Κίνηση μέσα από τη μοναδικότητα κάθε συμμετέχοντος, εισαγωγή σε βασικές τεχνικές χορευτικού αυτοσχεδιασμού, έμφαση στην απελευθέρωση της δημιουργικότητας.

Τα παραπάνω εντάσσονται στους τρεις κύκλους εργαστηρίων με τίτλο Unlimited Access (Πρόσβαση άνευ ορίων) – που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και άλλους εταίρους -, μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια σύγχρονου χορού, στα οποία μπορούν να λάβουν μέρος άνθρωποι με ή χωρίς αναπηρία, από χθες έως τον Μάιο.

Πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο, διοργανώθηκε το Unlimited Festival στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες με ειδικές ανάγκες από τη Βρετανία. Περίπου 20.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις 29 καινούργιες προτάσεις των καλλιτεχνών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες ικανότητες και να συνεργαστούν με διεθνείς φορείς. Πολλοί από αυτούς είχαν προτάσεις να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και το Κατάρ.

Το πρώτο εργαστήριο κίνησης με θέμα «Από τη διαφορετικότητα στη μοναδικότητα: Ενα εργαστήριο κίνησης για άτομα με κινητική αναπηρία, επαγγελματίες χορευτές και για όποιον αγαπά την έκφραση μέσω του χορού» εστιάζει στο σώμα και τις δυνατότητές του, μέσω της ενσυνείδητης κίνησης στον χώρο και τον χρόνο.

Υπεύθυνοι είναι οι Μαρία Κολιοπούλου (χορογράφος) και Ανδρέας Κολίσογλου (χορευτής).

Το δεύτερο εργαστήριο έχει θέμα «Αίσθηση-κίνηση-επαφή: Ενα εργαστήριο για ανθρώπους με και χωρίς προβλήματα όρασης» με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας με δυνατούς δεσμούς και ξεχωριστό χαρακτήρα. Υπεύθυνοι είναι οι Ιρις Καραγιάν (χορογράφος) και Μενέλαος Τσαούσης (εκπαιδευτής κινητικότητας και προσανατολισμού).

Τέλος, το τρίτο είναι «Ενα ανοιχτό εργαστήριο για μεικτή ομάδα ανθρώπων, με και χωρίς αναπηρία», το οποίο αποτελεί μια εισαγωγή σε βασικές τεχνικές χορευτικού αυτοσχεδιασμού. Υπεύθυνοι είναι οι Μέντη Μέγα (χορογράφος) και Ειρήνη Κουρούβανη (χορεύτρια).