Το ποσό των αποζημιώσεων που προσδιόρισε για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση στα 287,7 δισ. ευρώ δεν αλλάζει την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Οπως μου γράφει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής μας Γιώργος Παππάς, η γερμανική κυβέρνηση (επιμένει να) θεωρεί το θέμα λήξαν και τη θέση αυτή διατύπωσε ξανά χθες ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με μια δραστική λεκτική διατύπωση.

«Θεωρώ ειλικρινά ανόητο να συσχετίζονται οι αξιώσεις επανορθώσεων με τις διαπραγματεύσεις για οικονομική βοήθεια» σχολίασε ο Γκάμπριελ. Τα δύο αυτά ζητήματα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και «αυτό δεν προωθεί ούτε χιλιοστό τη σταθεροποίηση της Ελλάδας» είπε.

Η γερμανική κυβέρνηση (στην πραγματικότητα, κατεξοχήν οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ) θεωρεί ότι με τη Συνθήκη 2+4 για την επανένωση της Γερμανίας το 1990 έκλεισε οριστικά το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη γραμμή αυτή στο νομικό σκέλος ακολουθεί και ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του SPD, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η ηθική ευθύνη της Γερμανίας δεν διαγράφεται. Πάλι καλά!

Το ζήτημα πάντως διχάζει τα κόμματα της Γερμανίας, κι αυτό είναι ένα ισχυρό όπλο στα ελληνικά χέρια: ενώ τα κόμματα του κυβερνητικού στρατοπέδου –Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες –απορρίπτουν ασυζητητί την καταβολή αποζημιώσεων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης –Αριστερά και Πράσινοι –είναι ανοιχτά στη συζήτηση.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει με την ελληνική πλευρά τουλάχιστον πώς προέκυψαν τα 287,7 δισ. ευρώ» είπε η βουλευτής της Αριστεράς Ανέτε Γκροτ, πρόεδρος της –γερμανοελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας της Μπούντεσταγκ.

Η Γκροτ αλλά και ο εκπρόσωπος ευρωπαϊκών θεμάτων των Πρασίνων Μάνουελ Σάρατσιν ζήτησε καταρχήν την επιστροφή του κατοχικού δανείου και την παραπομπή όλων των υπόλοιπων αξιώσεων στη Δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι στην επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξή του με την καγκελάριο Μέρκελ είπε ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων «είναι πρωτίστως ηθικό θέμα και όχι υλικό» και διαβεβαίωσε, αναφερόμενος στα όσα είχαν γραφτεί ειδικά για το Ινστιτούτο Γκαίτε, ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει δήμευση γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα».