Μια πρακτική για την οποία είχαν κατηγορηθεί έντονα οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια είναι ότι ποτέ δεν αποκάλυπταν όλη την αλήθεια σε σχέση με τα χαρτοφυλάκιά τους. Επισφαλή δάνεια, τοξικές επενδύσεις ήταν οι σκελετοί στην ντουλάπα τους, οι οποίοι κάποια στιγμή έβγαιναν στην επιφάνεια αμαυρώνοντας την εικόνα τους.

Και όσο η κρίση και τα κόκκινα δάνεια αυξάνονταν τόσο πιο δύσκολο ήταν για τις διοικήσεις να κρύψουν τα όποια προβλήματα, με προφανή αντίκτυπο στην αξιοπιστία τους έναντι των μετόχων και των υποψήφιων επενδυτών.

Η πρακτική που ακολουθούν όμως κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2015, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες, δείχνει ότι αυτή τη φορά είναι διατεθειμένες να αλλάξουν προσέγγιση.

Μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση ακόμη μίας ανακεφαλαιοποίησης, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το 2016 έχει έρθει η ώρα της αλήθειας. Οι διοικήσεις των τραπεζών είτε θα πρέπει να δείξουν αντιστροφή πορείας και επιστροφή στην κερδοφορία είτε θα χάσουν πλήρως την εμπιστοσύνη θεσμών και επενδυτών και δεν θα μακροημερεύσουν.

Ετσι, εμφανίζονται αποφασισμένες να ξεκαθαρίσουν το τοπίο ρίχνοντας όλες τις επισφάλειες στο 2015, το οποίο ούτως ή άλλως για πολλούς λόγους θεωρείται «χαμένη χρονιά», τόσο για τις ίδιες όσο και για την οικονομία γενικότερα.

Με αυτό τον τρόπο θα κάνουν πιο εύκολο το στοίχημα του 2016, το οποίο δεν είναι άλλο από την επιστροφή στην κερδοφορία, προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι σε όσους είδαν τις επενδύσεις τους να εξαφανίζονται από την απομείωση της αξίας των μετοχών τους.

Μένει λοιπόν να αποδειχθεί πόσο μεγάλη ήταν η ντουλάπα στην οποία είχαν καταχωνιάσει τους σκελετούς των τελευταίων ετών. Και βέβαια, αν η αναγνώριση των επισφαλειών, η λήψη μέτρων πρόβλεψης και η διαγραφή των δανείων αρκεί για την επαναφορά του τραπεζικού συστήματος σε τροχιά ομαλής λειτουργίας. Κάτι που αποτελεί βασικό ζητούμενο όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για ολόκληρη την οικονομία.