Τις θέσεις του για το περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος και τις επερχόμενες συνομιλίες για το Κυπριακό εξέθεσε ο Ντερβίς Ερογλου, σε διάγγελμά του προς τους Τουρκοκύπριους.

Στο διάγγελμα, που είχε εσωτερικό ακροατήριο, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον όρο «ιδρυτικά κράτη» και άφησε να εννοηθεί ότι η λύση θα εξαρτηθεί από την συνεργασία αυτών των δύο «κρατών».

Αξίζει να σημειωθεί, το γεγονός ότι στο διάγγελμά του έκανε συχνή αναφορά στο ρόλο που θα πρέπει να έχει στην περαιτέρω διαδικασία η Τουρκία, την οποία εμμένει να χαρακτηρίζει «μητέρα-πατρίδα».

Λίγη ώρα αργότερα,το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου -με ευρύ, διεθνές ακροατήριο- ο Έρογλου εμφανίστηκε διαλλακτικότερος, υποστηρίζοντας ότι «στον νέο συνεταιρισμό θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες, με ίσο καθεστώς. Στο θέμα των αρμοδιοτήτων των συνιστωσών πολιτειών έχει γίνει αποδεκτό ότι το ομόσπονδο κράτος δεν θα μπορεί να επεμβαίνει».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε ότι στόχος είναι μια «μόνιμη λύση» στο Κυπριακό και είπε ότι το Κοινό Ανακοινωθέν, στο οποίο συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, «πρέπει να χρησιμοποιηθεί θετικά ως εργαλείο» για την λύση.

Μια τοποθέτηση, απολύτως στον αντίποδα του διαγγέλματος, όπου με έμφαση ανέφερε ότι διαφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις Αναστασιάδη: «Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη δεν είναι ορθές και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Εμείς, ως Τουρκοκυπριακή πλευρά, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες για να ερμηνευτεί εκ νέου το Κοινό Ανακοινωθέν. Αυτή η προσπάθεια ενδέχεται να βλάψει τις συνομιλίες».

Μιλώντας στους συμπατριώτες του (και στους δεκάδες χιλιάδες τούρκους εποίκους), ο Ερογλου, τόνισεότι στο Κοινό Ανακοινωθέν κατεγράφη πως «ο νέος συνεταιρισμός θα έχει τα ίδια κυριαρχικά δικαιώματα με τα μέλη του ΟΗΕ» και πως «η κυριαρχία αυτή θα κατανέμεται με ίσο τρόπο στους Τουρκοκύπριους και στους Ελληνοκύπριους».

«Όπως αναφέρεται και στο κείμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος, η λύση δεν πρέπει να έχει ως μοναδικό σημείο αναφοράς τις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα τον διζωνικό και δικοινοτικό χαρακτήρα του νέου συνεταιρισμού. Αυτός ο χαρακτήρας της λύσης δεν θα είναι προσωρινός» επισήμανε.

Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα, ο Ερογλου ξεκαθάρισε πως σε αυτό θα λάβουν μέρος και οι Τούρκοι έποικοι. Όπως είπε, το δικαίωμα ψήφου θα δοθεί σε όλους τους πολίτες μας που έχουν δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου»».

«Ο Τουρκοκυπριακός λαός -όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος την τουρκοκυπριακή κοινότητα- είναι αυτός ο οποίος ζει υπό καθεστώς διεθνούς απομόνωσης», υπογράμμισε.

Ο Ερογλου υποστήριξε ότι «δεν ήταν εύκολη υπόθεση η επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών» και ανέφερε ότι το περιουσιακό, η επιστροφή των κατοίκων στις περιουσίες τους και τα πολιτικά δικαιώματα είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν με τρόπο που να μη ζημιώνουν τον χαρακτήρα της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας του νέου συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με τον Ερογλου, το Κοινό Ανακοινωθέν δεν λαμβάνει υπ’ όψιν μόνο τις «ευαισθησίες» της μιας πλευράς και ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην δώσει νέες ερμηνείες στο περιεχόμενό του.

«Η λύση θα είναι εφικτή μόνο σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι κατανοήσουν τις υφιστάμενες πραγματικότητες στην Κύπρο», κατέληξε.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο Έρογλου, ανέφερε ότι ο ίδιος θα συνεχίζει να τηρεί εποικοδομητική στάση και το ίδιο αναμένει από την άλλη πλευρά. «Μπροστά μας υπάρχει μια ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Και επανέλαβε ότι «όποια κι αν είναι η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι πολίτες της »Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου»».