Η συζήτηση είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο, πάγωσε προσωρινά λόγω της σύντομης λάμψης των ελληνικών μεταλλίων και των κατορθωμάτων του Γιουσέιν Μπολτ στο Ρίο ντε Ζανέιρο, αλλά θα ξαναγίνει η αγαπημένη συνήθεια των οπαδών του μπασκετικού Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Ωσπου οι ομάδες τους να φτάσουν στο σημείο να διεκδικούν τους φετινούς τίτλους, οι απανταχού μπασκετόφιλοι θα επιζητούν κυριαρχία σε ένα ερώτημα καφενειακού επιπέδου: ποιος είναι καλύτερος με βάση το ρόστερ και τις μεταγραφές;

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ. Εσχάτως, σε ραδιοφωνικές εκπομπές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης τίθεται μια ακόμη παράμετρος/απορία: ποιος έχει τους πιο αθλητικούς παίκτες, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια το σύγχρονο μπάσκετ επιτάσσει μπασκετμπολίστες με αθλητικές αρετές. Οποια ευρωπαϊκή ομάδα κατάφερε να συνδυάσει αθλητικούς παίκτες, γκαρντ και ψηλούς, με ικανούς σουτέρ, διέπρεψε στην περυσινή Ευρωλίγκα. Πάρτε για παράδειγμα την πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη, τη φιναλίστ Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τη Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα (που πλέον καθοδηγεί την Μπαρτσελόνα) και τη Λαμποράλ Κούτσα. Ολες τους κυριάρχησαν συνδυάζοντας αθλητικότητα με ικανούς εκτελεστές, μοντέλο που δεν μπόρεσαν –για διάφορους λόγους, από συνειδητές επιλογές έως χτυπητές ατυχίες –να υπηρετήσουν οι Αιώνιοι του ελληνικού αθλητισμού.

Από φέτος αυτό αλλάζει! Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός υπερέχει στον κορμό, ο οποίος είναι σταθερός τα τελευταία χρόνια (Σπανούλης, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Αγραβάνης) και ενισχύθηκε πέρυσι μεσούσης της σεζόν από έναν ακόμη διεθνή, τον Κώστα Παπανικολάου. Η παρουσία του Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από τραυματισμούς και σπληνομεγαλία, εγγυάται αξιοπιστία στο περιφερειακό σουτ, που τόσο έλειψε από τον Ολυμπιακό μετά την αποχώρηση του Κώστα Σλούκα, ενώ οι Ερυθρόλευκοι πρόσθεσαν έναν πολύ ποιοτικό γκαρντ ονόματι Ερικ Γκριν για την ενίσχυση της λεγόμενης «backcourt», καθώς εκτός από σπουδαία χαρακτηριστικά (δύναμη, αθλητικότητα, διείσδυση, σουτ) ο Αμερικανός διαθέτει και ευρωπαϊκή εμπειρία λόγω της θητείας του στην ιταλική Σιένα τη σεζόν 2013-14. Εκεί όπου φαίνεται να ρισκάρουν ξανά οι πρωταθλητές Ελλάδας είναι στη θέση «4», καθώς διατείνονται ότι δεν σκοπεύουν να ενισχυθούν, αλλά να μοιράσουν τον χρόνο στους Αγραβάνη και Παπαπέτρου πίσω από τον βασικό Πρίντεζη, επιλογή που δεν δικαιώθηκε πέρυσι. Οσο για τους ψηλούς, η επιστροφή του μεγάλου άτυχου Πάτρικ Γιανγκ προσδίδει ποιότητα, ωστόσο η προσθήκη του καναδού διεθνούς Κεμ Μπιρτς ενισχύει μεν τη «front line», αλλά τα χαρακτηριστικά των τριών ψηλών (έμεινε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ) παραμένουν πανομοιότυπα.

ΠΡΩΤΗ ΚΛΑΣΗ. Την ίδια στιγμή, έπειτα από αρκετά χρόνια, ο Παναθηναϊκός ψώνισε αθλητές από το πρώτο ράφι, αποκτώντας τρεις παίκτες που αγωνίστηκαν στο φάιναλ φορ (Γιάννης Μπουρούσης και Μάικ Τζέιμς με τη Λαμποράλ Κούτσα και Κρις Σίγκλετον με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν) και τον Κέι Σι Ρίβερς, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στις επιτυχίες της Ρεάλ Μαδρίτης πανηγυρίζοντας τους τίτλους της σεζόν 2014-15 με αποκορύφωμα την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι Πράσινοι σκοπεύουν να ενισχυθούν και στη θέση «4», όπου θα ήταν εξαιρετικά δυνατοί αν τελικά στις ανταλλαγές συμβολαίων με τον Ισπανό Βίκτορ Κλαβέρ έπεφταν και οι υπογραφές, διαπιστώνουμε ότι ο Αργύρης Πεδουλάκης θα έχει στα χέρια του το καλύτερο ρόστερ της καριέρας του, ένα ρόστερ στο οποίο περισσεύουν το ατομικό ταλέντο, η αθλητικότητα και οι ικανοί σουτέρ. Οσα δηλαδή χρειάζεται ένας προπονητής στο σύγχρονο μπάσκετ. Οι τίτλοι όμως δεν κρίνονται τον Αύγουστο, αλλά τον Μάιο και έχει τεράστια απόκλιση ένα εντυπωσιακό ρόστερ με ηχηρά ονόματα από μια ομάδα με χημεία, ομοιογένεια και ρόλους.

Μαραθώνιος

Τη δεδομένη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει σίγουρα καλύτερη χημεία, ωστόσο φέτος ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρότερος από ποτέ. Το ζητούμενο είναι πώς θα ανταποκριθούν οι ομάδες στον μαραθώνιο της αναδιαρθρωμένης Ευρωλίγκας και στο παραδοσιακά σκληρό εγχώριο πρωτάθλημα, όπου έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο οι ΑΕΚ, Αρης και ΠΑΟΚ