάλια εξαφανίστηκε.

«Δεν αφήσαμε ποτέ το νήμα και συνεχίζουμε, παρά τη δοκιμασία που περάσαμε, η οποία είχε αντίκτυπο και στη διαφημιστική αγορά» συμφωνούν στελέχη των καναλιών.

Οι νέοι παίκτες

Η νέα εξέλιξη δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς των δύο επιχειρηματικών σχημάτων που προστέθηκαν στο τοπίο. «Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει κάνει μια κίνηση για να εισέλθει στον χώρο των ηλεκτρονικών μίντια και αναμένει τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση στα σχέδιά του για την ώρα» λένε κύκλοι περί τον εφοπλιστή. Το κανάλι που στήνει στις πρώην εγκαταστάσεις του Mega στην Παιανία θα τιτλοφορείται One Channel, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» (φ. 15 Οκτωβρίου), σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Alter Ego που κατατέθηκε (29 Σεπτεμβρίου) στη γενική γραμματεία Εμπορίου και έγινε αποδεκτό.

«Δεν σταματούμε την υλοποίηση των σχεδιασμών που έχουν γίνει και περιμένουμε να δούμε τη Δευτέρα τη νέα πρόταση νόμου της κυβέρνησης» διαβεβαιώνει το περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη.

Η πλευρά Καλογρίτσα, ενήμερη για την τροπή των πραγμάτων, εμφανίζεται αποστασιοποιημένη. «Το θέμα δεν απασχολεί αυτή τη στιγμή τον Γιάννη Καλογρίτσα» αποσαφηνίζουν συνεργάτες του.

Θολή εικόνα

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή πρόταση με την οποία –εφόσον λάβει τη μορφή νόμου –θα εκδώσει βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας «για όσους σταθμούς λειτουργούσαν προ του διαγωνισμού και για όσους πήραν μέρος σε αυτόν ανεξαρτήτως αν υπερθεμάτισαν ή όχι» αποσαφηνίζουν κυβερνητικά χείλη. Σκεπτικισμός επικρατεί πάντως στις τάξεις των καναλιών για την επόμενη μέρα, ο οποίος πηγάζει από τη νέα κίνηση της κυβέρνησης, δηλαδή το νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει, σε συνδυασμό με την απόφαση του ΣτΕ.

Αν η βεβαίωση προσωρινής λειτουργίας αφορά τα επιχειρηματικά σχήματα που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό τότε πάλι προκύπτει πρόβλημα, υποστηρίζουν στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών, «διότι η νέα κυβερνητική πρόταση φωτογραφίζει –εξαιρώντας το Mega –κατ’ αρχάς και κατ’ επέκταση το Epsilon του Φίλιππου Βρυώνη και το ART του Γιώργου Καρατζαφέρη».

Στο νέο σχέδιο εξάλλου, υποστηρίζουν, προτάσσεται το οικονομικό στοιχείο πάλι (κατά μία εκδοχή κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει από δυόμισι έως επτά εκατ. ευρώ, ποσό που θα διαμορφωθεί από τον αριθμό των ενδιαφερομένων) χωρίς να μπαίνουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ., και χωρίς χρονοδιάγραμμα, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμα και σε «αεριτζήδες» που –έστω –έχουν επτά εκατ. ευρώ να δραστηριοποιηθούν στον χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Νομίζω πως είναι έκδηλο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης απλώς να μαζέψει χρήματα» ισχυρίζεται άνθρωπος του τηλεοπτικού χώρου, ο οποίος πίσω από τη νέα κυβερνητική πρόθεση διαβλέπει σκοπιμότητα. «Να βάλει ψηλά τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία ώστε σε περίπτωση ανάληψης της κυβέρνησης και τακτοποίησης του τηλεοπτικού τοπίου, να είναι αναγκασμένη να φέρει στο Δημόσιο τουλάχιστον το ίδιο ποσό από τις τηλεοπτικές άδειες».

«Αυτό που πάει να κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι χειρότερο από το σχέδιο Ρέππα του 1998. Τότε ο αρμόδιος υπουργός σχεδίαζε αδειοδότηση σε όσα τηλεοπτικά σχήματα λειτουργούσαν και συμμετείχαν στον διαγωνισμό που είχε κριθεί άγονος. Η νέα πρόταση Παππά είναι περίπου ξέφραγο αμπέλι. Αλλά και πάλι αυτή θα προσκρούσει στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που ρητά αναφέρει ότι αρμόδιο είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Επομένως και το επικείμενο νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ως κίνηση υψηλής επικινδυνότητας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υποδηλώνει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά: από τα τέσσερα κανάλια, λέει τώρα ότι θα μπορεί να εκπέμψει όποιος θέλει».

Στο μεταξύ, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιστραφούν σε καθέναν από τους συμμετέχοντες στον αμφιλεγόμενο διαγωνισμό τα τρία εκατ. ευρώ της εγγυητικής που είχε καταβάλει και ακολουθεί η επιστροφή της πρώτης δόσης.