Είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν τα βαζάκια με τα γλυκά, τις μαρμελάδες, τα τσάτνι, τις σάλτσες και τα τουρσιά ή το γιαούρτι, αλλά και τα μπουκάλια με τα λικέρ για μακρύ χρονικό διάστημα. Αν τα βάζα δεν είναι αποστειρωμένα, όταν κρυώσει το γλυκό θα πρέπει να μπουν αμέσως στο ψυγείο και να καταναλωθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Στο ψυγείο φυλάμε επίσης αποστειρωμένα βάζα από τη στιγμή που τα ανοίγουμε.
Στο φούρνο
– Σαπουνίζουμε πολύ καλά τα βάζα, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τα βουτάμε σε νερό που βράζει. Για να μην καούμε, τα πιάνουμε με μια καθαρή λαβίδα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για να καθαρίσουμε και τα καπάκια. Αν είναι από χρησιμοποιημένα βάζα καθαρίζουμε προσεκτικά τα υπολείμματα από παλιά μαρμελάδα που πιθανόν έχουν μείνει κάτω από το χείλος τους.
– Για να αφαιρέσουμε πιθανές οσμές, ρίχνουμε στο βάζο λίγο καθαρό οινόπνευμα, βιδώνουμε το καπάκι και το αφήνουμε για λίγη ώρα ανάποδα (το οινόπνευμα να πάει στη εσωτερική πλευρά του καπακιού) ανακινώντας κάθε τόσο. Το πλένουμε και συνεχίζουμε τη διαδικασία της αποστείρωσης
– Με τον ίδιο τρόπο πλένουμε βάζα με γυάλινο καπάκι που κλείνουν με λάστιχο το οποίο εφαρμόζει γύρω από το στόμιο. Ελέγχουμε μήπως το λάστιχο δεν εφαρμόζει σωστά ή έχει σχιστεί.
– Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα διπλωμένη στα δύο. Τοποθετούμε τα βάζα και τα καπάκια τους ανάποδα, με το στόμιο να ακουμπάει επάνω στην πετσέτα, και βάζουμε τη λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100° C, για 15 – 30 λεπτά.
– Φοράμε γάντι σιλικόνης και βγάζουμε τα βάζα από το φούρνο κρατώντας τα απ’ έξω και προσέχοντας να μην αγγίξουμε το αποστειρωμένο εσωτερικό τους. Τα γεμίζουμε αμέσως όπως είναι ζεστά μέχρι επάνω με τη ζεστή μαρμελάδα ή το γλυκό του κουταλιού, χρησιμοποιώντας ένα φαρδύ χωνί (δεν πρέπει να ακουμπάει στο βάζο) για να αποφύγουμε τις πιτσιλιές και για να μη λερώσουμε το στόμιο. Για να μη σπάσει το βάζο από τη διαφορά θερμοκρασίας θα πρέπει να είναι ζεστό όπως και το γλυκό.
– Κλείνουμε τα βάζα αμέσως, πολύ σφιχτά. Σε βάζο με λάστιχο, φροντίζουμε να είναι καθαρό το στόμιο και το λάστιχο για να σφραγίσει καλά. Τα γυρίζουμε ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε πολύ καλή κονσερβοποίηση.
– Η κονσερβοποίηση είναι πετυχημένη όταν στο κέντρο του καπακιού υπάρχει ελαφρύ βαθούλωμα (αφαλός) προς τα μέσα. Χαρακτηριστικός είναι και ο ήχος που ακούγεται όταν ανοίγουμε για πρώτη φορά το βάζο και ο οποίος επιβεβαιώνει την ύπαρξη κενού αέρος. Αν ο αφαλός δεν έχει μπει προ; Τα μέσα βάζουμε το βάζο στο ψυγείο.
Σε νερό που βράζει.
– Πλένουμε τα βαζάκια με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, τα ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς.
– Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο στρώνουμε μια βαμβακερή πετσέτα (για να μην σπάσουν τα βάζα όταν έρθουν σε επαφή με τον πάτο). Προσθέτουμε νερό και βάζουμε να βράσει.
– Γεμίζουμε τα βάζα με το καυτό γλυκό, τα κλείνουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Τα βαζάκια θα πρέπει να στέκονται όρθια και το νερό να τα σκεπάζει εντελώς. Τα αφήνουμε μέσα στο νερό που βράζει για 10 λεπτά, τα βγάζουμε με λαβίδες και πιαστράκια από σιλικόνη, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος.
Σχόλια
Vidcast: Στα Σχοινιά
Τελευταία Νέα

