Ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι σφυροκόπησαν χθες τις νότιες ακτές της Βρετανίας, καταστρέφοντας κυματοθραύστες, προβλήτες και σιδηροδρομικές γραμμές, εκδιώκοντας εκατοντάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους και αφήνοντας χιλιάδες άλλους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Είναι το τελευταίο επεισόδιο της κακοκαιρίας που πλήττει τη Βρετανία από τον Δεκέμβριο και έχει κάνει την οργή των κατοίκων του Σόμερσετ, που παραμένει σε μεγάλο του τμήμα κάτω από τα νερά εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, να συναγωνίζεται την οργή της φύσης.

Δεχόμενος σφοδρή κριτική για την αργή και χλιαρή αντίδραση της κυβέρνησής του, ο Ντέιβιντ Κάμερον προανήγγειλε χθες την αποδέσμευση 100 εκατ. λιρών για την αποκατάσταση των ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα.

Η νέα καταιγίδα που ενέσκηψε την Τρίτη στη Νότια Αγγλία, με ανέμους που έφταναν σε ταχύτητα τα 146 χιλιόμετρα την ώρα, είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει στο Ντόλις, στην κομητεία του Ντέβον, ένα τμήμα του κυματοθραύστη κάτω από τις γραμμές του τρένου, θέτοντας εκτός λειτουργίας τη βασική σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα στην περιοχή και το Λονδίνο.

Είχε επίσης ως αποτέλεσμα να χαθεί μέσα στην αγριεμένη θάλασσα τμήμα της περίτεχνης όσο και εγκαταλελειμμένης Δυτικής Προβλήτας στο Μπράιτον, που κρατούσε από τη βικτωριανή εποχή. Οι κάτοικοι μιλούσαν για πρωτοφανή καταιγίδα, ο Ρόμπερτ Πάρκερ έλεγε από το Ντόλις πως νόμισε ότι είχε έρθει «το τέλος του κόσμου». Στην κομητεία του Σόμερσετ, και πιο συγκεκριμένα στα Σόμερσετ Λέβελς, οι κάτοικοι έχουν αυτήν την αίσθηση εδώ και εβδομάδες. Περισσότερες από 7.000 κατοικίες και αγροικίες έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της περιοχής.

Ολόκληρα χωριά έχουν αποκοπεί από τον πολιτισμό, με μοναδικό μέσο μεταφοράς τα φουσκωμένα ποτάμια. Ελικόπτερο της αστυνομίας καλούσε χθες τους ενοίκους 150 και πλέον αγροικιών να τις εγκαταλείψουν καθώς επίκειντο περισσότερες πλημμύρες. «Αν αυτά συνέβαιναν στην πρωτεύουσα», έλεγε στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» η Πενέλοπε Κόρεν, «τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Δεν είναι μόνο οι υλικές ζημιές, είναι και το ψυχολογικό σοκ και η αηδία με την έλλειψη ενδιαφέροντος των Αρχών».

Ακόμα και ο πρίγκιπας Κάρολος, που επισκέφθηκε αντίθετα με τον υπουργό Περιβάλλοντος την περιοχή προσφέροντας συμβολικά από το ίδρυμά του 60.000 ευρώ, χαρακτήρισε «τραγωδία» το γεγονός ότι «δεν έγινε τίποτα για τόσο καιρό».

Αντιλαμβανόμενος την αγανάκτηση των κατοίκων, ο Κάμερον προήδρευσε χθες της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων COBRA και διαβεβαίωσε τη βρετανική Βουλή πως θα γίνει «ό,τι είναι απαραίτητο (…). Αυτή η κυβέρνηση θα βοηθήσει αυτές τις οικογένειες και θα λύσει το θέμα». Από τα 100 εκατ. λίρες που υποσχέθηκε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, τα 10 θα πάνε για την αποκατάσταση των ζημιών στο Σόμερσετ.

Αλλά οι κάτοικοι τα θεωρούν ανεπαρκή, ζητάνε επενδύσεις για το μέλλον, απομάκρυνση των ιζημάτων των ποταμών και μετακινούμενα μεταλλικά φράγματα. Οι κάτοικοι του Λονδίνου, πάλι, είχαν κατά κύριο λόγο το μυαλό τους χθες, και θα το έχουν και σήμερα, στο χάος που προκαλεί η διήμερη απεργία των εργαζομένων στο μετρό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης να κλείσουν τα γραφεία έκδοσης εισιτηρίων και να περικοπούν σχεδόν 1.000 θέσεις εργασίας.