Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες φαίνεται ότι αρχίζουν να χάνουν έδαφος. Χώρες που μόλις πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν ανθεκτικές στα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές προκλήσεις, όπως αντικατοπτρίζεται από τη μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ.

Από το 2000 έως το 2007 η ετήσια ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ανερχόταν σε 6,5%. Από το 2008 έως το 2010, όταν οι αναπτυγμένες οικονομίες αντιμετώπιζαν ύφεση, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες ανερχόταν σε ετήσια βάση στο 5,5%, φτάνοντας ακόμη και το 7,5%. Ομως στη συνέχεια η ανάπτυξη μειώθηκε φτάνοντας το 4% το 2015. Ακόμη και η Κίνα αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, όμως, είναι πρώιμο να πούμε ότι έκλεισε ο κύκλος σημαντικής ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Οι χώρες αυτές οφείλουν τώρα να αυξήσουν τις αντοχές τους απέναντι σε εξωτερικά σοκ και να προχωρήσουν με τις προσπάθειες για την ενίσχυση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών συστημάτων. Για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ροές κεφαλαίων που αλλάζουν συνεχώς, θα πρέπει να απελευθερώσουν στις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες, να διασφαλίσουν ότι έχουν αρκετά συναλλαγματικά αποθέματα και να υιοθετήσουν προσεκτικά σχεδιασμένους κεφαλαιακούς ελέγχους. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες που στηρίζονται αποκλειστικά σε εξαγωγές θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους αύξησης της εγχώριας ζήτησης. Μπορούν επίσης να επενδύσουν σε δημόσιες υποδομές, στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Η κινητήριος δύναμη των αναπτυσσόμενων οικονομιών δεν έχει ελαττωθεί. Με τις κατάλληλες πολιτικές και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να πετύχουν αυξημένη ανάπτυξη συμπαρασύροντας και την παγκόσμια οικονομία.

Ο Λι Γιονγκ Ουά είναι καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Asiatic Research Institute στο Πανεπιστήμιο της Κορέας. Διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος της Asian Development Bank και ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ