Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Γ. Βαρουφάκης διαβεβαίωνε ότι έως τον Ιούνιο δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Στη συνέχεια, το θέμα μπήκε στο τραπέζι του Brussels Group και άνοιξε η συζήτηση για άμεση εφαρμογή ενιαίου συντελεστή, με τους εκπροσώπους των δανειστών να πιέζουν για την κατάργηση των εξαιρέσεων, με πρώτη και καλύτερη την έκπτωση κατά 30%, η οποία ισχύει σήμερα στα νησιά. Χθες ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρξει αλλαγή στους συντελεστές του ΦΠΑ, σημειώνοντας μάλιστα πως «αν υπάρξει αύξηση για τους κατοίκους των νησιών, θα προβλεφθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου θα γίνεται η επιστροφή του».

Η διαβεβαίωση Βαρουφάκη έρχεται να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις οι οποίες υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα από νησιώτες και επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα. Φαίνεται να γλιτώνουν, μέχρι νεωτέρας, τις επιβαρύνσεις. Λογιστές πάντως εκφράζουν την απορία πώς είναι δυνατόν, αν περάσει τελικά η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, να χρεώνεται υψηλότερος συντελεστής από τις επιχειρήσεις προς τους πελάτες τους και να επιστρέφεται η διαφορά στους πελάτες.

Την ίδια ώρα, πάντως, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου δηλώνουν υπέρ της θέσπισης ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, χαμηλότερου του σημερινού 23%, ο οποίος θα συνοδεύεται και από έναν πολύ χαμηλό συντελεστή. Σε επιστολή που απέστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει μελέτη τριών σεναρίων ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και την επίδρασή τους στην πραγματική οικονομία. Τα σενάρια αφορούν ενιαίο ΦΠΑ 16% με χαμηλό 8%, ενιαίο συντελεστή 18% με χαμηλό 6,5% και ενιαίο συντελεστή 20% με χαμηλό 10%. Οπως σημειώνουν, στατιστικά τα σενάρια αυτά ισοδυναμούν με μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους, όμως η πτώση των τιμών που θα υπάρξει αναμένεται να τονώσει την ιδιαίτερα χαμηλή καταναλωτική δαπάνη.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως και σε ενδεχόμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά καθώς η μετάταξη των υφιστάμενων συντελεστών ΦΠΑ σε υψηλότερα επίπεδα θα επιφέρει ραγδαία αύξηση του επιπέδου των τιμών σε μια σειρά προϊόντων, επιβαρύνοντας το βασικό καλάθι των νοικοκυριών που κατοικούν στα νησιά αλλά και του τουριστικού προϊόντος.