Ολα ξεκίνησαν το Σάββατο. Το πρώτο θέμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» διατεινόταν: «Ροκανίζουν την κυβέρνηση». Ποιοι; Το αποκάλυπτε ο υπέρτιτλος: «Υπονομευτικές διαρροές από την Τράπεζα της Ελλάδος». Το έντυπο αναφερόταν σε ένα e-mail στενού συνεργάτη του διοικητή της ΤτΕ με παραλήπτη δημοσιογράφο και θέμα τον λογαριασμό των εκατό ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δυο ημέρες μετά, ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης, ο παραλήπτης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, θα φανέρωνε μόνος του την ταυτότητά του. Κι ένας μιντιακός πόλεμος –στον οποίο θα επιστρατευόταν ακόμη και το υπερόπλο μιας ανοιχτής επιστολής στον Πρωθυπουργό –θα ξεκινούσε. Η γνωστή ως παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων Ελλη Στάη θα έστρεφε τα βέλη της κατά της συνεταιριστικής απογευματινής της οδού Κολοκοτρώνη.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ. Πώς έχει όμως το χρονικό της νέας αυτής κόντρας; «Διαβάζοντας το φύλλο του Σαββατοκύριακου της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναγνώρισα με έκπληξη στο πρόσωπό μου τον αποδέκτη ιδιωτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προφανώς υποκλαπείσας, που δημοσιοποιείται αυτούσια» έγραψε χθες ο Θανάσης Τσεκούρας, διευθυντής της ιστοσελίδας The Toc. Στο άρθρο του όμως δεν έμεινε στις εξηγήσεις για τα όσα τού καταλόγιζε η «Εφ. Συν.».

Πέρασε στην αντεπίθεση με τέσσερα ερωτήματα του στυλ «ποιος υπέκλεψε την αλληλογραφία μου». Ή για να είμαστε ακριβείς προς τη διατύπωση: «Ποιοι έχουν τη δυνατότητα τέτοιων υποκλοπών, εκτός από παρακρατικούς μηχανισμούς και μάλιστα από «επαγγελματίες υψηλού προφίλ»;».

Χθες, η ώρα 11 το πρωί, με μια ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της η «Εφ. Συν.» φωτογράφιζε τον αποστολέα ως υπάλληλο του γραφείου Τύπου της ΤτΕ –πριν καν ο Θαν. Τσεκούρας ανεβάσει το παραπάνω άρθρο του. «Ο Δ.Κ., τα πλήρη στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας», με αυτή τη φράση ξεκινούσε η απάντηση υπό τον τίτλο «Να ποιος έστειλε το επίμαχο e-mail μέσα από την ΤτΕ». Και αφορά τον συνεργάτη από εποχής υπουργείου Οικονομικών του Γιάννη Στουρνάρα Δημήτρη Κανέλλη.
Αυτό που δεν είχε πει η «Εφημερίδα των Συντακτών» όμως είναι ότι ο διευθυντής του The Toc δεν ήταν ο μοναδικός παραλήπτης ενός τέτοιου μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας περί του οικονομικού απολογισμού των πρώτων 100 ημερών της πρώτης φοράς Αριστερά. Μια ακόμη οικονομική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες, το ίδιο Σάββατο, αφιερώνοντάς τους μάλιστα ένα δισέλιδο.

Επισήμαινε, πάντως, ότι «την επομένη δημοσιεύτηκε (σ.σ. το περιεχόμενο του επίμαχου e-mail) και σε άλλο ιστολόγιο, το Financial Box, επίσης σχεδόν αυτούσιο». Ολα αυτά, προφανώς, ως έμμεση απάντηση στα περί υποκλοπής –με την έννοια ότι το κείμενο διακινήθηκε σε περισσότερους, άρα διέρρευσε.

Παρ’ όλα αυτά, η «αποκάλυψη» δεν στοχοποιούσε μόνο τον Γιάννη Στουρνάρα, στοχοποιούσε και τον παραλήπτη του μέιλ. Κοινώς, τον Τσεκούρα. Το δημοσίευμα τον παρουσίαζε περίπου ως όργανο κάποιων κέντρων που στοχεύουν να κάνουν πράξη το σενάριο της αριστερής παρένθεσης.

Ετσι, ήταν περίπου αναμενόμενο να απαντήσει, πλην του άμεσα ενδιαφερόμενου και η πρόεδρος της ιστοσελίδας The Toc Ελλη Στάη. Από τις 680 λέξεις του πρώτου κειμένου που δημοσίευσε ως επίσημη απάντηση η ιστοσελίδα της ελάχιστες ήταν συγκαταβατικές.

Τι για «»πιστόλια» πουχρησιμοποιούν υποκλαπέντα μέιλ για να φιμώσουν» είπε. Τι για «νοσηρές κατασκευές ανύπαρκτων συνωμοσιών» μίλησε. Κι «επιπροσθέτως» στην κατακλείδα κατέστησε σαφές ότι «το ζήτημα θα οδηγηθεί άμεσα στους αρμόδιους θεσμούς, νομικούς και άλλους, τόσοστην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

«ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ…». Δεν πέρασαν όμως ούτε καν τέσσερις ώρες και η Στάη ανέβασε και ανοιχτή επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα. Με το αναγνωρίσιμο ύφος της, που δεν φοβάται το πρώτο ενικό. «Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ», «γνωρίζετε ότι ανήκω στην πρώτη κατηγορία, των ανεξάρτητων και ανυπότακτων προς κάθε εξουσία».

Αφού λοιπόν υπενθύμισε στον Τσίπρα ότι ήταν αποκάλυψη του σάιτ της με δικές της προσωπικές πληροφορίες η «φίμωση» του «από την ΝΕΡΙΤ και η μη μετάδοση της ομιλίας» του «στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά και η προσπάθεια του τότε πρωθυπουργού [Αντώνη Σαμαρά] και του επιτελείου του σε εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ να περάσει στα ψιλά το ζήτημα ως ασήμαντο», του ζητά να επιληφθεί του ζητήματος.

Θα μπορούσε να είναι το τέλος μιας παρ’ ολίγον φιλίας από αυτές που ανθούν στα παρτέρια της εξουσίας. Ή και ένα ακόμη επεισόδιο του σίριαλ παρεξηγήσεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων όψιμων υποστηρικτών του που συνήθισαν όλα αυτά τα χρόνια στις προνομιακές σχέσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση –έστω και με όρους ανυποταξίας.