Την κατάρα που ακολουθεί τους κατόχους της Χρυσής Μπάλας και τα μάγια αφρικανών μάγων πρέπει να λύσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο για να διακριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Πορτογαλίας έριξε φως στο μυστήριο του τραυματισμού του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του κόσμου για το 2013 ανακοινώνοντας πως υποφέρει από τενοντίτιδα επιγονατιδικού και θλάση στον δικέφαλο του αριστερού ποδιού, καθιστώντας αμφίβολη τη συμμετοχή του στην πρεμιέρα της εθνικής του ομάδας στο Μουντιάλ απέναντι στη Γερμανία, στις 16 Ιουνίου. Ο διασημότερος μάγος της Γκάνας, ο Νάνα Κουάκου Μπόνσαμ, που το όνομά του σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει Δαίμονας της Τετάρτης, υποστηρίζει πως αυτός είναι ο υπεύθυνος για τον τραυματισμό του Ρονάλντο, προκειμένου να μην αγωνιστεί στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων με την Εθνική Πορτογαλίας, στις 26 Ιουνίου, στην Μπραζίλια.

«Γνωρίζω περί τίνος πρόκειται με τον τραυματισμό του Ρονάλντο. Δουλεύω πάνω σ’ αυτό. Την περασμένη εβδομάδα αναζητούσα τέσσερα σκυλιά για να τα χρησιμοποιήσω στη δημιουργία ειδικού πνεύματος ονόματι Καβίρι Καπάμ», δήλωσε ο «μάγος» σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του. Και πρόσθεσε:«Είχα πει πριν από τέσσερις μήνες πως θα δούλευα σοβαρά πάνω στον Κριστιάνο Ρονάλντο και θα τον έθετα νοκ άουτ από το Παγκόσμιο Κύπελλο ή τουλάχιστον δεν θα του επέτρεπα να αγωνιστεί εναντίον της Γκάνας. Το καλύτερο πράγμα που μπορώ να κάνω είναι να τον κρατήσω τραυματία. Αυτός ο τραυματισμός δεν θα γιατρευτεί από κανέναν γιατρό, δεν μπορούν να δουν τι το προκαλεί γιατί είναι πνευματικό. Σήμερα είναι το γόνατό του, αύριο ο μηρός του, μεθαύριο κάτι άλλο».

ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ. Εκτός από τον Δαίμονα της Τετάρτης, ο Ρονάλντο πρέπει να αντιμετωπίσει και την κατάρα που ακολουθεί τους κατόχους της Χρυσής Μπάλας που αγωνίζονται στα Παγκόσμια Κύπελλα.

Από το 1956, όταν θεσπίστηκε το βραβείο από το γαλλικό περιοδικό «Φρανς Φουτμπόλ» για τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης και αργότερα του κόσμου, κανένας από τους 14 ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν τη Χρυσή Μπάλα σε χρονιά Μουντιάλ δεν κατάφερε να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Λιονέλ Μέσι. Με τέσσερις συνεχόμενες κατακτήσεις Χρυσής Μπάλας από το 2009, στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής ο αργεντινός σουπερστάρ αποχαιρέτησε το διοργάνωση στα προημιτελικά χωρίς να σημειώσει γκολ.

Ο νικητής της Χρυσής Μπάλας το 1957, ο Αργεντινός Αλφρέδο ντι Στέφανο, πήρε την ισπανική υπηκοότητα και αγωνίστηκε στα προκριματικά με τους Φούριας Ρόχας οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να φτάσουν στα τελικά, στερώντας από τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή τη δυνατότητα να παίξει έστω σε ένα Μουντιάλ. Το ίδιο συνέβη και με τον Δανό Αλαν Σίμονσεν το 1978, που είδε το Μουντιάλ της Αργεντινής από την τηλεόραση.

Ο παίκτης που έφτασε πιο κοντά στην πηγή αλλά τελικά έγινε διαφήμιση για σκωτσέζικο ουίσκι ήταν ο Ιταλός Ρομπέρτο Μπάτζιο το 1994. Ο Μικρός Βούδας πέτυχε πέντε γκολ στις φάσεις των νοκ άουτ αγώνων, σημείωσε και τα δύο γκολ στον ημιτελικό με τη Βουλγαρία, αλλά στον τελικό απέναντι στη Βραζιλία, στη διαδικασία των πέναλτι, έδωσε πάσα στα πουλιά. Keep walking…

Η κατάρα της Χρυσής Μπάλας στοίχειωσε επίσης παίκτες της καλίμπρας του Εουσέμπιο (1966), των Ιταλών Ομαρ Σίβορ (1962) και Τζιάνι Ριβέρα (1970), του Δυτικογερμανού Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε (1982), του Μισέλ Πλατινί (1986), του Μάρκο φαν Μπάστεν (1990) και του Βραζιλιάνου Ρονάλντο (1998).