Το μήνυμα βρισκόταν στο κλίμα της συζήτησης που έγινε, εκατέρωθεν, στα αγγλικά. Η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ευδιάθετη χθες το βράδυ στην αίθουσα συναντήσεων του συνεδριακού κέντρου του Κίρτσμπεργκ στο Λουξεμβούργο, όπου περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη –και στο επόμενο μισάωρο κατέγραψε όλες τις ενστάσεις του προέδρου της ΝΔ για το νέο πακέτο φοροεπιβαρύνσεων που καλείται να σηκώσει η ελληνική κοινωνία.
Αντιδράσεις από την καγκελάριο για τις διαφωνίες Μητσοτάκη δεν καταγράφηκαν. Αντιθέτως, υψηλόβαθμες κομματικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι η θέση της Μέρκελ ήταν εναρμονισμένη με τα δηκτικά σχόλια που είχαν προηγηθεί από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την οικονομική συνταγή που αποφάσισε να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Για την ανάγκη μειώσεων στους φορολογικούς συντελεστές την οποία προέβαλε ο πρόεδρος της ΝΔ ως προωθητική κίνηση για την ελληνική οικονομία, επίσης δεν καταγράφηκαν επιφυλάξεις από την πλευρά της. Κινούμενη σε ιδεολογικοπολιτική βάση, μάλιστα, εμφανίστηκε να αναγνωρίζει τα βαθιά υφεσιακά σημάδια που αφήνει σε μια χώρα η παρατεταμένη περίοδος φοροεπιβαρύνσεων.

Οι ίδιες πηγές αναδείκνυαν την εικόνα μιας «κομματικά αλληλέγγυας» Μέρκελ, η οποία απέφυγε κάθε ερώτηση για την αντιπολιτευτική στρατηγική που έχει χαράξει η ΝΔ και, πολύ περισσότερο, για την πρόσφατη διπλή καταψήφιση των μέτρων, τα οποία προώθησε στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Κατέστησε σαφές ωστόσο ότι παρακολουθεί στενά όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα, όπως και το δημοσκοπικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Οπως αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, η νέα οικονομική πρόταση του κόμματος παρουσιάστηκε στο σύνολό της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενός άλλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και στην επίσπευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν πνοή στην ελληνική οικονομία, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ένας συνδυασμός μείωσης φόρων και δαπανών θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η πρότασή του για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από 3,5% σε2% με παράλληλη δέσμευση για βαθιές μεταρρυθμίσεις και ετήσιο αναπτυξιακό στόχο στο 4%, βρίσκεται πλέον στο χαρτοφύλακα της καγκελαρίου.

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέφερε στην Ανγκελα Μέρκελ τις επιφυλάξεις του για τη δυνατότητα και τη βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα συνέβαλλαν σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%.
Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, διεξοδική συζήτηση έγινε και για το Προσφυγικό, για το οποίο η ανησυχία της καγκελαρίας παραμένει αμείωτη. Ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε αιχμές για την τακτική της κυβέρνησης –τη χαρακτήρισε «προβληματική» –που διόγκωσε το πρόβλημα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι εξίσου αναγκαίο με την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών να αποδειχθεί μακράς πνοής η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ώστε οι ροές προσφύγων να παραμείνουν περιορισμένες.

Παρατηρήσεις για την εξέλιξη του Προσφυγικού έκανε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει και τη γενική εποπτεία των δράσεων της ΝΔ για το ζήτημα. Η πρώην υπουργός μάλιστα, τόσο στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ όσο και σε παρέμβασή της που είχε προηγηθεί στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΕΛΚ, υπήρξε επικριτική για το «έλλειμμα συνοχής και αλληλεγγύης» που παρουσιάζει η Ευρώπη καθώς δεν υπάρχει κοινή πολιτική στο Μεταναστευτικό, ενώ προειδοποίησε για ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν προκύψουν νέα μεταναστευτικά κύματα από τη Λιβύη και γενικότερα τη Βόρεια Αφρική.

Στη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο τον πρόεδρο της ΝΔ πλαισίωναν ακόμη οι σύμβουλοί του Γιάννης Σμυρλής (γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος) και Κώστας Κυρανάκης (πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ). Με αφορμή τον εορτασμό των 40 χρόνων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το ΕΛΚ πρέπει «να προτάξει τον ορθό λόγο του πολιτικού ρεαλισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης» απέναντι «στον ακραίο λαϊκισμό, ο οποίος απειλεί να υπονομεύσει τα θεμέλια των αξιών που κρατούν την Ευρώπη ενωμένη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό».