Η Ευρώπη πέφτει σε παγίδα στασιμότητας. Καθώς η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα χαμηλή και ο επικίνδυνα χαμηλός πληθωρισμός έχει προκαλέσει αύξηση των πραγματικών επιτοκίων, το βάρος του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους έχει γίνει πολύ βαρύ και πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να βρισκόμαστε ενώπιον άλλης μιας χαμένης δεκαετίας. Επίσης, μπορεί ο κίνδυνος διάστασης της ευρωζώνης να έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί.

Η Γαλλία και η Γερμανία –που ήταν σε μεγάλο βαθμό η κινητήρια δύναμη πίσω από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για περισσότερες από έξι δεκαετίες –δεν πρέπει να παραμείνουν αμέτοχες. Χρειάζονται επειγόντως ένα κοινό σχέδιο και όχι την εκτόξευση αλληλοκατηγοριών. Η Ευρώπη σήμερα πάσχει από πολλά κακά. Η Γαλλία πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε νέο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο σε μεγαλύτερη ευελιξία και ασφάλεια για τους εργαζομένους και σε ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει τις δημογραφικές προκλήσεις, ιδιαίτερα να προετοιμάσει την κοινωνία της για αύξηση της μετανάστευσης και να προωθήσει τη μετάβαση σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα βασίζεται σε αυξημένη ζήτηση και καλύτερη ισορροπία μεταξύ αποταμιεύσεων και επενδύσεων.

Η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από μια αγορά, ένα νόμισμα ή έναν προϋπολογισμό. Χτίστηκε γύρω από κοινές αξίες. Για να στηριχθούν οι αξίες αυτές, η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις του για να ανακαλύψουν ξανά και να επανεφεύρουν το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, αρχίζοντας με τη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στους τομείς της θέσπισης ελάχιστου μισθού, των πολιτικών που διέπουν την αγορά εργασίας, τις συνταξιοδοτήσεις και την εκπαίδευση.

Για δεκαετίες η γαλλογερμανική συμμαχία ένωνε την Ευρώπη και την οδηγούσε προς τα μπροστά. Σήμερα οι γάλλοι και οι γερμανοί αξιωματούχοι εκδίδουν κοινές ανακοινώσεις και εξαπολύουν κατηγορίες. Ομως ο καιρός για διαπληκτισμούς έχει τελειώσει. Η Ευρώπη χρειάζεται την ανάληψη δράσης.

Ο Ζαν Πιζανί – Φερί είναι καθηγητής στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο και έχει καθήκοντα γενικού επιτρόπου χάραξης πολιτικής στη γαλλική κυβέρνηση. Είναι πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel.

Ο Χένρικ Εντερλάιν είναι καθηγητής στο Hertie School of Governance και διευθυντής του Ινστιτούτου Jaque Delors στο Βερολίνο.