Το αντίο του Σπύρου Λυκούδη προς τους συντρόφους του της ΔΗΜΑΡ για την αποχώρησή του από το αξίωμα του γραμματέα του κόμματος, συνοδευόμενο από ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής αλλά και κριτικής προς την ηγεσία για όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες στο κόμμα, σφράγισε τη χθεσινή δεύτερη ημέρα των εργασιών του 2ου Συνεδρίου της. Δείχνοντας μάλιστα το βάθος της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κόμματός του ο Σπύρος Λυκούδης σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία αποκάλυψε ότι στην πορεία προς τη συνεδριακή διαδικασία, «φτάσαμε χωρίς πρόεδρος και γραμματέας να έχουν ανταλλάξει μία κουβέντα για το Συνέδριο».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Φώτη Κουβέλη για το θέμα της αποχώρησης από την Τρικομματική ο απερχόμενος γραμματέας είπε: «Ακόμη αναρωτιέμαι, πρόεδρε, εσύ που είσαι ηγέτης εθνικού βεληνεκούς, άνθρωπος νηφάλιος και ψύχραιμος γιατί δεν έδωσες, όχι μόνο σ’ εμάς, στο κόμμα, αλλά και στον εαυτό σου ακόμα τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια να πορευτούμε με σχέδιο προς την έξοδο. Γιατί τόση βιασύνη;.»

ΓΙΑ ΤΟΥΣ 58. Ο Σπύρος Λυκούδης ήταν σαφής ως προς την πολιτική κατεύθυνση που οφείλει να επιλέξει η ΔΗΜΑΡ και πρότεινε να μπει το κόμμα «επιθετικά στον διάλογο με όλους και με την κίνηση των 58». Προειδοποίησε δε ότι η άρνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμμετέχει στον διάλογο με όποιους την καλούν, «δεν οδηγεί σε κανέναν προοδευτικό τρίτο πόλο, οδηγεί στη μη Κεντροαριστερά».

Αλλιώς, προειδοποίησε πως εφόσον από τις αποφάσεις του Συνεδρίου προκύψει η επαναβεβαίωση της συνήθους διαχείρισης και η υποτιθέμενη αριστερή στροφή που μόνο αριστερή δεν είναι, «μας ανοίγεται μόνο ένας δρόμος, η σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η εξέλιξη όμως θα ήταν το χαλί που τραβιέται για πολλούς από τη ΔΗΜΑΡ της ιστορικής διαδρομής της Ανανεωτικής Αριστεράς».

Εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκε: «Ποιας Αριστεράς αρχηγός σε καιρό πολέμου έχει ως προνομιακούς συνομιλητές αυτούς που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Από πότε η Αριστερά πολεμά τον κοινωνικό αντίπαλο με συμμάχους την Εκκλησία, τις πασοκικής κοπής συντεχνίες, τους νάρκισσους, τους βολεμένους και τα μεγάλα τζάκια;».

Κλείνοντας με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή έκανε αυτοκριτική διότι έβαλε τις φιλίες πάνω από τα κομματικά του καθήκοντα και τόνισε ότι «ο Λυκούδης δεν θα είναι παρών μόνο όταν αισθανθεί ότι η παρουσία μας δεν είναι ωφέλιμη για τον τόπο και τον λαό μας».

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της μειοψηφίας του κόμματος που τάσσονται υπέρ του διαλόγου με τους 58 θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα στα όργανα της ΔΗΜΑΡ, προοπτική που σκέφτονται να απορρίψουν άλλα στελέχη της μειοψηφίας που πιστεύουν ότι πλέον δεν ωφελεί καμία συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή.

ο αντιλογοσ. Ως απάντηση στην ομιλία Λυκούδη ήρθε η παρέμβαση του Θόδωρου Μαργαρίτη, εκ των κορυφαίων στελεχών της πλειοψηφίας και μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του νέου γραμματέα του κόμματος.

Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς προϋποθέτει κοινωνικές αναφορές, κοινωνικές ευαισθησίες και κοινωνική μεροληψία, προειδοποιώντας ότι κάποιοι επιθυμούν διάλυση του κόμματος. Επομένως, το Συνέδριο πρέπει να δώσει μια καθαρή εντολή στη νέα ΚΕ για την αυτόνομη και διακριτή παρουσία της ΔΗΜΑΡ και της συμμαχίας του τρίτου πόλου στις ευρωεκλογές. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι κάποιοι δεν μας συγχώρησαν την αποχώρηση από την κυβέρνηση γιατί επιδίωξή τους είναι η ρευστοποίηση, ακόμη και η διάλυση της ΔΗΜΑΡ σε ένα κεντροαριστερό σχήμα με τη ΝΔ και τον Σαμαρά χωρίς τις κοινωνικές προτεραιότητες που απαιτούνται για την έξοδο από την κρίση.

Ο Σταύρος Λιβαδάς ο οποίος είναι συγχρόνως μέλος και της Συντονιστικής Γραμματείας των 58 τόνισε στην ομιλία του ότι το εγχείρημα αυτό προτείνει ένα πλαίσιο διαλόγου και συμπόρευσης των δυνάμεων χωρίς να αναιρείται η πολιτική και οργανωτική αυτονομία τους. Σχολιάζοντας τους φόβους περί ανασυγκρότησης του ΠαΣοΚ και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων τόνισε ότι το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να προσβλέπει σε μεγάλες μάζες της κοινωνίας και απάντησε στη Μαρία Ρεπούση: «Μπρος στον φόβο πως το πολιτικό σχέδιο που υποστηρίζει μπορεί να μην έχει καμία τύχη εξαιτίας των 58, η Ρεπούση δεν είδε πως ο «βασιλιάς» με τον οποίο μας φοβερίζει, είναι γυμνός».

Επίσης, ο Γεράσιμος Γεωργάτος που υποστηρίζει τους 58 τονίζει ότι «όσoι υπογράψαμε την έκκληση για να προσέλθει η ΔΗΜΑΡ στον διάλογο δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από τα όργανα και τις τάξεις του κόμματος για να γίνει η ΔΗΜΑΡ αυτό που πραγματικά είναι, αυτό που επαγγέλθηκε με τα ιδρυτικά της κείμενα. Να πρωταγωνιστήσει στον διάλογο για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου».