Στον καταυλισμό παλαιστίνιων προσφύγων του Γιαρμούκ, στα νότια της Δαμασκού, οι άνθρωποι τρέφονται με σάπια λαχανικά, χόρτα γεμάτα χώμα, σκόνη από πάστα ντομάτας, μπαχαρικά διαλυμένα στο νερό, ζωοτροφές, σκύλους, γάτες και ποντίκια. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να βάλουν στο στόμα τους. Η πείνα και η αβιταμίνωση έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 48 άτομα τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ούτε φάρμακα ούτε τρόφιμα μπαίνουν στον καταυλισμό από το καλοκαίρι όταν ξεκίνησε ο αποκλεισμός του από δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Ασαντ, επειδή φιλοξενούσε ομάδες που αντιτίθενται στην κυβέρνησή του. Αυτή είναι η πιο ακραία περίπτωση, δεν διαφέρει όμως πολύ από τις συνθήκες που έχουν προκληθεί από την παρατεταμένη πολιορκία σε τμήματα πόλεων όπως η Γκούτα, η Χομς και το Χαλέπι.

Τα στοιχεία, που επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ, έρχονται στη δημοσιότητα την ώρα που στο Κουβέιτ, σε μια διεθνή διάσκεψη, εκπρόσωποι πολλών κρατών δεσμεύθηκαν να προσφέρουν κεφάλαια 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση των εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία, που διανύει τον τρίτο χρόνο ενός αιματηρού εμφύλιου πολέμου.

Συνολικά ο ΟΗΕ ζητά 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για να βοηθήσει τους Σύρους που έχουν πληγεί από τον πόλεμο καθώς, όπως δήλωσε ο γ.γ. του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας «βρίσκονται αντιμέτωπες με ανθρωπιστικές ανάγκες σε πρωτόγνωρη κλίμακα».

«ΝΤΡΟΠΗ». Μια ανάλογη έκκληση έκαναν χθες διάσημοι βρετανοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι αστέρες του Χόλιγουντ Εμα Τόμσον και Κόλιν Φερθ. Με επιστολή τους δηλώνουν «ντροπή» επειδή η Βρετανία δεν έχει υποσχεθεί ούτε μια θέση μετεγκατάστασης στους σύρους πρόσφυγες. Οι καλλιτέχνες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο Μάικλ Πέιλιν, γνωστός για τη συμμετοχή του στους Μόντι Πάιθονς, και η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ υπέγραψαν την επιστολή με την οποία στηρίζουν την έκκληση του Συμβουλίου Προσφύγων να παράσχει η Βρετανία καταφύγιο σε 30.000 σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες κατηγορίες. Η έκκληση στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία ανακοίνωσε ότι ήδη 18 δυτικές χώρες έχουν ανταποκριθεί στο αίτημά της να δοθεί σε καθεμία εξ αυτών καταφύγιο σε 30.000 πρόσφυγες από τη Συρία έως το τέλος του χρόνου.

«Ο πόλεμος στη Συρία έχει φέρει τη χώρα χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες πίσω», είπε ο Μπαν Κι Μουν στην έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης στο πολυτελές παλάτι Μπαγιάν στην πρωτεύουσα του Κουβέιτ, όπου εκπρόσωποι πολλών χωρών δεσμεύθηκαν να δωρίσουν μεγάλα ποσά. Ενα κομμάτι αυτών των χρημάτων θα δοθεί σε θύματα του πολέμου που βρίσκονται ακόμα μέσα στο έδαφος της Συρίας. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και πολλοί ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ. Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει στην Ελβετία διεθνής διάσκεψη για τη Συρία, στην οποία θα συζητηθούν οι προοπτικές επίλυσης της κρίσης και θα συμμετέχει και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Πρέπει να δράσουμε

Ηρθε η ώρα τώρα να παρέμβουμε και να παίξουμε τον ρόλο μας στην εύρεση μιας διεθνούς λύσης ώστε οι πιο ευάλωτοι να βρουν ασφάλεια εκτός της σπαρασσόμενης περιοχής: οι γυναίκες που κινδυνεύουν να δεχθούν σεξουαλική βία, τα παιδιά που έχουν μείνει ορφανά, οι άνθρωποι που απλώς δεν μπορούν να επιβιώσουν στις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς στα σύνορα της Συρίας