«Αυτά είναι για τα παιδιά», λέει στα αγγλικά μία γυναίκα που κρατάει τρεις σακούλες σούπερ μάρκετ και τις μοιράζει στους πρόσφυγες της Πλατείας Βικτωρίας. Κάτοικοι από τη γειτονιά της Βικτώριας καθώς και από άλλα σημεία της Αθήνας περνούν όλες τις ώρες της ημέρας από την Πλατεία για να προσφέρουν βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης στις οικογένειες των προσφύγων και μεταναστών παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι. Και δεν είναι οι μόνοι. Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο σπεύδουν στην Πλατεία, τον Ελαιώνα και στους άλλους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες με στόχο να βοηθήσουν.

Απλοί πολίτες είτε μεμονωμένα είτε ως μέλη ομάδων συγκεντρώνουν καθημερινά ρούχα, τρόφιμα και είδη ατομικής υγιεινής για τους πρόσφυγες που φτάνουν κατά χιλιάδες στη χώρα μας. Η προσφορά μάλιστα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο παρά την οικονομική κρίση που βιώνει μεγάλη μερίδα των Ελλήνων. Γεγονός που έχει εκπλήξει ευχάριστα τους υπευθύνους των οργανώσεων και των φορέων – είτε στην Αθήνα είτε στα νησιά – που έχουν ριχτεί στη μάχη για τη φροντίδα των προσφύγων.

«Η ανταπόκριση του κόσμου όταν συγκεντρώνουμε ρούχα ή τρόφιμα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη είναι πάντα μεγάλη. Όταν όμως είπαμε πως μαζεύουμε ρουχισμό για τους πρόσφυγες στη Λέσβο έγινε…χαμός. Υπάρχει μεγαλη ευαισθητοποίηση πάνω στο προσφυγικό, ειδικά για τα παιδιά» λέει ενθουσιασμένη από την προσφορά του κόσμου η πρόεδρος του συλλόγου «Αίγινα Εθελοντής» που δραστηριοποιείται στο νησί του Αργοσαρωνικού Αθηνά Πυρουνάκη.

Πριν από ένα δεκαπενθήμερο ολοκληρώθηκε η τρίτη αποστολή με ρούχα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος στη Λέσβο. Οι Αιγινήτες ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα που απηύθυνε για συγκέντρωση ρουχισμού. «Οι τσάντες με τα ρούχα που έφερνε ο κόσμος ήταν ατελείωτες» αναφέρει η κ.Πυρουνάκη. Οι εθελοντές του Συλλόγου δεν προλάβαιναν να τακτοποιούν, να ξεχωρίζουν τα ρούχα ανά ηλικίες και φύλο και να πακετάρουν. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν σε χρόνο ρεκόρ 32 κούτες με ρούχα ,κουβέρτες και πολλά μωρουδιακά για τις χειμωνιάτικες μέρες. Μάλιστα μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Σύλλογος είχε πραγματοποιήσει ακόμη μία αποστολή με 45 κούτες. Το υλικό θα δοθεί στο σύλλογο «Αγκαλιά» στη Λέσβο, κι αυτός με τη σειρά του θα το προσφέρει άμεσα στους πρόσφυγες που φτάνουν κατατρεγμένοι και βρεγμένοι στις ακτές του νησιού.

Το εντυπωσιακό, τονίζει η κ.Πυρουνάκη, είναι ότι ρούχα πρόσφεραν πολίτες κάθε κοινωνικής τάξης ακόμη κι αυτοί που λόγω της κρίσης περνούν δύσκολες ώρες. «Άνθρωποι που δεν έχουν οικονομική άνεση και δυσκολεύονται μας έφερναν ρούχα λέγοντάς μας «τα φέραμε για να τα δώσετε στα παιδάκια».

Ο Σύλλογος «Αίγινα…Εθελοντής» από την Αίγινα συγκέντρωσε ρούχα για τους πρόσφυγες

Μεγάλες εταιρείες ταχυμεταφορών σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, στέλνουν δωρεάν τα δέματα που έχουν παραλήπτες κοινωνικούς φορείς. Τα αρκετά δέματα παρέδωσε μία εξ αυτών στην ΜΚΟ «Αγκαλιά» στη Λέσβο. Όπως ανακοίνωσαν τα μέλη της οργάνωσης, η ανταπόκριση από όλα τα μέρη της χώρας ήταν τεράστια και ήδη πολλά ρούχα και τρόφιμα διατέθηκαν στη Σκάλα Συκαμνιάς, το χωριό που δέχεται καθημερινά τους περισσότερους πρόσφυγες ενώ κουβέρτες και σεντόνια δόθηκαν στο Κέντρο Υγείας Καλλονής.

Το δράμα των προσφύγων που φτάνουν καθημερινά στη χώρα μας έχει ευαισθητοποιήσει όλες τις ηλικίες. Οι Έλληνες μαθητές δεν έχουν μείνει απλοί παρατηρητές βλέποντας τους συνομιλήκους τους από τη Συρία ή το Αφγανιστάν να αναγκάζονται να αφήσουν το σχολείο τους λόγω του πολέμου και να ξεκινούν το μακρύ ταξίδι για μία καλύτερη ζωή. Έτσι, αρκετά σχολεία έχουν κινητοποιηθεί και συγκεντρώνουν ρούχα και τρόφιμα για τους πρόσφυγες. Στα μέσα Νοεμβρίου για παράδειγμα, μαθητές του 2ου Λυκείου Πειραιά μαζί με εκπαιδευτικούς παρέδωσαν είδη πρώτης ανάγκης – τα οποία συλλέχθηκαν στο σχολείο – στους εθελοντές της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, στο λιμάνι του Πειραιά. Σημειώνεται ότι οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, με όρεξη και ενθουσιασμό, στη δράση ταξινομώντας το υλικό που έφτανε στο σχολείο. Όλοι οι μαθητές – παρά τις οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιοι απ’ αυτούς – ήθελαν να προσφέρουν από κάτι προκειμένου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Πειραιά συγκέντρωσαν βοήθεια για τους πρόσφυγες.

Συγκινητική ήταν και η ανακοίνωση που είχαν αναρτήσει οι υπεύθυνοι του 2ου Λυκείου σε διάφορα σημεία του σχολείου με στόχο να κινητοποιήσουν του μαθητές: «Σε καθημερινή βάση οι Έλληνες δείχνουμε την Ανθρωπιά μας και συνεχίζουμε! Από τους συμπολίτες μας που βουτάνε στη θάλασσα να σώσουν τα γυναικόπαιδα, τον 70χρονο Άγιο-ψαρά που βουτάει στα παγωμένα νερά της Εφταλούς για να σώςει όςους μπορεί, το φουρνάρη στην Κω που μοιράζει κάθε μέρα ψωμί, τις γιαγιάδες στη Μυτιλήνη που ταίζουν το μωρό-προςφυγόπουλο, μέχρι εμάς εδώ που δίνουμε και βοηθάμε όσο μπορούμε ακόμα…».

Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Πειραιά συμμετείχαν ενεργά στην ταξινόμηση του υλικού

για τους πρόσφυγες

Βοήθεια στους πρόσφυγες της Πλατείας Βικτωρίας απ’ όλο τον κόσμο

Ο Άχμεντ με καταγωγή από τη Σομαλία έφτασε ως πρόσφυγας στη Δανία το 1994. Είκοσι ένα χρόνια μετά βοηθάει ο ίδιος τους πρόσφυγες και όχι μόνο στη χώρα του. Πριν από μερικές ημέρες ήρθε στην Αθήνα μαζί με ομάδα ακτιβιστών προκειμένου να προσφέρουν τρόφιμα στους πρόσφυγες. Βρέθηκε στην Πλατεία Βικτωρίας όπου μοίραζε παιδικό γάλα σε σκόνη και παιδικές τροφές. «Είχα ένα…βουνό από κούτες και τώρα έχει σχεδόν τελειώσει. Χρειάζονται βοήθεια. Γι’ αυτό είμαι εδώ. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν έλλειψη ακόμη και από νερό» λέει στα «ΝΕΑ» ο 42χρονος. Όπως πρόσθεσε αξίζουν συγχαρητήρια όσοι βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν. «Αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα που τους υποδέχεται και τους στηρίζει. Μην ξεχνάμε ότι άλλες χώρες κλείνουν τα σύνορα και δεν τους επιτρέπουν να περάσουν».

Ο Άχμεντ ήρθε από τη Δανία για να βοηθήσει τους πρόσφυγες

Λίγα μέτρα πιο πάνω από τον Άχμεντ μία οικογένεια μοιράζει παιχνίδια στα προσφυγόπουλα, τα οποία στη θέα των παιχνιδιών ενθουσιάζονται και κάνουν ένα κύκλο γύρω τους. «Έχουμε έρθει από την Αμερική για διακοπές στην Ελλάδα. Δε θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι σ’ αυτή την κρίση. Επισκεφτήκαμε το κέντρο φιλοξενίας στο Γαλάτσι και προσφέραμε τρόφιμα αλλά και χρήματα. Περάσαμε και χθες από την Πλατεία Βικτωρίας αλλά δεν ήταν τόσος κόσμος μαζεμένος. Γι’ αυτό ήρθαμε ξανά για να τους βοηθήσουμε».

Αμερικανοί που ήρθαν για τουρισμό στην Ελλάδα έσπευσαν στην Πλατεία Βικτωρία να βοηθήσουν

Μία τσάντα με παιχνίδια στα προσφυγόπουλα από οικογένεια Αμερικανών που έχει έρθει

για τουρισμόστην Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες «ταρακουνούν» τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, οι πολίτες της δείχνουν μια αξιοθαύμαστη αντοχή και στήριξη σε όποιον έχει ανάγκη. Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα της κρίσης βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους «δραπέτευσαν» από την εμπόλεμη χώρα τους, για να βρεθούν, μετά από ένα δύσκολο ταξίδι, στις πλατείες της Αθήνας και στους παραλιακούς δρόμους των νησιών μας.

«Η φιλοξενία είναι γνώρισμα της ελληνικής κουλτούρας. Ο κόσμος έχει υποδεχθεί κι αγκαλιάσει τους πρόσφυγες, αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Το προσφυγικό ζήτημα έχει ταρακουνήσει σε επίπεδο αξιών την κοινωνία μας, η οποία αποδεικνύεται πολύ δυνατή», εξηγεί ο κοινωνιολόγος, Χαράλαμπος Στέρτσος.

Οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών άνοιξαν τα σπίτια τους, οι τοπικοί φορείς τις εκκλησίες για να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες. Άνθρωποι με σακούλες στα χέρια φτάνουν στα σημεία, όπου είναι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες και όπως λένε, κινητοποιούνται «γιατί στη θέση τους μπορεί να ήμασταν εμείς. Θα θέλαμε να έχουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας». Όπως διευκρινίζει ο κ Στέρτσος, «μην ξεχνάμε πως και εμείς βρεθήκαμε ως λαός να μεταναστεύουμε τη δεκαετία του ’60 και σήμερα βρισκόμαστε στη δίνη ενός μνημονίου και αυτό που χρειάζεται να γίνει για να ξεπεραστεί η κρίση είναι να αλλάξουν και να ενισχυθούν πρώτα απ’ όλα οι κοινωνικές σχέσεις. Κάτι που φαίνεται να συμβαίνει».