Ερχεται μία ακόμη διαβολοβδομάδα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση. Περιμένοντας τις δύο κρίσιμες διασκέψεις του ΣτΕ που θα δώσουν ούτως ή άλλως τον τόνο για την εξέλιξη του θέματος των τηλεοπτικών αδειών, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι πολύ δύσκολο να δρομολογηθούν στις αρχές της εβδομάδας που ξεκινά και τοποθετούν τον ανασχηματισμό των μελών της κυβέρνησης προς το τέλος της, κοντά στην εθνική επέτειο. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας αισθανθεί έτοιμος να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της κυβέρνησής του, η οποία σημειωτέον θα περιλαμβάνει και δομικές αλλαγές, δεν θα το πράξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης της Κουμουνδούρου που αποκτά πλέον ισχυρό πολιτικό κέντρο. Με μια νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα συμμετέχουν αρκετοί υπουργοί, ώστε να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο κυβέρνησης και κόμματος.

ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ανεξαρτήτως του περιεχομένου της απόφασης του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου που αφορά τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών αμετακίνητος στη θέση του θα παραμείνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στηρίζει τον στενό του συνεργάτη και θα τον διατηρήσει στη θέση του στο Μαξίμου όχι μόνο για να υπενθυμίσει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, αλλά επιπροσθέτως για λόγους συμβολισμού που συνδέονται με την ορθότητα –κατά το Μαξίμου –της στρατηγικής της κυβέρνησης σε θέματα διαφάνειας και διαπλοκής.

Δεδομένη θεωρείται και η παραμονή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη. Από εκεί και πέρα αρχίζει το χάος. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταλήξει ακόμη για το εάν θα αντικαταστήσει τον Γιώργο Κατρούγκαλο ή εάν θα τον κρατήσει στο υπουργείο Εργασίας για να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση. Ο Πρωθυπουργός θέλει να δώσει μια νέα ώθηση στη δεύτερη αξιολόγηση που έχει ως αιχμή της τα εργασιακά. Σε περίπτωση αλλαγής του Κατρούγκαλου δεν αποκλείεται να στείλει στη θέση του την Εφη Αχτσιόγλου, έμπειρο στέλεχος του υπουργείου, που ούτως ή άλλως συμμετέχει στη διαπραγμάτευση. Ομως ο Κατρούγκαλος πού θα πάει; Υπάρχει η λύση του υπουργείου Εσωτερικών καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πιθανότατα μετακινείται, αλλά και η λύση του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου φαίνεται ότι θα αντικατασταθεί ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Κάποιοι πιστεύουν ότι στο Δικαιοσύνης υπάρχει πιθανότητα να ορκιστεί ο επανακάμψας Φώτης Κουβέλης. Για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγονται τα ονόματα του Παύλου Πολάκη και της Ολγας Γεροβασίλη. Πάντως ένα από τα δύο στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα μετακινηθεί και μάλλον η αλλαγή δεν θα αφορά τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό. Το όνομα της Γεροβασίλη ακούγεται και για τη θέση του Πολάκη εφόσον αυτή ορφανέψει, εξίσου πιθανό όμως θεωρείται το σενάριο της παραμονής της στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου με κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες. Σκέψεις για μετάβαση στην κυβέρνηση υπάρχουν και για τον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλου και η πρόσφατη παρουσία του σε τηλεοπτικό σταθμό ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως πρόβα για την υπουργοποίησή του. Ερωτηματικό αποτελεί το τι θα γίνει με τον Πάνο Σκουρλέτη. Ο ίδιος έχει πει στους συνεργάτες του ότι δεν αποκλείει τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο. Πάντως το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σπάσει λόγω των εφαπτόμενων αρμοδιοτήτων που έχει με το Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπερυπουργείο θεωρείται και το Μεταφορών και Υποδομών, το οποίο επίσης αναμένεται να χωριστεί, με τον Χρήστο Σπίρτζη να διατηρεί ένα από τα δύο χαρτοφυλάκια. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το Μεταναστευτικής Πολιτικής που υπάγεται στο Εσωτερικών θα γίνει αυτοτελές υπουργείο.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Ομως προς συζήτηση στο Μαξίμου είναι και το τι θα γίνει με το θέμα των επενδύσεων. Ενδεχομένως να δημιουργηθεί αυτοτελές χαρτοφυλάκιο με κατάτμηση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν ο Γιώργος Σταθάκης θα παραμείνει στο συγκεκριμένο υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Στον αντίποδα δεν θεωρείται βέβαιη η παραμονή στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών του Νίκου Κοτζιά. Επιπλέον μπορεί να καταργηθεί το χαρτοφυλάκιο που κατέχει σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Ξυδάκης, ενώ δεν αποκλείεται στην κυβέρνηση να μπει ο νυν γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας. Αλλωστε ο Πρωθυπουργός έχει προϊδεάσει τους συνεργάτες του ότι επιθυμεί να ρίξει τον μέσο όρο ηλικίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Ερωτηματικό υπάρχει για την παραμονή του Νίκου Τόσκα στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη μετά και το τελευταίο επεισόδιο με τη ρίψη χημικών σε συγκέντρωση συνταξιούχων.

Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού ήταν η αντικατάσταση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε στα μέσα της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον Φίλη τη μεταπήδησή του στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Φίλης σ’ εκείνη τη σύσκεψη που έγινε ενώπιον κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στο Μαξίμου αρνήθηκε, ενώ αργότερα έλεγε στους συνεργάτες του ότι «δεν ισχύει πως θα πάω για γραμματέας στο κόμμα». Ο μεγάλος αριθμός σταυρών που συγκέντρωσε ο υπουργός Παιδείας στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής βάζει αυτομάτως περιορισμούς στον Πρωθυπουργό για τη μετακίνηση Φίλη. Αναμένεται ωστόσο το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των υπουργών που θα προτείνει να συμμετάσχουν στη νέα Πολιτική Γραμματεία. Ομοίως στη λίστα των κυβερνητικών στελεχών που θα έχουν ρόλο και στο νέο κομματικό όργανο θα περιλαμβάνεται και το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη. Στον υπουργό Ενέργειας προτάθηκε εμμέσως –στην ίδια σύσκεψη –η ανάληψη καθηκόντων γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως και εκείνος απέρριψε την πρόταση.

Ενα μεγάλο ζήτημα για τον Πρωθυπουργό είναι πώς θα αξιοποιήσει στη νέα κυβέρνηση και τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητήσει αρχικώς με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο τις επόμενες ημέρες. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο Καμμένος θα αλλάξει χαρτοφυλάκιο.

Ομοίως δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή στην αντιπροεδρία, με τον Γιάννη Δραγασάκη να συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ο Δραγασάκης δεν αποκλείεται ωστόσο να συμπεριληφθεί στα κυβερνητικά στελέχη που θα επιλεγούν για την Πολιτική Γραμματεία. Επίσης, πολύ πιθανή θεωρείται η συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επίσης αναμένεται η συμμετοχή της Ρένας Δούρου. Η Γραμματεία θα είναι 17μελής. Πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι 7-8 μέλη της να συνδέονται με την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα να είναι αμιγώς κομματικά.

Για τη θέση του γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ όλα δείχνουν πως έχει κλειδώσει από τα μέσα της εβδομάδας η υποψηφιότητα του Πάνου Ρήγα. Μετά τη δυστοκία που αντιμετώπισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εξεύρεση γραμματέα από την κυβέρνηση αποφάσισε να προτείνει εκ νέου για τον ανώτερο κομματικό ρόλο τον Ρήγα, με τον οποίο άλλωστε διατηρεί πολύ καλές προσωπικές και πολιτικές σχέσεις. Ο Πάνος Ρήγας προέρχεται από τις τάξεις της Πλατφόρμας 2010 και η επανεκλογή του αναμένεται να ισχυροποιήσει τη συμμαχία της Ενωτικής Κίνησης και της συγκεκριμένης τάσης.

Οι αλλαγές σε κόμμα και κυβέρνηση γίνονται μέσα σε ένα ασαφές ευρωπαϊκό περιβάλλον ως προς τις πραγματικές διαθέσεις των εταίρων μας για το θέμα της διευθέτησης του χρέους.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι χθεσινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν επέτρεψαν τη διαμόρφωση μιας πιο ξεκάθαρης εικόνας για το πώς θα αντιμετωπίσουν τελικώς οι δανειστές το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους.

Η κυβέρνηση δεν θέλησε καν να μεταφέρει το κλίμα από τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ αποφεύγοντας να σχολιάσει με ποιον τρόπο απάντησε η καγκελάριος στην επισήμανση του έλληνα Πρωθυπουργού για άρση της αβεβαιότητας και λύσης στο θέμα του χρέους μαζί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε και την ενόχληση της Αθήνας για τη στάση που τηρεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας στη Μέρκελ ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και από τις δύο πλευρές. Για τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ οι κυβερνητικές πηγές δεν ήταν τόσο φειδωλές και τόνιζαν ότι συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της. Ο γάλλος πρόεδρος φέρεται να είπε στον Πρωθυπουργό ότι «θα θέλαμε να συμβεί» η επίλυση του χρέους, ενώ οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι πρέπει να επιλυθεί η εκκρεμότητα που προκύπτει από τις διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους των θεσμών ως προϋπόθεση για τη λύση αυτή. Επίσης, υπήρξε συμφωνία ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Με συνέντευξή του στο France 24 ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε με νόημα: «Συνήθως τα τελευταία έξι χρόνια οι εταίροι μας και κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών λένε ότι η Ελλάδα οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και τώρα, είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. (…) Είναι η στιγμή που έχουμε τελειώσει με την πρώτη αξιολόγηση και πρέπει να λάβουμε σημαντικά μέτρα για το χρέος που θα δώσουν το μήνυμα σήμερα στις αγορές και στους επενδυτές πως η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση».