Τα αρνητικά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την κυβέρνηση Τσίπρα, με τους Γερμανούς να σέρνουν τον χορό, έδωσαν αναμφισβήτητα το στίγμα αυτή την εβδομάδα.

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή λίγα άλλαξαν, με το τοπίο να παραμένει εκρηκτικό μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στον δρόμο για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Αλλά στο εξωτερικό αποτυπώθηκε στροφή επί το δυσμενέστερο και επιδείνωση του κλίματος.

Ρεπορτάζ και αναλύσεις με επικριτικό τόνο προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των 15 προαπαιτουμένων της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, τη δημοσκοπική βουτιά της, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την πολιτική της στο Προσφυγικό και στα τηλεοπτικά έδωσαν τον τόνο. Προέκυψαν, όχι τυχαία, αμέσως μετά το απογοητευτικό για τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ εκλογικό αποτέλεσμα στην περιφέρειά της λόγω της δυσαρέσκειας των Γερμανών για την πολιτική της στο Προσφυγικό. Αλλά και ενόψει της έλευσης στη χώρα μας των εκπροσώπων των δανειστών για τη μίνι αξιολόγηση των 2,8 δισ. ευρώ. Σ’ αυτήν είναι εκ των προτέρων σαφές ότι θα επιβεβαιωθεί νέα μεγάλη κωλυσιεργία στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλα τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη και τη λήξη της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία είχε προγραμματιστεί να αρχίσει τον Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Απομένει να φανεί, στο αμέσως προσεχές διάστημα, όπως εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, αν τα «όργανα» που άρχισαν να χτυπούν στον ξένο Τύπο εξαντλούνται σε ένα πρόσκαιρο μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση Τσίπρα για να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις τού –δικού της –τρίτου Μνημονίου ή προαναγγέλλουν μια γενικότερη αλλαγή στάσης των δανειστών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες, η νέα συντηρητικότερη ατζέντα που εκ των πραγμάτων θέτει το Προσφυγικό και η ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού για το εκλογικό 2017 σε Γερμανία και Γαλλία όχι μόνο μεταθέτουν την υπόθεση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους στο απώτερο μέλλον. Απειλούν να θέσουν σε αμφισβήτηση διεθνείς συμμαχίες στις οποίες στηρίχθηκε η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και έδωσαν περιθώρια ελιγμών στην ίδια την κυβέρνηση κατά την πρώτη αξιολόγηση.

Στο εσωτερικό όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά. Από το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τις αλλαγές στα εργασιακά, την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και των εισφορών ώς την είσπραξη των υπερφόρων σε εισόδημα και ακίνητα, αλλά και τις νέες αυξήσεις που πρόκειται να επιβληθούν στο πετρέλαιο θέρμανσης (από τον Οκτώβριο) και στη βενζίνη (από την Πρωτοχρονιά). Μαζί φυσικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που ξεκινά από τις τράπεζες. Ολα αυτά θα πρέπει να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν τους προσεχείς μήνες. Στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης, η οποία για όλους αυτούς τους λόγους, εφόσον αρχίσει, είναι άγνωστο πότε και πώς θα τελειώσει.