Στο οικείο περιβάλλον του Χίλτον ξεκινούν και πάλι από σήμερα το πρωί οι συναντήσεις εκπρόσωπων του κουαρτέτου των δανειστών με μέλη της κυβέρνησης.

Η εμμονή για τις αίθουσες των ξενοδοχείων αντί των υπουργείων είναι το μόνο που έχει μείνει από την εποχή του ψυχρού πολέμου με την τρόικα, σχολίαζαν χθες οι κακές γλώσσες.

Για σήμερα το πρωί, μάλιστα, η κυβέρνηση επεφύλαξε και μια ακόμη καινοτομία στους δανειστές, αφού θα πάρει μέρος ο Αλέκος Φλαμπουράρης ως αρμόδιος –προφανώς –για τον συντονισμό της εφαρμογής του προγράμματος, που θα συζητηθεί!

Θέλουν κι άλλα!

Η συζήτηση για τα δύσκολα (οικονομικές εξελίξεις, φορολογία, προϋπολογισμός 2016) ξεκινά πάντως το απόγευμα στις 6 με Γιώργο Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Και λέω δύσκολα γιατί όπως μου λένε οι πηγές μου όχι μόνο εκκρεμούν τα 2/3 από τα προαπαιτούμενα για τα 2 δισ. ευρώ, αλλά και ορισμένα από αυτά που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο θα χρειαστούν βελτιώσεις και αλλαγές.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση εξακολουθεί να δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις σε θέματα με πολιτικό συμβολισμό, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ετσι, το νομοσχέδιο παραπέμπεται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα ακυρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group. Τι να συζητήσουν οι άνθρωποι αφού όλα είναι ανοιχτά; Πάμε, μου λένε, για το τέλος του μηνός και βλέπουμε.

Φάρμακο και φαρμάκι

Μαστίγιο από τους δανειστές, καρότο από την κυβέρνηση. Μόλις τρία 24ωρα μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων, μεταξύ των οποίων και η κατακόρυφη μείωση στην τιμή των γενοσήμων που αποτελεί το βασικό πεδίο δράσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η κυβέρνηση μελετά τρόπους στήριξης του κλάδου.

Η πρωτοβουλία ήταν του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, υπό τον οποίο πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Οικονομίας με κεντρικό θέμα τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να υπάρξουν εξειδικεύσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των θεμάτων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά σε δεύτερη φάση.

Παράγοντες του χώρου σημείωναν ότι με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, κρατώντας ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την εγχώρια βιομηχανία, δεδομένου ότι οι φαρμακοβιομήχανοι θεωρούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή casus belli, στάζοντας… φαρμάκι για τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Ετσι, μετά το ψύχος στις σχέσεις των δύο πλευρών, χτες ανακοινώθηκαν τα εξής: «Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Με δεδομένη την παραπάνω θέση αποφασίστηκε να ξεκινήσει αμέσως ο οργανωμένος διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς με στόχο τη διαμόρφωση εκείνων των μέτρων πολιτικής που θα ευνοούν τη μεγέθυνση του κλάδου με όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας».