Σχεδόν 2.800 τ.μ. κτιρίων-φιλέτων στο κέντρο της Αθήνας που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία είναι κατειλημμένα με παλαιά γραφεία και αρχεία χωρίς να αξιοποιούνται και να προσφέρουν έσοδα, όπως προκύπτει από την έρευνα των «ΝΕΩΝ» για την ακίνητη περιουσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι χώροι αυτοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του ενιαίου ηλεκτρονικού αρχείου ΕΣΤΙΑ, έχουν αντικειμενική αξία 4,65 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για ολόκληρους ορόφους που εντοπίζονται από το Πεδίον του Αρεως έως την Πλατεία Κάνιγγος και από την οδό Σταδίου έως την Σοφοκλέους. Το σύνολο των ακινήτων βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ολοι αυτοί οι χώροι που φιλοξενούν παλαιά γραφεία και αρχεία έχουν περιέλθει στη διαχείριση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης. Προηγούμενοι φορείς διαχείρισης ήταν κυρίως το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ σε μία περίπτωση –γραφεία στον 8ο όροφο κτιρίου κοντά στην Πλατεία Κλαυθμώνος –το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι και αυτή με τη μεγαλύτερη αντικειμενική αξία: σχεδόν 1,55 εκατ. ευρώ.

Κάποιοι μάλιστα από τους χώρους εκτιμάται ότι βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, όπως προκύπτει από τις παρατηρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στις περιγραφές των ακινήτων στη βάση δεδομένων.

«Το κτίριο είναι ανακαινισμένο εξωτερικά και εσωτερικά, με καινούριους ανελκυστήρες και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Σήμερα, στεγάζονται παλαιά γραφεία και αρχεία» αναφέρεται στην ΕΣΤΙΑ για το ακίνητο της οδού Σοφοκλέους, το οποίο διαχειρίζεται το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Σε παρόμοια καλή κατάσταση βρίσκονται και οι δύο όροφοι γραφείων που εντοπίζονται σε κτίριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το οποίο ανεγέρθηκε το 1992 και θεωρείται σχετικά νέο σε σύγκριση με τα άλλα πέντε ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας όπου φιλοξενούνται «παλαιά γραφεία και αρχεία».

Στην πλειονότητά τους όμως πρόκειται για ακίνητα η ηλικία των οποίων φθάνει τον μισό αιώνα, ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση θα πρέπει να γίνουν στους χώρους οι απαραίτητες επισκευές πρώτα ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν αποφέροντας κάποια έσοδα στα Ταμεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: γραφεία με εμβαδόν 360 τ.μ. στην Κάνιγγος σε όροφο που «χρήζει επισκευής ολόκληρη η ηλεκτρολογική εγκατάσταση», όπως αναφέρεται στα στοιχεία των ακινήτων στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του ΕΤΕΑ Αναστάσιος Παπανικολάου, έχει προγραμματισθεί όλα τα αρχεία που βρίσκονται σε κτίρια εκτός αυτού της Κάνιγγος να συγκεντρωθούν σε εξαώροφο ακίνητο ιδιοκτησίας του Ταμείου, το οποίο είναι κενό και θα μετατραπεί σε αποθηκευτικό αρχειακό κέντρο.

«Τα αρχεία βρίσκονταν σε αυτά τα κτίρια επί χρόνια, αρκετά πριν ενοποιηθούν τα 31 επικουρικά ταμεία και δημιουργηθεί το ΕΤΕΑ» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι οι χώροι του ακινήτου της Κάνιγγος θα χρησιμοποιηθούν για αρχείο οικονομικών υποθέσεων.

Καταστροφή και απελευθέρωση

Εχει δοθεί εντολήνα προχωρήσειη καταστροφή των παλαιών αρχείων,τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν το 30%του συνολικού όγκου. Eως τον Ιούνιο θα έχουν απελευθερωθεί οι χώροι ώστε να διατεθούντα υπόλοιπα ακίνητα προς αξιοποίηση.

Αναστάσιος Παπανικολάου, διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης