Η Ανγκελα Μέρκελ έδειξε ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τη Γαλλία και την Ιταλία ώστε να δώσει στις χώρες αυτές λίγο μεγαλύτερη ευελιξία για να πετύχουν στους στόχους μείωσης του ελλείμματος με αντάλλαγμα τη λήψη μέτρων που θα κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις οικονομίες τους.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε σε σχόλια που είχε κάνει τον Αύγουστο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι οι χώρες πρέπει να τονώσουν την εσωτερική τους ζήτηση. «Εάν η δημοσιονομική μας πολιτική δεν παρουσιάσει ανάλογη αντίδραση» με τη νομισματική πολιτική, «εάν τα οικονομικά μας μέτρα δεν βελτιωθούν, εάν η ανταγωνιστικότητά μας δεν αυξηθεί, εάν η πολιτική επενδύσεων δεν βελτιωθεί, τότε δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κατάσταση» στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ. Η αλλαγή τόνου της Μέρκελ δύο μήνες μετά την ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ μπορεί να σηματοδοτεί τη χάραξη διαχωριστικής γραμμής στη μακρά διαφωνία που υπάρχει στην ευρωζώνη για το πώς θα αποφευχθεί η οικονομική στασιμότητα. Η Μέρκελ στο παρελθόν είχε απορρίψει προτάσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας να τους δοθεί περισσότερη ευελιξία στην προσπάθεια να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο των προϋπολογισμών του 2015 για τις χώρες της ευρωζώνης και έχει ήδη εγείρει ορισμένα ερωτηματικά για τα σχέδια προϋπολογισμού της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έδωσε σήμα ότι μπορεί να είναι έτοιμος να συμβιβαστεί με τη Μέρκελ κάνοντας αλλαγές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας του ώστε να λάβει επιπλέον μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

Ανάλογη στάση κράτησε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέροντας ότι η χώρα του «έχει κάνει ό,τι έπρεπε να κάνει» ώστε να μειώσει το δομικό της έλλειμμα και ότι στόχος του είναι να μη λάβει άλλη ειδοποίηση από την Κομισιόν που θα αναφέρει ότι η Γαλλία μπορεί να χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τόσο η κυβέρνηση της Γαλλίας όσο και της Ιταλίας αντιμετωπίζουν αντιδράσεις στις προσπάθειες που κάνουν να προχωρήσουν σε αναμόρφωση της εθνικής οικονομίας. Οι Ιταλοί προχώρησαν χθες σε διαδηλώσεις στη Ρώμη ενάντια στην αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας από τον Ρέντσι.