Νέες φωτιές ανάβει στην ήδη υπάρχουσα κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, το οποίο εισήχθη χθες προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Λάδι στη φωτιά βέβαια έριξαν δύο τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν την κατάργηση του νόμου με τον οποίο ποινικοποιήθηκε η χρήση της κουκούλας αλλά και τη λήψη γενετικού υλικού ως αποδεικτικού μέσου.

Δηλαδή, σχετικά με τη χρήση του DNA ως αποδεικτικού υλικού, 28 βουλευτές ζητούν «η απόφαση για τη λήψη του γενετικού υλικού από τον ίδιο τον κατηγορούμενο να περιβάλλεται με δικαστικές εγγυήσεις ενώ ταυτόχρονα να δίνεται και η δυνατότητα στον κατηγορούμενο να ορίζει τεχνικό σύμβουλο».

Το αποτέλεσμα ήταν η ΝΔ να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει «ρουσφέτια στους τρομοκράτες» και την κυβέρνηση να απαντά ότι «όσα αναφέρονται για βαθμούς αναπηρίας στο νομοσχέδιο δεν έχουν ονοματεπώνυμο» και να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα τείνει να γίνει η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης.

Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Από την πλευρά τους οι ΑΝΕΛ, αν και κυβερνητικοί εταίροι, κράτησαν αποστάσεις από ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Οπως επισήμαναν, θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής. Ζήτησαν όμως να υπάρξουν αλλαγές ως προς τις διατάξεις που αφορούν τις αποφυλακίσεις αρρώστων, αναπήρων και ηλικιωμένων κρατουμένων.

Μάλιστα ο εισηγητής του κόμματος, μιλώντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι οι ΑΝΕΛ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις διατάξεις που αφορούν την αποφυλάκιση κρατουμένων υπό όρους αλλά και την αποφυλάκιση λόγω της ευνοϊκής επιμέτρησης της ποινής που εκτίνουν συγκεκριμένες κατηγορίες φυλακισμένων. «Θεωρούμε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μαυραγάνης.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του εισηγητή της ΝΔ και πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί ένα «νομοσχέδιο-ρουσφέτι σε τρομοκράτες». Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει βαλθεί να μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι», συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του υποστήριξε ότι «η αποφυλάκιση των αναπήρων γίνεται για να εξυπηρετηθεί γνωστή οικογένεια τρομοκρατίας».

Για «τακτισμούς και μεθοδεύσεις προκειμένου να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε άλλα θέματα τη στιγμή που κυριαρχούν οι διαπραγματεύσεις» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Γιάννης Φωτήλας διερωτήθηκε πώς κρίνει η κυβέρνηση το γεγονός ότι η αναπηρία ενός κρατουμένου τον αποτρέπει από την τέλεση ενός νέου αδικήματος ή από την εμπλοκή του σε νέα υπόθεση ως ηθικός αυτουργός και τάχθηκε κατά της κατάργησης των φυλακών τύπου Γ’.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ, με την εισηγήτριά του Φώφη Γεννηματά να διατυπώνει σειρά ενστάσεων για πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης αντέκρουσε όλα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ δεν σημαίνει ότι δεν θα διαθέτουμε φυλακές με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. «Η μεταβολή δεν συνεπάγεται λιγότερη ασφάλεια, αλλά μεγαλύτερη» ανέφερε χαρακτηριστικά και δεσμεύθηκε ότι κρατούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που θα αποφυλακισθούν λόγω αναπηρίας ή ασθενείας θα οδηγούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό και σε περίπτωση που δεν βρίσκονται στο σπίτι τους θα επιστρέφουν στις φυλακές.

Στις κατηγορίες του Βασίλη Κικίλια απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, αξιώνοντας από την αντιπολίτευση «να είναι πολύ προσεκτική όταν μιλάει για ρουσφέτια προς όφελος τρομοκρατών». Ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι «αυτά που αναφέρονται για βαθμούς αναπηρίας δεν έχουν ονοματεπώνυμο».

Στο Ευρωδικαστήριο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η Ελλάδα τείνει να γίνει η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης οι οποίες «είναι δραματικές». Τόνισε ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμούν ήδη 191 υποθέσεις κατά της Ελλάδας για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές, από τις οποίες κάποιες θα είναι και καταδικαστικές