Σε καζάνι που βράζει έχει μετατραπεί η Υγεία. Τα ραντεβού των ασθενών ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο, οι επιτροπές στα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας δεν λειτουργούν λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι λόγω των αλλαγών στο σύστημα βρίσκονται ύστερα από πολλά χρόνια εργασίας ξεκρέμαστοι.

Ο διάλογος υπουργείου Υγείας – γιατρών άρχισε χθες και ενώ οι γιατροί ζήτησαν μορατόριουμ ενός μήνα ώστε να επανεξετάσουν τους όρους που τίθενται, το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό. «Αυτή την περίοδο δεν έχουμε το περιθώριο για να υπάρξει μορατόριουμ ενός μήνα», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας. Η απεργία, όπως λένε οι γιατροί, είναι το μόνο μέσο που διαθέτουν για να αντιδράσουν σε ένα «απολύτως ανοργάνωτο σύστημα» όπως το χαρακτηρίζουν. Ωστόσο, οι συνέπειες είναι τεράστιες για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού που έχει υπό την ομπρέλα του περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένους.

Σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο η επαγγελματική αλλά και η προσωπική ζωή αρκετών από αυτούς που θα μπουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα λάβει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας. Οι γιατροί υποστηρίζουν πως υπάρχουν πολλά αγκάθια στις προτάσεις του Αδωνη Γεωργιάδη, τονίζουν μάλιστα ότι στόχος του υπουργού είναι να τους εξαναγκάσει σε παραίτηση.

Ενα ζήτημα από αυτά που απασχολεί πολλούς γιατρούς είναι η αποκλειστική απασχόληση. Σύμφωνα με τα στατιστικά του ΕΟΠΥΥ, η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών που υπηρετούν μόνιμα στον ΕΟΠΥΥ είναι άνω των 50 ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι έχουν παράλληλα και το δικό τους ιατρείο, το οποίο αποτελεί επένδυση. «Καθένας που έχει μια υποδομή 20 ή 30 χρόνια, είναι πολύ δύσκολο να αποποιηθεί το ιατρείο του που έφτιαξε με τον ιδρώτα του τόσα χρόνια», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αλέξανδρος Μάνος, χειρουργός ουρολόγος, εργαζόμενος του ΕΟΠΥΥ στην Αρτα. Ο κ. Μάνος υποστηρίζει ότι δεν είναι μόνο το δικό του ιατρείο, είναι και το ιατρείο του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή επειδή στην Αρτα και σε κάποιους άλλους νομούς ο Οργανισμός δεν είχε κτιριακές υποδομές, δηλαδή πολυϊατρεία, χρησιμοποιούσε τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του. «Γι’ αυτά βέβαια δεν πλήρωνε ούτε ενοίκιο ούτε ρεύμα ούτε τηλέφωνο ούτε Ιντερνετ. Απολύτως τίποτα. Μέχρι να γίνει ΕΟΠΥΥ και όσο ήταν ΙΚΑ μάς έδιναν κάποια χρήματα, περίπου 60 ευρώ τον μήνα για γραφική ύλη. Αλλά μέχρι εκεί», τονίζει ο κ. Μάνος. «Τώρα και αφού μας έχουν πιέσει να κάνουμε αυτή την επένδυση, θέλουν να μας τα κλείσουν ή να παραιτηθούμε», παρατηρεί.

Αλλο θέμα που συζητείται έντονα στους κύκλους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι το βαθμολόγιο, το οποίο –όπως λένε –δεν αφορά μόνο τη δική τους επαγγελματική εξέλιξη, αλλά συνεπάγεται αυτόματο κλείσιμο των θέσεων στα νοσοκομεία για τους νέους γιατρούς, ακόμη και για τους ειδικευόμενους. Σε αυτή την περίπτωση, ένας γιατρός που προέρχεται από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΕΟΠΥΥ) με 20 χρόνια προϋπηρεσίας και μετατάσσεται στο ΕΣΥ, θα έχει βαθμό β’ επιμελητή. Αυτό σημαίνει ότι ο καθαρός μισθός του ύστερα από 20 χρόνια θα είναι μόλις 1.100 ευρώ, όπως τονίζουν οι γιατροί. «Και αφού κλείσουν οι θέσεις με εμάς, εάν μετακινηθούμε όλοι, δεν θα υπάρχουν θέσεις για να γίνουν προσλήψεις νέων γιατρών», λέει η δερματολόγος Ευτυχία Δαμουλάκη, η οποία εργάζεται στο ΙΚΑ στη Ζάκυνθο (ΕΟΠΥΥ) από το 2000.

Επίσης σοβαρός προβληματισμός των γιατρών που αφορά τη ζωή τους σε σχέση με την οικογένειά τους είναι οι μεταθέσεις. «Ο υπουργός ίσως χρησιμοποιήσει ως κόλπο τις μεταθέσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν, για να δηλώσουμε παραίτηση και να έχει και λιγότερες οικονομικές υποχρεώσεις απέναντί μας», υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Βράκας, γυναικολόγος – μαιευτήρας που εργάζεται στην Εύβοια. «Ισως και σε αυτό ελπίζει η κυβέρνηση, πετώντας μας το δόλωμα της αποκλειστικής απασχόλησης», λέει ο καρδιολόγος Απόστολος Σωτηρούδης, γιατρός του ΕΟΠΥΥ στην Πάτρα.

ΑΛΑΛΟΥΜ

Ακυρώσεις για πιστοποίηση αναπηρίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, από τις 1.102 επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης, στο διάστημα της απεργίας ακυρώθηκαν οι 863 που θα εξέταζαν 18.535 ασφαλισμένους.Οι άνθρωποι αυτοί θα χρειαστεί να περιμένουν ξανά. Χρειάσθηκε μάλιστα να κατατεθεί τροπολογία από το υπουργείο Εργασίαςγια να παραταθεί η καταβολή των συντάξεών τους.Οσον αφορά τα ραντεβού,«τα προγραμματισμένα είναι 65.000 ανά ημέρα, αλλά ακυρώνονται 50.000 καθημερινά», λέει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός.