O Πιερ Μοσκοβισί ήταν πάντα ήπιος και συγκαταβατικός στις δύσκολες διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών με την κυβέρνηση. Ετσι και χθες, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, είπε ότι υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη και κοινή βούληση για συμφωνία, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών δεν άφησε αμφιβολία ότι η Ευρώπη περιμένει από την Αθήνα να τηρήσει κατά γράμμα τις μνημονιακές της δεσμεύσεις και έστειλε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη συμφωνίας ώς το Eurogroup της Δευτέρας για τα κόκκινα δάνεια και εντός του Νοεμβρίου για το Ασφαλιστικό. Συνέδεσε μάλιστα την πρόοδο στα θέματα αυτά, και στην επικείμενη αξιολόγηση από τους δανειστές, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ». Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Μοσκοβισί, είναι αντιμέτωπη με μια σειρά επώδυνων αποφάσεων το επόμενο δίμηνο. «Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις ώς το τέλος του έτους» είπε ξεκάθαρα ο γάλλος επίτροπος. Χαρακτηριστικά, ως προς τα κόκκινα δάνεια, έκανε σαφές ότι περιμένει μια λύση που θα κινείται σε αυστηρό πλαίσιο: ναι μεν «να προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι», αλλά όχι και αυτοί «που πτωχεύουν για να αποφύγουν τις ευθύνες τους».

Πρέπει, είπε, να δημιουργήσουμε «κουλτούρα πληρωμών». Είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξουν «καλοί συμβιβασμοί» αυτή την εβδομάδα, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για να συστήσουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και για να μη μείνει καμία αμφιβολία ως προς τις προθέσεις των Βρυξελλών, ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες ότι «αν δει κανείς τον τρέχοντα ορισμό της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το επίπεδο εισοδήματος των νοικοκυριών που χρήζουν προστασίας, το εισόδημα αυτό είναι υψηλότερο του επιπέδου στο οποίο διαμορφώνεται ο μέσος μισθός στη Γερμανία». Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει διστακτικότητα από ελληνικής πλευράς για να βρεθεί λύση.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή είπε χθες στα «ΝΕΑ» ότι για το συγκεκριμένο θέμα «συζητήσεις θα γίνονται μέχρι την Παρασκευή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιδίωξη και της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία πριν από το Eurogroup.
Τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα αφορούν την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, λοιπά θέματα ΦΠΑ, καθώς και τις κατώτατες τιμές στα γενόσημα φάρμακα, πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ποντάρει στη λύση της φορολόγησης του ΚΙΝΟ ως ισοδυνάμου για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Χθες, εξάλλου, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση έδωσε παράταση ώς τις 16 Νοεμβρίου στην προθεσμία υπαγωγής των υπόχρεων ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων σε καθεστώς ΦΠΑ, ελπίζοντας ότι ώς τότε θα έχει βρεθεί λύση.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΓΚΑΘΙ, μετά τα κόκκινα δάνεια, είναι το Ασφαλιστικό. Ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε, μάλιστα, τον Νοέμβριο ως μήνα του Ασφαλιστικού, διαψεύδοντας τις κυβερνητικές προσδοκίες για μετάθεσή του αργότερα. Ο ίδιος απέκλεισε μια λύση βασισμένη σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας ότι η όποια λύση δεν πρέπει να οδηγεί σε απώλεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Κατηγορηματικός ήταν, εξάλλου, ο Μοσκοβισί στην αποσύνδεση του μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα από τις υποχρεώσεις της λόγω Μνημονίου. Οπως είπε, «τίποτα δεν πρέπει να χαλαρώσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

Μπορούμε να επικαλεστούμε έκτακτες συνθήκες, δήλωσε, αναφερόμενος στην πρόταση Γιούνκερ για δημοσιονομική ευελιξία, αλλά στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων για δαπάνες. Δεν μιλάμε για γενική χαλάρωση των κανόνων, τόνισε.

ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ. Για την ανακεφαλαιοποίηση ο Μοσκοβισί κινήθηκε κοντά στη γραμμή του Eurogroup –και της Γερμανίας –συνδέοντας την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται γι’ αυτόν τον σκοπό με την ικανοποίηση των δύο πακέτων των προαπαιτουμένων (για τα 2 δισ. ευρώ και το 1 δισ. ευρώ), αλλά και με την αξιολόγηση από τους δανειστές.
Συγκεκριμένα, είπε ότι για να δοθούν τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης που είναι διαθέσιμα –από την πρώτη δόση του δανείου -, είναι απαραίτητο να ληφθούν τα μέτρα για το τραπεζικό σύστημα που προβλέπει το Μνημόνιο ώς το τέλος του έτους.
Πέρα απ’ αυτά όμως, πρόσθεσε, πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα του Μνημονίου και να κατατεθεί ένας προϋπολογισμός που θα εξασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μάλιστα, βάζοντας στη σειρά τις διαδικασίες, είπε ότι πρώτα θα κλείσει η πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων, μετά η δεύτερη, ακολουθεί η αξιολόγηση από τους δανειστές, η ανακεφαλαιοποίηση και τέλος –το «καρότο» –η ρύθμιση του χρέους.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις της χώρας υπό την απειλή της ασφάλειας των καταθέσεων, αφού μετά την 1/1/2016 τίθεται σε ισχύ η Οδηγία που προβλέπει διάσωση τραπεζών με κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε χθες, πάντως, συνέδεσε την ανακεφαλαιοποίηση κυρίως με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων, στην οποία είπε ότι «θα περιλαμβάνεται κατά πάσα πιθανότητα σημαντικός αριθμός μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων διοίκησης αυτού».