Ο Γεράσιμος Αρσένης, που έφυγε χθες από τη ζωή στα 85 του χρόνια, είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις πολιτικών που μένουν στη συλλογική συνείδηση του λαού για διαφορετικό αντικείμενο από εκείνο το οποίο σπούδασαν και διακρίθηκαν αρχικά.
Αν και σπουδαίος οικονομολόγος με διεθνή καριέρα, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, τσάρος της οικονομίας τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εθνικής Αμυνας και υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος, για τον μέσο πολίτη –και ιδιαίτερα για τους σημερινούς 35άρηδες και 40άρηδες –ο Αρσένης φέρνει αυτόματα στη μνήμη το περίφημο «Κάτσε καλά, Γεράσιμε». Το σύνθημα – ιαχή στις μεγάλες μαθητικές πορείες, μπλόκα και καταλήψεις του 1998-99, όταν ήταν υπουργός Παιδείας.
Ηταν η εποχή του μαθητή – συμβόλου Γαβρήλου, του 16χρονου κνίτη «στρατηγού» των καταλήψεων που πήρε στις πλάτες του την αντιπαράθεση με τον υπουργό Παιδείας. Η εποχή που ακόμα και οι γονείς πήγαιναν μαζί με τα παιδιά τους στις καταλήψεις λόγω της εντατικοποίησης των εξετάσεων (14 μαθήματα!) και των εφήβων που, όπως έλεγαν σε μια από τις δεκάδες επιστολές που έστελναν στον Τύπο εκείνης της περιόδου –καθώς το Ιντερνετ ήταν ακόμα στα σπάργανα -, «είμαστε 16 χρονών και δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε, ούτε να ερωτευθούμε!».

Το κλίμα των γενικευμένων καταλήψεων είχε προετοιμαστεί από τους εκπαιδευτικούς. Εναν χρόνο νωρίτερα είχαν κάνει μια από τις μεγαλύτερες απεργίες, πάνω από 2 μήνες, στη νεότερη ιστορία της εκπαίδευσης λόγω της κατάργησης της επετηρίδας. Οι ταραχές με τους εκπαιδευτικούς συνεχίστηκαν και το 1998, που καθιερώθηκε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Στη διάρκεια του πρώτου διαγωνισμού σχεδόν 30 εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα πολιορκήθηκαν από χιλιάδες αδιόριστους και μόνιμους εκπαιδευτικούς.

ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, ο Γεράσιμος Αρσένης ίσως θυμίζει και το άρθρο 4 που τον έφερε σε σύγκρουση με τα συνδικάτα. Το 1985, για να περιορίσει τις μέχρι τότε συχνότατες απεργίες, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ψήφιζε το άρθρο 4 (Ν. 1365) που προέβλεπε αυξημένη πλειοψηφία, 50%+1, προκειμένου τα σωματεία να αποφασίσουν απεργία. Θυμίζει ακόμα την αντιπαράθεση με την ισχυρή οικογένεια Τσάτσου που ήταν ιδιοκτήτρια της ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ, μιας από τις μεγαλύτερες τότε τσιμεντοβιομηχανίες στην Ευρώπη, ορισμένα μέλη της οποίας δεν δίστασε να μηνύσει –αν και αργότερα απαλλάχθηκαν.

Ο Αρσένης αδικείται όμως από την επικράτηση τέτοιων αναμνήσεων. Γιατί το κεφαλονίτικο πείσμα του δεν ήταν αυτό που ιδίως τον χαρακτήριζε. Χιούμορ και θάρρος περιγράφουν τον εκλιπόντα καλύτερα. Ισως δεν υπάρχει άλλος πολιτικός που να βρήκε το σθένος να αντιμετωπίσει την ήττα με τον τρόπο του Αρσένη.

Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. Τον Ιανουάριο του 1996, στον πρώτο γύρο των εκλογών για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ –καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλεύεται στο Ωνάσειο -, Ακης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Σημίτης περνούν στον δεύτερο γύρο. Μένουν εκτός οι Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Τότε ο Αρσένης, αντί για δήλωση, λέει ανέκδοτο με κάποιον χωρικό στον οποίο μια φωνή είπε να παίξει όλα του τα χρήματα σε ένα συγκεκριμένο άλογο στον ιππόδρομο. Το έκανε, αλλά το άλογο έχασε και μαζί του έχασε κι αυτός όλη του την περιουσία. Τότε άκουσε την ίδια φωνή να του λέει: «Γιώργο, χάσαμε».
Αυτό το περίφημο «Γιώργο, χάσαμε», που λίγο αργότερα υιοθέτησε και ο Σουφλιάς όταν ηττήθηκε από τον Εβερτ στις αντίστοιχες εκλογές της ΝΔ, αποτελεί το λαμπρότερο παράδειγμα αποδοχής μιας ήττας με ψυχραιμία και χιούμορ.
Και αυτά ιδίως χαρακτήριζαν τον Αρσένη. Είχε γεννηθεί στο Αργοστόλι το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και Οικονομικά στο διάσημο ΜΙΤ. Ώς το 1980 εργάστηκε ως οικονομολόγος στον ΟΗΕ και τον ΟΟΣΑ. Τότε επέστρεψε στην Ελλάδα και τοποθετήθηκε από την πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ τον επόμενο χρόνο ανέλαβε και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, γεγονός που του έδωσε την προσωνυμία τσάρος της οικονομίας.
Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. Εναν χρόνο μετά διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στο ΠΑΣΟΚ επέστρεψε το 1989. Το 1993 ανέλαβε υπουργός Εθνικής Αμυνας. Από τη θέση αυτή καθιέρωσε το Δόγμα του Eνιαίου Aμυντικού Xώρου Eλλάδας – Kύπρου και προώθησε ενεργά τη στρατιωτική διπλωματία.

Συγκίνηση στον πολιτικό κόσμο

Ο πολιτικός κόσμος και οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν συλλυπητήρια για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη. Ο Πρωθυπουργός ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε σπουδαίος πολιτικός και διανοούμενος, που επί σειρά ετών σημάδεψε με τις ιδέες και το έργο του το σοσιαλιστικό κίνημα, την πολιτική ζωή και τη διακυβέρνηση της χώρας. Σημειώνεται ότι το 2012 ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει τον Γεράσιμο Αρσένη για υπηρεσιακό πρωθυπουργό αντί του Παναγιώτη Πικραμμένου.