Ωρολογιακή βόμβα θυμίζει το Προσφυγικό για τα ελληνικά νησιά, που αποτελούν την πρώτη πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Αρμόδιοι παράγοντες αλλά και κάτοικοί τους εκφράζουν ολοένα και εντονότερους φόβους για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Τουρκία να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να βρεθούν εκ νέου μπροστά σε μαζική εισροή προσφύγων στα παράλιά τους.

Ο αριθμός των προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά παρουσίασε μείωση κατά 98% το διάστημα από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, γεγονός που εν πολλοίς αποδίδεται και στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, που λειτούργησε ως κυματοθραύστης σε μαζικές προσφυγικές ροές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται βάσει και των στοιχείων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός αυτός του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι αυξημένος κατά 111% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους πρώτους έξι μήνες του 2015.

Είναι ακριβώς αυτοί οι αριθμοί που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Δεδομένου ότι το μεγάλο κύμα του 2015 είχε καταγραφεί κυρίως το δεύτερο εξάμηνο –ο αριθμός των προσφύγων διαμορφώθηκε πάνω από 100.000 για κάποιους μήνες και ξεπέρασε ακόμη και τους 210.000 τον περασμένο Οκτώβριο.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις τελευταίες απειλές από την Τουρκία για αθέτηση της συμφωνίας δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα, ενώ οι δομές φιλοξενίας σε πολλά ελληνικά νησιά δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις μέχρι σήμερα συγκρατημένες αυξητικές τάσεις άφιξης προσφύγων.

«Παρατηρήσαμε διπλασιασμό των προσφυγικών ροών, δηλαδή από τα 30-40 άτομα που έρχονταν κατά μέσο όρο καθημερινά το προηγούμενο διάστημα, ξεπερνούσαν τους 100 οι πρόσφυγες που έφταναν στο νησί με βάρκες την περασμένη εβδομάδα» σημείωνε χαρακτηριστικά προ ημερών ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο.

Η «ΕΚΡΗΞΗ» ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ. Σήμα κινδύνου εκπέμπει και η Ενωση Λιμενικών Υπαλλήλων Χίου – Σάμου. «Πώς οκτώ λιμενικοί σε υπηρεσία στη Λιμενική Αρχή Χίου θεωρείται ότι είναι εφικτό να συγκρατήσουν έναν όχλο που δεν έχει τίποτα να χάσει και για πόσο;» αναρωτιέται η Ενωση, που καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Οπως καταγγέλλουν οι λιμενικοί, ούτε ο αναγκαίος εξοπλισμός «έχει παρασχεθεί στα 12 άτομα όλα κι όλα που αποτελούν τη συνολική δύναμη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Χίου και στα 11 άτομα της Σάμου» και προσθέτει: «Μια χούφτα άνθρωποι έναντι δεκάδων μεταναστών που μαζεύονται καθημερινά στο λιμάνι και πάνω από 2.500 και 1.300, αντίστοιχα, που έχουν συνολικά τα νησιά μας».

Επισημαίνουν επιπλέον πως τα περιστατικά επεισοδίων που δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες στην προσπάθεια τους να βρουν οδό διαφυγής από τα νησιά είναι καθημερινά και τονίζουν ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους έχουν στοχοποιηθεί. «Δεν νοείται να είμαστε στην πρώτη γραμμή του Μεταναστευτικού και να παρακαλάμε ακόμη για τα αυτονόητα» λένε.

ΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Παράλληλα νέες διαδρομές διαφυγής από την Τουρκία κάνουν την εμφάνισή τους. Χθες, για δεύτερη φορά σε διάστημα μερικών εβδομάδων αποβιβάστηκαν σύροι πρόσφυγες στο χωριό Κάτω Πύργος της επαρχίας Πάφου της Κύπρου.

«Το πρόβλημα θα πάρει μεγάλες διαστάσεις αφού οι διακινητές ανακάλυψαν τη διαδρομή προς τις ακτές του Κάτω Πύργου, που είναι μόνο σαράντα ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές» προειδοποίησε ο κοινοτάρχης του χωριού Κώστας Μιχαηλίδης.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι αρμόδιοι και στη σύνθεση του προσφυγικού πληθυσμού που φτάνει στην Ελλάδα, καθώς οι έξι στους δέκα που ήρθαν το 2016 είναι γυναίκες και παιδιά –ανήκουν δηλαδή σε ευάλωτες ομάδες. Το αντίστοιχο ποσοστό γυναικών και παιδιών προσφύγων που εισήλθαν στην Ιταλία προσέγγισε το 38%, ενώ στην Ισπανία το 15%.

Η αλλαγή πάντως των διαδρομών αποδεικνύεται και από τα συγκριτικά στοιχεία των τελευταίων ετών για την υποδοχή προσφύγων σε Ιταλία και Ελλάδα. Ετσι, από την περίοδο που η Ιταλία ήταν βασικός προορισμός προσφύγων –το 2014 είχε δεχθεί υπερτετραπλάσιο αριθμό σε σχέση με την Ελλάδα -, το 2015 υποδέχθηκε 153.842 έναντι 856.723 που ήρθαν στην Ελλάδα. Φέτος, οι αφίξεις στα ελληνικά παράλια ανέρχονται ήδη σε 160.914, ενώ στην Ιταλία σε 99.545.