Η Ινγκεμποργκ Σιλμ γεννήθηκε πριν από 102 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1912, στο Καμερούν, μία αφρικανική χώρα που υπήρξε την εποχή εκείνη γερμανική αποικία. Αλλά δεν έζησε πολύ εκεί, μεγάλωσε στο Αμβούργο όπου και εγκαταστάθηκε η προτεσταντική της οικογένεια λίγο μετά τη γέννησή της. Η Ινγκεμποργκ σπούδασε ιατρική και έπειτα βάλθηκε να προετοιμάζει ένα διδακτορικό με θέμα τη διφθερίτιδα, μία μολυσματική νόσο που δεν ακούγεται καν σήμερα αλλά απασχολούσε τότε όλο τον πλανήτη. Οταν θέλησε όμως να υποστηρίξει τη διατριβή της, το 1937, οι ναζιστικές αρχές έβαλαν βέτο: «Για φυλετικούς λόγους». Η μητέρα της, η πιανίστρια Μαρία Σιλμ, είχε εβραϊκή καταγωγή.

Το 1938, η Ινγκεμποργκ μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Εγινε γιατρός, ειδικεύτηκε στην παιδιατρική και παντρεύτηκε τον επίσης γιατρό Σάμιουελ Ράποπορτ. Το 1952, ωστόσο, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει και πάλι, αυτή τη φορά για πολιτικούς λόγους. Η Ινγκεμποργκ και ο Σάμιουελ Ράποπορτ ήταν κομμουνιστές. Και ο Μακαρθισμός βρισκόταν τότε στο ζενίθ του. Πήραν λοιπόν τα τέσσερα παιδιά τους και πήγαν πρώτα στην Αυστρία, κατόπιν στην Ανατολική Γερμανία. Ο Σάμιουελ έγινε βιοχημικός στο Charité, το μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ανατολικού Βερολίνου. Η Ινγκεμποργκ συνέχισε την καριέρα της ως παιδίατρος και το 1969 ανέλαβε την έδρα της νεογνολογίας στο Charité, μια πανευρωπαϊκή πρώτη.

Τα χρόνια πέρασαν, το Τείχος έπεσε, η Ινγκεμποργκ έγραψε τα Απομνημονεύματά της, τα εξέδωσε το 1997. Και όταν πια έκλεισε αισίως τα 100, το 2012, το Charité τίμησε δεόντως και την ίδια και τον σύζυγό της. Η Ινγκεμποργκ είχε όμως μια εκκρεμότητα. Ενα διδακτορικό που δεν κατάφερε ποτέ να υποστηρίξει.

Δεν ήταν εύκολο. Δεν κατάφερε καν να βρει το αντίτυπο εκείνης της παλιάς διατριβής που είχε κρατήσει. Προσπάθησε να θυμηθεί από μνήμης τον τρόπο με τον οποίο είχε προχωρήσει, τα βασικά συμπεράσματα που είχε βγάλει. «Φίλοι αναζήτησαν για χάρη μου στο Google όλα όσα έγιναν στον τομέα της διφθερίτιδας αυτά τα τελευταία 80 χρόνια» αναγνώρισε η ίδια μιλώντας στη Monde. «Το πανεπιστήμιο έδειξε μεγάλη υπομονή. Του είμαι ευγνώμων».

Την περασμένη Τετάρτη, το πανεπιστήμιο του Αμβούργου έχρισε την 102χρονη Ινγκεμποργκ Ράποπορτ διδάκτορα, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα ένα ηθικό σφάλμα που διαπράχθηκε σχεδόν οκτώ δεκαετίες πριν. «Ηταν ζήτημα αρχής».