Θεραπεία παθολογικής χαρτοπαιξίας

Ο σύζυγός μου έχει εθισμό στα χαρτιά εδώ και χρόνια. Η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί από τότε που απολύθηκε από τη δουλειά του. Δανεισμοί, καβγάδες, αλκοόλ και καμία παραδοχή του προβλήματός του. Πού μπορούμε να απευθυνθούμε για βοήθεια;

Η απουσία παραδοχής του προβλήματος από το ίδιο το εξαρτημένο άτομο είναι ένας μηχανισμός που συντηρεί την εξάρτησή του. Δεν παραδέχεται τον εθισμό του, αφενός γιατί επιζητά το αντικείμενο του εθισμού του για να καλύψει τις ψυχολογικές του ανάγκες, αφετέρου γιατί η παραδοχή θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να κινητοποιηθεί, να αναζητήσει βοήθεια και προοπτικά να σταματήσει να τζογάρει.Κίνητρο για αλλαγή συνήθως έχουν οι συγγενείς του εθισμένου στον τζόγο ατόμου –και αυτός είναι ένας άχαρος και συνήθως ματαιωτικός ρόλος. Ομως η οικονομική κρίση επιτρέπει και στους μη έχοντες να λαμβάνουν την ψυχολογική βοήθεια που δικαιούνται. Μπορείτε να απευθυνθείτε στο 1114 στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, στο τμήμα θεραπείας εξαρτήσεων από τον τζόγο. Πρόκειται για μια αξιόλογη θεραπευτική μονάδα από την οποία θαπάρετε συμβουλές για το πώς να χειριστείτε τον σύζυγό σας ο οποίος στη συνέχεια, εφόσον το δεχθεί ο ίδιος, θα ακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησηςσε συνεργασία με ομάδα από ειδικούς θεραπευτές. Στα διάφορα στάδια της θεραπείας που θα ακολουθήσει θα μπορέσει να διερευνήσει με τους ειδικούς ψυχολόγους τις ρίζες της εξάρτησής του και τις ειδικές ανάγκες που εκείνη εξυπηρετεί.

Στόχος είναι η διακοπή του φαύλου κύκλου της εξάρτησης και η ενίσχυση του αυτοελέγχου του. Η κατανόηση της φύσης της εξάρτησης και της εγγενούς αναποτελεσματικότητάς της, όπως και της αυτοκαταστροφικότητάς της, θα του προσφέρει έναν στοιχειώδηαυτοέλεγχο στη ζωή του, ο οποίος τώρα απουσιάζει. Το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει πολύ το εξαρτημένο άτομο στο να μην εγκαταλείψει πρόωρα τη σημαντική προσπάθεια που θα κάνει να διακόψει την εξάρτησή του και να τον υποστηρίζει ψυχολογικά στην πορεία της θεραπείας.