Καταρχήν είναι ο πόλεμος της προπαγάνδας. Και από τις δύο πλευρές.

Οι Ρώσοι λένε πως οι ουκρανοί στρατιώτες που πολεμούν τους αυτονομιστές αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία πίνουν το αίμα των μικρών παιδιών και υπόσχονται στους κατοίκους της περιοχής πλούσιες συντάξεις εάν έρθουν με το μέρος τους. Από την άλλη, οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης του Κιέβου δημιουργούν ερωτήματα για τις ελευθερίες που υπάρχουν εκεί. Πριν από λίγες ημέρες πέρασε ένας νόμος που χαρακτηρίζει ως έγκλημα τη θετική προβολή της περιόδου της σοβιετικής διακυβέρνησης στην Ουκρανία –δηλαδή από το 1917 έως το 1991. Τον περασμένο μήνα δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Ολες Μπουζίνα που συχνά εξέφραζε φιλορωσικές θέσεις.

Και σήμερα το ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο συνέρχεται προκειμένου να συζητήσει εάν θα ανανεώσει την άδεια λειτουργίας ενός δημοφιλούς τηλεοπτικού σταθμού, του Inter, έπειτα από καταγγελίες για «καταστροφική συμπεριφορά» από μέλη του Κοινοβουλίου. Ενας από τους μετόχους του σταθμού είναι ο Σέργι Λιοβόσκιν, παλαιός υποστηρικτής του ανατραπέντος φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στέλεχος της αντιπολίτευσης. Ο τηλεοπτικός σταθμός ασκεί συχνά κριτική στην κυβέρνηση του Κιέβου για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που λαμβάνει. Βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης ζητούν να καταργηθεί η άδεια λειτουργίας του σταθμού καθώς «αποσταθεροποιεί την κοινωνία δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα».

Ο πόλεμος της προπαγάνδας, λοιπόν, καλά κρατεί εκατέρωθεν. Και μετά είναι ο πραγματικός πόλεμος. Oι συγκρούσεις που συνεχίζονται στην περιοχή του Ντονμπάς, οι ζωές που χάνονται και οι ζωές που καταστρέφονται μαζί με τα σπίτια και τις υποδομές. Μόνο χθες 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Οπως κάθε μέρα εδώ και έναν χρόνο. Συνολικά περισσότεροι από 8.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ανατολική Ουκρανία αυτό το διάστημα.

Και δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε πώς είναι η ζωή για τους κατοίκους της περιοχής που κάθε μέρα βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Και για τους κατοίκους των περίπου 48 ελληνικών κοινοτήτων στην Ανατολική Ουκρανία. Μια ζοφερή εικόνα της κατάστασης μας έδωσε αντιπροσωπεία αιρετών από εκείνες τις κοινότητες που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας. Τα περίπου 30.000 άτομα ελληνικής καταγωγής υποφέρουν όχι μόνο από τους βομβαρδισμούς, εξηγεί η Αλεξάντρα Προτσένκο – Πιτσατζή, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, αλλά από την πείνα και την πλήρη έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Και ο Στεπάν Μάξμα, δήμαρχος της κοινότητας Σαρτανά, όπου το 90% είναι πολίτες ελληνικής καταγωγής, περιγράφει συνεχείς βομβαρδισμούς με θύματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Στη Μαριούπολη, μας εξήγησαν, κυκλοφορούν εδώ και έναν χρόνο φήμες για ρωσική επίθεση. Ολοι ζουν μέσα σε διαρκή φόβο. Στην πρώτη ανοιξιάτικη μπόρα οι κάτοικοι της πόλης πετάχτηκαν στους δρόμους αλαφιασμένοι. Νόμιζαν ότι ξεκίνησε η επίθεση. Πέρασαν τις βροντές για βολές πυροβολικού.