Σε δύσκολη εξίσωση με πολλές μεταβλητές εξελίσσεται η υπόθεση των πολιτικών συνεργασιών για την αξιωματική αντιπολίτευση, τα στελέχη της οποίας προβλέπουν θερμό φθινόπωρο εξελίξεων.

Το προσκλητήριο της Κουμουνδούρου προς κάθε πολιτική δύναμη που επιθυμεί να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης και τη δημιουργία μιας νέας με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ συναντά εμπόδια, τόσο εντός, όσο και εκτός των κομματικών τειχών. Το βασικότερο από αυτά είναι η στάση του Φώτη Κουβέλη στο θέμα της προεδρικής εκλογής, καθώς το πιο σημαντικό «ραντεβού» με τις εξελίξεις στο καλεντάρι του Αλέξη Τσίπρα είναι η στιγμή που θα ανακινηθεί ζήτημα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας το Σάββατο σε μια φορτισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, τοποθετήθηκε με τρόπο που ούτε έκλεισε, ούτε άνοιξε το θέμα. Εκανε σαφές ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ύψιστο θεσμικό χαρακτήρα, τον οποίο κανείς δεν πρέπει να εντάσσει σε «κομματικό μικροσυμφέρον» και υπογράμμισε ότι το όλο ζήτημα απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις.

Οπως είπε «κανένα παιχνίδι με τους θεσμούς δεν είναι αποδεκτό και κανένα μικροκομματικό συμφέρον δεν πρέπει να κατισχύσει των θεσμών». Ενώ τόνισε ότι το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας «είναι ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων, θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και αυτός ο χρόνος δεν είναι τώρα».

Κι ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είδαν πίσω από την τοποθέτηση αυτή μια θετική προσέγγιση του κ. Κουβέλη στην πιθανότητα να είναι ο ίδιος ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν ακριβώς το αντίθετο στην επόμενη επισήμανσή του ότι «το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κριθεί σε συνάρτηση με τις πολιτικές που ασκούνται».

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφές ότι ο διάλογος με τη Δημοκρατική Αριστερά θα έχει μέλλον εάν η ΔΗΜΑΡ συνταχθεί ξεκάθαρα με τους 121 και όχι με τους 180. Κι αυτό το έχει κάνει σαφές τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την απάντηση στην επιστολή Κουβέλη, όσο και κορυφαία στελέχη του κόμματος έκτοτε.

Η πρώιμη ανακίνηση της προεδρολογίας με επίκεντρο τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ βραχυκύκλωσε την Κουμουνδούρου και φούντωσε την καχυποψία όσων αμφισβητούν την ολική επαναφορά της Ανανεωτικής Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, σχολίαζε χθες ως «απαράδεκτη» την «αμφίσημη θέση του Φώτη» στο ζήτημα. Ο ίδιος, παρότι δεν βλέπει και πολύ ζεστά την προσέγγιση των πρώην συντρόφων, τονίζει ότι ο κ. Κουβέλης οφείλει να κάνει πράξεις όσα λέει, «αν τα εννοεί» και να «αφήσει τις σιβυλλικές δηλώσεις».