Η Βρετανία θα πρέπει να λάβει περιθώριο δύο επιπλέον χρόνων για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από τα όρια που θέτουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς απέτυχε να αναλάβει «αποτελεσματική δράση» για να μειώσει τον δανεισμό της, όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παράταση θα δώσει στη Βρετανία περιθώριο έως το 2017 για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ. Επειδή η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων λόγω του υψηλού ελλείμματος. Για τον ίδιο λόγο η ΕΕ δεν θα διακόψει τη χορήγηση ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς τη Βρετανία.

Η Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι η Μάλτα και η Πολωνία δεν παραβαίνουν πλέον τους κανόνες της ΕΕ για τα ελλείμματα λόγω βελτίωσης των δημοσιονομικών συνθηκών. Εβαλε ωστόσο στο μικροσκόπιο τη δημοσιονομική κατάσταση της Φινλανδίας και εξετάζει να επιβάλει κυρώσεις κατά της χώρας λόγω υπερβολικού ελλείμματος. Η Φινλανδία είχε πέρυσι έλλειμμα 3,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Φέτος το έλλειμμα αναμένεται να φθάσει στο 3,3%, όπως εκτιμά η Κομισιόν.

Η Γαλλία, η οποία έχει παραβεί και αυτή τους ευρωπαϊκές κανόνες για το έλλειμμα, έχει πάρει προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο για να λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της δημοσιονομικής της κατάστασης.

Στη σχετική έκθεσή της η Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι οι 28 χώρες της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές οικονομικές προκλήσεις και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάπτυξη στην ΕΕ θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,8%. Στην ευρωζώνη η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,5%, κυρίως λόγω «βραχυπρόθεσμων παραγόντων» όπως είναι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και το ασθενέστερο ευρώ, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν.

© Bloomberg News

Το δημόσιο χρέος της Φινλανδίας έχει διπλασιαστεί από το 2008 και μετά λόγω προβλημάτων στον εγχώριο τεχνολογικό κλάδο, του οποίου κάποτε ηγείτο η Nokia Oyj, αλλά και των προβλημάτων στη βιομηχανία χάρτου.