Σημαντική ανάσα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις αποτελούν οι εκπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος, ύψους 35% για τις χαλυβουργίες εφόσον δουλεύουν τα βράδια και 20% για Αλουμίνιον και ΛΑΡΚΟ, τις οποίες αποφάσισε την Παρασκευή η εξ αναβολής Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, έπειτα από παρέμβαση του βασικού της μετόχου, δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών.

Υστερα από πρόταση του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου που διάβασε στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ επιστολή των Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα για την αναγκαιότητα της παροχής εκπτώσεων, τα μέτρα εγκρίθηκαν με αυξημένη πλειοψηφία των μετόχων, με εξαίρεση το Ταμείο εργαζομένων της επιχείρησης.

Πρόκειται για τρία προσωρινά μέτρα διετούς διάρκειας (από 1/1/2014 ώς 31/12/2015), ύψους 70-75 εκατ. ευρώ, που μειώνουν αισθητά το χάσμα που χωρίζει τη βαριά ελληνική βιομηχανία από ομοειδείς επιχειρήσεις ανταγωνιστριών χωρών, όπως ιταλικές και ισπανικές, και τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα μπροστά και στον «πάγο» που φαίνεται να βάζει η τρόικα στη διακοψιμότητα.

Το πρώτο μέτρο αφορά την παροχή έκπτωσης 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για όλες τις βιομηχανίες υψηλής τάσης, όπως χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, αλουμινίου.

Επιπλέον έκπτωση 10% (έκπτωση όγκου, όπως ονομάζεται) παρέχεται μόνο για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης των οποίων η ετήσια κατανάλωση είναι μεγαλύτερη από 100.000 MWh, δηλαδή την Αλουμίνιον και τη ΛΑΡΚΟ. Διαμορφώνεται έτσι μια συνολική έκπτωση 20% για τις παραπάνω βιομηχανίες.

Επιπρόσθετη έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 παρέχεται σε όλες τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης (χαλυβουργίες, μεταλλουργίες), εκτός από όσες έχουν ετήσια κατανάλωση πάνω από 100.000 MWh (δηλαδή Αλουμίνιον – ΛΑΡΚΟ), ως κίνητρο για αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα, όπου υπάρχει χαμηλή ζήτηση. Επομένως, η συνολική έκπτωση για τις χαλυβουργίες φτάνει το 35% εφόσον δουλεύουν το βράδυ.

Η επιστολή Στουρνάρα. «Η παροχή εκπτώσεων είναι αναγκαία λόγω των έκτακτων συνθηκών κρίσης που επικρατούν και λόγω του γεγονότος ότι πιθανή απειλή στη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας θα έθετε σε κίνδυνο τη συνολικότερη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια και την προσπάθεια εξόδου από την κρίση της ίδιας της ΔΕΗ» αναφέρει στην επιστολή του ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι το κόστος αυτό των 70-75 εκατ. ευρώ δεν πρόκειται να μετακυλισθεί στους οικιακούς καταναλωτές, καθώς θα καλυφθεί από την εκτιμώμενη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από τις βιομηχανίες.

Παράλληλα, μόνο από τη μείωση στην τιμή φυσικού αερίου που προκύπτει από τη συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom (που ισχύει αναδρομικά από 1/7/2013) η ΔΕΗ θα έχει για φέτος όφελος 50 εκατ. ευρώ.

Αντιδράσεις. «Είναι η πρώτη ουσιαστική κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, στηρίζει τη βιωσιμότητα της βαριάς βιομηχανίας και μέσω αυτής και τη συνεχή λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι μοναδικοί πελάτες των οποίων τα βράδια είναι οι χαλυβουργίες» σχολιάζουν κύκλοι της βιομηχανίας. «Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού η απόφαση ισοδυναμεί με κρατική επιδότηση» αναφέρουν από την πλευρά τους ΓΕΝΟΠ και Σπάρτακος.

Απαντώντας στις αντιδράσεις, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν κρατική βοήθεια, γι’ αυτό άλλωστε και δεν χρειάζονταν την έγκριση της τρόικας. Κι αυτό καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο αλλαγής της εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ έτσι όπως υιοθετήθηκε και ψηφίσθηκε από τη Γενική της Συνέλευση.