Το φθινόπωρο δεν είναι η ενδεδειγμένη εποχή για να μετέχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις κόμματα της Αριστεράς που έχουν προκύψει από διάσπαση. Για τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη ήταν μια επανάληψη των εκλογών του Οκτωβρίου του μακρινού πλέον 1993. Και τότε ο Συνασπισμός έμενε εκτός Βουλής για μερικές χιλιάδες ψήφους. Χθες βίωσαν το ίδιο συναίσθημα, καθώς το κόμμα τους δεν κατάφερε να διαψεύσει τα προγνωστικά και να κερδίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

ΧΑΜΗΛΗ ΠΤΗΣΗ. Τελικά αποδείχθηκε πως ούτε το σύστημα ούτε οι δημοσκόποι έφταιγαν για τις χαμηλές πτήσεις που κατέγραφε η νεοσύστατη Λαϊκή Ενότητα στις δημοσκοπήσεις. Οι καταγγελίες διαδέχονταν η μία την άλλη, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση καταγραφόταν μια απλή πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι πίστευαν πως θα αποτελούσαν την έκπληξη των εκλογών, οι ψηφοφόροι τελικά γύρισαν την πλάτη σε όσους αρνήθηκαν να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη δύσκολη επτάμηνη διαπραγμάτευση, οδήγησαν στην πτώση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς και εντέλει στην προκήρυξη των εκλογών.

Η αντιμνημονιακή ρητορική δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς η δεξαμενή του 62% που στήριξε το Οχι στο δημοψήφισμα του Ιουλίου φαίνεται πως στέρεψε. Η στρατηγική επένδυση προς το εθνικό νόμισμα αποδοκιμάστηκε, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβραβεύθηκε η θέση τους για ρήξη με τους θεσμούς.

Ούτε όμως η συμπόρευση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου έφερε την προσδοκώμενη ώθηση στο εγχείρημά τους, ούτε η σχεδόν μονόπλευρη επιθετική τακτική προς την Κουμουνδούρου επιβραβεύτηκε. Επίσης, το νεοσύστατο κόμμα δεν βοηθήθηκε ούτε από τα κατά γενική ομολογία έξυπνα τηλεοπτικά σποτ, που είχαν έντονη γεύση αυτοσαρκασμού.

Η πρώτες εκτιμήσεις από την πλευρά της Λαϊκής Ενότητας αναφέρουν πως καθοριστικό ρόλο για το αποτέλεσμα έπαιξε η πολύ μεγάλη αποχή, που την ερμηνεύουν ως προϊόν της απογοήτευσης που επικρατεί σε μεγάλη μερίδα των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων.

Το επικαλέστηκε άλλωστε ανοιχτά και η άτυπη συναρχηγός του κόμματος και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που υποστήριξε πως η λαϊκή εκπροσώπηση που προκύπτει από το χθεσινό αποτέλεσμα δεν είναι αντιπροσωπευτική, αφού η αποχή ξεπέρασε το 40%. «Η αποχή δυστυχώς δεν έχει κοινοβουλευτική αποτύπωση και το 45,5% των συμπολιτών μας που απείχαν δεν θα έχει φωνή στη Βουλή», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην Πρόεδρος της Βουλής.