Η προσφυγική κρίση καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, στην οποία έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό και στον τρόπο αντιμετώπισής του, που θα καθορίσει και την επόμενη ημέρα για την συνοχή και την ταυτότητα της Ευρώπης.

Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, έχουν δημιουργηθεί και έχουν αναγνωριστεί και η όποια καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη. Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα αποτελέσει τον καταλύτη θετικών εξελίξεων που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σημείωσε.

Το προσφυγικό πρόβλημα και η ανασυγκρότηση της χώρας αναδεικνύονται στα δύο ιστορικών διαστάσεων «εθνικά στοιχήματα» της σύγχρονης ιστορίας μας, καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης τους θα καθορίσει τη μελλοντική μας πορεία, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της χώρας με όρους δημοκρατίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, το οποίο αποτελεί ισχυρή βάση και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, περιλαμβάνει:

Την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές με, όσο το δυνατόν, δίκαιο τρόπο.

Την εφαρμογή ενός προγράμματος παράλληλων δράσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τη μετάβαση σ’ ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Η ελληνική κοινωνία, τόνισε, βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης με προβλήματα και αντιθέσεις όπου το παλιό δεν εγκαταλείπει εύκολα τις θέσεις και τις συνήθειές του.

Κρούντας δε κώδωνα κινδύνου στην Ευρώπη σε σχέση με το προσφυγικό ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως η προσφυγική κρίση αναδεικνύεται σε κορυφαίο ζήτημα της εποχής μας με συνέπειες όχι μόνο οικονομικές αλλά και ευρύτερες πολιτικές και γεωπολιτικές.

Ο τρόπος αντιμετώπισής της κρίσης, αν δηλαδή θα αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης ή ξενοφοβίας και ρατσισμού, διαμορφώνει τις νέες διαχωριστικές γραμμές και τις ιδεολογικές και πολιτικές ταυτότητες στην Ευρώπη αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Ο αντιπρόεδρος υποστήριξε πως η εικόνα των κλειστών συνόρων θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές ενώ προειδοποίησε πως η καταπάτηση των αρχών της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος, εφόσον δεν αποτραπεί, θα έχει καταλυτικές αποσυνθετικές συνέπειες και θα καταστήσει το πρόβλημα ανεξέλεγκτο.

«Πρέπει να ετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα»

Ειδικά για τη χώρα μας ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως, έχοντας ως προτεραιότητα και σταθερή στόχευση την αποτροπή του κλεισίματος των συνόρων, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία καταλυμάτων και άλλων υποδομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών πρέπει να ιδωθεί όχι ως ένα βάρος ή ως μια υποχρέωση προς τρίτους αλλά ως ένα μέσο θωράκισης μπροστά στον κίνδυνο το πρόβλημα να καταστεί ανεξέλεγκτο.

Παράλληλα όμως ο κ. Δραγασάκης κατέστησε σαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι όραμά μας να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρόκειται για μια τεράστια παγίδα την οποία πρέπει να αποφύγουμε ακόμη και αν συνοδευόταν με πρόσκαιρα υλικά οφέλη.

Το προσφυγικό επιτάσσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης …

Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση έχουν δημιουργηθεί και η όποια περαιτέρω καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη, τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Μιλώντας για το δρόμο που ανοίγεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισήμανε ότι θα επιτρέψει την έναρξη των συζητήσεων για τη ρύθμιση του προβλήματος του χρέους, η θετική έκβαση των οποίων θα επιταχύνει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές δανεισμού και τη μετάβαση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Επίσης, πρόσθεσε, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τη ρευστότητα της οικονομίας και τους όρους χρηματοδότησής της.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει από το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους και θα καταστήσει πιο ορατές τις προοπτικές της να βοηθήσει και στο προσφυγικό πρόβλημα.

…και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου

Η προσφυγική κρίση κάνει πιο αναγκαία και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλα τα μέτωπα, και αυτό επιδιώκουμε ως κυβέρνηση, και ιδιαίτερα στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος, δηλαδή των δράσεων εκείνων που αποσκοπούν στη στήριξη της κοινωνίας και της συνοχής της, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις νέες πιέσεις που αναπόφευκτα συνεπάγεται η προσφυγική κρίση, πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης.

Κάνοντας αναφορά στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που διαπιστώνει ότι η κοινωνική συνοχή απειλείται από την αύξηση της φτώχειας και της ανισοκατανομής του εισοδήματος και από τον κοινωνικό αποκλεισμό σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

«Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού πρέπει να παραπεμφθεί στο μέλλον: «Πρώτα ανάπτυξη και μετά αναδιανομή», υποστηρίζουν.

«Η δική μας κυβέρνηση είχε από την αρχή διαφορετική θεώρηση» τόνισε. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, έστω με περιορισμένους πόρους, τα ειδικά προγράμματα απασχόλησης, η πρόσβαση των ανασφάλιστων ανέργων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, μεταξύ άλλων, αποτελούν σταθερές προτεραιότητες της κυβέρνησης παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας.

«Η προσφυγική κρίση ωστόσο έρχεται να δώσει μια νέα διάσταση στο πρόβλημα αυτό. Τούτο σημαίνει πως όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής, αλλά, αντίθετα, η στήριξη της κοινωνίας, η καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων οφείλει να γίνει βασικό κριτήριο και στόχος της συνολικής πολιτικής» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η προσφυγική κρίση επιβάλλει την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να μπει σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τόσο τα βάρη που συνεπάγεται η προσφυγική κρίση, όσο και μια ενδεχόμενη επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο

«Η διαπίστωση αυτή μας φέρνει στον πυρήνα του προβλήματος. Διότι μιλώντας για ανάπτυξη, δεν μπορούμε να τη σκεφτούμε με τους όρους του παρελθόντος, αφού οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης που ζούμε ανάγονται στο στρεβλό αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο και τις δομικές ανισότητες που χαρακτήριζαν τη διανομή και την αναδιανομή των εισοδημάτων στη χώρα μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας του κράτους» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

«Η μετάβαση λοιπόν» συνέχισε «της οικονομίας από την ύφεση σε μια τροχιά μεγέθυνσης θα είναι πολύ σημαντική, δεν θα εξαλείψει όμως αυτομάτως τα προβλήματα αυτά αν η επιδιωκόμενη ανάπτυξη δεν στηριχτεί εξαρχής σε νέα παραγωγικά πρότυπα και νέους μηχανισμούς δίκαιης διανομής και αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου και αν όλα αυτά δεν συνδεθούν με έναν βαθύ μετασχηματισμό του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και του τρόπου διακυβέρνησης».

Ο κ. Δραγασάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει στο σημείο αυτό ότι τα μνημόνια «που ήρθαν για να θεραπεύσουν – υποτίθεται– τις παθογένειες του εγχώριου αναπτυξιακού μοντέλου συσσώρευσαν νέα προβλήματα. Η επιδίωξη της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσω της συμπίεσης του εργατικού κόστους έχει εξελιχθεί σε φιάσκο».

«Η ανάπτυξη προϋποθέτει λοιπόν και μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα έχει ως κινητήριο μοχλό τη βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας, τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας σε νέους τομείς, νέα προϊόντα και μεθόδους παραγωγής, την ανακατανομή των βαρών και τη μείωση των ανισοτήτων» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση εργάζεται ήδη, όπως ανέφερε, προς τις κατευθύνσεις αυτές. Συγκεκριμένα, μέχρι τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουν τεθεί οι βάσεις και να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις όχι απλά για τη μετάβαση από την ύφεση στην ανάκαμψη αλλά σε ένα νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «μέσα στον Μάρτιο ψηφίζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος θα κατευθύνει τις επενδύσεις σε τομείς που έχουν τα χαρακτηριστικά που ανέφερα.»

» Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και ως κοινωνία και φυσικά με τους θεσμούς.»

» Επίσης, προχωρά η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με βάση τις νέες προτεραιότητες και σχεδιάζονται διάφορες δομές που θα προσπαθούν να φέρουν το κράτος κοντά στον πολίτη.»

» Παράλληλα, σύντομα ολοκληρώνεται ένα ευρύ ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, και, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ένα ευρύ πλέγμα νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας».

»Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Το νέο φορολογικό σύστημα και το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Με αυτά και άλλα πολλά μέτρα, τους επόμενους μήνες, με την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και με την θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, θα είμαστε έτοιμοι ως χώρα να αλλλάξουμε σελίδα, να περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη, να βγούμε στις αγορές και να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με μια άλλη οπτική και μια άλλη αυτοπεποίθηση» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.